Cancerul de colon poate fi prevenit? In Romania sunt 15.000 de cazuri noi in fiecare an!

Potrivit statisticilor, 90% dintre cazurile de cancer la colon apar dupa varsta de 50 de ani. La nivel mondial se inregistreaza 500.000 de cazuri noi de cancer de colon, iar in Romania, acest tip de cancer se afla pe locul 2 ca incidenta.

Specialistul in Hematologie Oncologica si Oncologie Medicala de la Centrul Medical Anadolu, Prof. Dr. Necdet Uskent, spune ca diagnosticarea precoce este extrem de importanta pentru salvarea vietii pacientului.

Cum apare cancerul la colon?

Cancerul de colon debuteaza prin aparitia unei formatiuni polipoase la nivelul mucoasei intestinului gros (30%-50% din populatie prezinta un polip). Cauzele formarii acestora nu este cunoscuta inca in totalitate, principalii factori incriminati fiind dieta bogata in grasimi, fumatul, consumul de acool, obezitatea, sedentarismul, predispozitia genetica si varsta. Anual, in Romania sunt 15.000 de cazuri noi, majoritatea putand fi prevenite prin screening si profilaxie.

Adenocarcinomul de colon apare in 90% din cazuri la persoanele de peste 50 de ani. Initial, formatiunea reprezinta o excrescenta benigna insa in decursul urmatorilor ani celulele canceroase se pot metaplazia si deveni maligne. In majoritatea cazurilor, simptomatologia apare intr-un stadiu avansat iar de multe ori in momentul in care pacientul se prezinta la medic, tratamentul este dificil si are randament scazut.

Prof. Dr. Necdet Uskent, Profesor in Medicina Interna si Hematologie la Centrul Medical Anadolu, spune ca cel mai evident simptom este reprezentat de melena (sange in materiile fecale), de multe ori insa sangerarea nu este vizibila macroscopic. Alte simptome includ durere abdominala si tulburari de tranznit. Specialistul Centrului Medical Anadolu mentioneaza ca acest tip de cancer este mai usor de tratat, daca este depistat in stadii incipiente.
Cum poate fi prevenit adenocarcinomul de colon?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda screening-ul tuturor pacientilor ce au depasit varsta de 50 de ani. Exista mai multe metode de screening, cele mai sensibile metode fiind sigmoidoscopia, colonoscopia si FOBT (high sensitivity fecal occult blood test).

-Sigmoidoscopia si colonoscopia - reprezinta doua manevre chirurgicale care permit gastroenterologului sa analizeze mucoasa rectala, iar la observarea unui tesut anormal sa excizeze formatiunea (biopsia), care va fi trimisa la anatomie patologica.

-FOBT - este o metoda non-invaziva care permite observarea microscopica a materiilor fecale si detectarea hemoragiei, chiar si atunci cand nu este vizibila macroscopic.

Uneori, o simpla hemoleucograma poate ridica suspiciunea unui adenocarcinom, atunci cand anumiti parametrii sunt scazuti (ex. Hemoglobina), semnificand o sangerare interna. In acest caz, medicul va cauta sursa hemoragiei tinand cont de mai multi factori, simptomatologie, antecedentele heredo-colaterale si personale.

Tratamentul in cancerul de colon

Abordarea terapeutica a tumorii de colon va avea in vedere mai multe aspecte: marimea, tipul, stadializarea, daca au aparut sau nu metastaze si starea generala a pacientului. Practic fiecare tratament difera de la pacient la pacient. Se poate face chimioterapie, radioterapie, chirugie sau tratamente biologice.

In cadrul Centrului de Stiinte Oncologice de la Centrul Medical Anadolu, specialistii utilizeaza o serie noua de modalitati de combatere a cancerului de colon, iar alte metode se afla in cercetari. In cadrul Centrului Medical Anadolu se utilizeaza terapii targetate pentru tratarea cancerului de colon. Aceste terapii sunt folosite inclusiv pentru stadiile avansate ale afectiunii. Studiile din acest moment incearca sa determine daca utilizarea lor impreuna cu sedintele de chimioterapie in primele stadii ale afectiunii ajuta la reducerea recidivei