8 boli pe care le poate provoca lipsa activitatii sexuale

O viata sexuala activa nu este importanta numai pentru stabilitatea unui cuplu, ci aduce si beneficii asupra sanatatii, fiind o necesitate a corpului.

De aceea, lipsa activitatii sexuale pentru o perioada indelungata de timp are repercusiuni asupra organismului, spun specialistii. Iata despre ce este vorba:

1. Experimentezi mai des stari de nervozitate

Lipsa sexului te face mai agitat si mai nervos, spun specialistii, deoarece nivelurile de endorfina si de oxitocina, hormoni ai fericirii, sunt mai scazute.

Un studiu efectuat in Scotia a aratat ca persoanele care nu au avut parte de cel putin un act sexual in decursul a doua saptamani au fost mai anxioase si s-au descurcat mai greu in momentul in care a trebuit sa vorbeasca in public.

2. Risc mai mare de raceala si gripa

Lipsa sexului duce la scaderea imunitatii, de aceea devenim mai expusi in fata virusurilor. Astfel, este favorizata aparitia racelilor si a gripei.

De asemenea, oamenii de stiinta de la Universitatea Barre din SUA au constatat ca persoanele care faceau dragoste o data sau de doua ori pe saptamana au avut o crestere de 30% a unui anticorp care ofera protectie contra virusurilor, spre deosebire de cei care faceau sex foarte rar.

3. Barbatii, predispusi la cancer de prostata

In cazul barbatilor care nu au o viata sexuala activa creste riscul de cancer de prostata. Cei care fac dragoste in mod regulat cu partenerele lor au cu 20% mai putine sanse de a se imbolnavi de aceasta boala.

Acest lucru se explica prin faptul ca ejacularile frecvente ajuta si la eliminarea unor substante cu potential cancerigen din prostata.

4. Femeile se pot simti deprimate

Potrivit unei cercetari aparuta in revista Americana Archives of Sexual Behavior, femeile se simt mai deprimate daca nu au parte de activitate sexuala pentru o perioada mai lunga de timp.

5. Lipsa sexului duce si la scaderea libidoului

Atat barbatii, cat si femeile care nu au facut dragoste pentru o perioada mai lunga pot intampina probleme cu concentrarea si pot suferi de deficit de atentie.

6. Disfunctii sexuale

Lipsa sexului poate duce, de asemenea, si la disfunctii erectile in cazul barbatilor. Astfel, poate sa apara ejacularea precoce.

Cu cat lipsa activitatii sexuale se intinde pe o perioada mai lunga, cu atat creste gradul de risc pentru tulburarile erectile.

7. Incontinenta urinara

Sexul ajuta femeile sa aiba muschii pelvieni puternici, lucru care este important pentru a putea controla vezica urinara.

Lipsa sexului pentru o perioada mare de timp poate sa afecteze acesti muschi, favorizand aparitia incontinentei urinare.

8. Risc crescut de atac de cord

Persoanele care fac dragoste cu regularitate sunt mai putin predispuse la atacuri de cord, arata mai multe studii. Este indicat sa faci dragoste de doua-trei ori pe saptamana.

Sexul ajuta la mentinerea echilibrului intre estrogen si testosteron, ceea ce inseamna atat protectie cardiovasculara, cat si contra osteoporozei.

Asadar, daca nu ai raporturi sexuale regulate esti mai predispus si la aparitia unor tulburari hormonale, care, in timp, pot provoca alte probleme de sanatate.