Fa cunostinta cu homeopatia

Ce este homeopatia?

Este o stiinta medicala complexa, profunda si eficienta, care utilizeaza un medicament specific, bazata pe principiul similitudinii intre medicament si simptome, intr-o abordare holistica, unitara, a organismului.

Cum a aparut homeopatia?

Cu peste 200 de ani in urma, medicul german Samuel Hahnemann, fost bibliotecar al baronului von Brukenthal din Sibiu, a observat ca o substanta foarte diluata isi inverseaza efectul fata de forma concentrata, ameliorand simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce in forma concentrata la omul sanatos.

Astfel a aparut denumirea de "homeopatie", homeo=asemanator, pathos=boala, definind ramura medicala care trateaza, determinand organismul sa se echilibreze prin cai informationale asemanatoare bolii.

Cum functioneaza homeopatia?

Medicamentele homeopatice transmit organismului informatii asemanatoare cu cele care au produs boala, dar mult mai scazute in intensitate, datorita dilutiei substantelor. Organismul foloseste aceste informatii pentru a-si declansa propriile mecanisme compensatoare in sensul revenirii starii de sanatate.

Cum se prepara medicamentele homeopatice?

Substantele din care provin medicamentele homeopatice sunt in mare parte din natura, datorita faptului ca, atunci cand a aparut homeopatia aceasta era singura sursa. Ele pot fi de origine vegetala, animala sau minerala. in ultimele zeci de ani, sursele din care se prepara s-au extins, cuprinzand si substante sintetice, hormoni, substante biologic active, cu particularitatea pastrarii elementului comun care consta in modul de preparare specific homeopatic.

Prepararea se realizeaza dupa tehnologii riguroase transmise si perfectionate de-a lungul celor 200 de ani, in laboratoare specializate, sub control strict al calitatii si puritatii. Ea consta in dilutia in trepte sub forma de serii standardizate, cu agitarea dupa o metoda speciala a solutiilor intre treptele de diluare, numita dinamizare sau potentare. in acest fel, toxicitatea substantelor este complet anihilata, pastrandu-se in solutie doar informatia pe care acestea o contin, informatie corelata cu simptomele pe care le-ar fi putut produce daca nu erau diluate.

Cum arata si cum se iau medicamentele homeopatice?

Alintate si sub numele de remedii, medicamentele homeopatice se prezinta de cele mai multe ori sub forma unor granule care se administreaza sub limba, insa pot fi si tablete, picaturi, unguente, fiole injectabile sau orice alta forma farmaceutica.

Fiind inregistrate ca medicamente, ele se gasesc doar in farmacii. Administrarea lor se face pe nemancate, cu minim 15 minute inaintea meselor.

Exista povesti legate de interzicerea consumului de menta, cacao sau cafea, dar acestea s-au dovedit a nu fi adevarate, deci se pot folosi in timpul tratamentului homeopatic, pastrand distanta de timp mentionata.

Cum decurge consultatia homeopatica

Ca orice consultatie medicala, aceasta are la baza o discutie medic - pacient, examinarea fizica a pacientului si interpretarea medicala a rezultatelor diferitelor investigatii.

In plus fata de consultatia medicala obisnuita, medicul cu competenta in homeopatie acorda o atentie deosebita fiecarui detaliu legat de simptomele tale, asocierea lor, conditii de agravare sau ameliorare, cronologia, istoricul, conditii de aparitie a bolii, tipologia si personalitatea ta, precum si multe date personale ca relatia cu familia, modul tau de reactie la diferite situatii si multe altele.

De ce sa te tratezi prin homeopatie

Exista foarte multe situatii in care dereglarea starii de sanatate este reversibila iar organismul are capacitatea de a se reechilibra prin propriile resurse, dar nu o face, datorita unor blocaje la diferite nivele bioinformationale.

In astfel de situatii, administrarea medicamentelor homeopatice poate declansa activarea resurselor compensatorii ale organismului, ajutandu-l sa se indrepte spre starea de echilibru al sanatatii.

In acest fel, medicamentul homeopatic se comporta ca un activator sau catalizator al capacitatii de reactie a organismului care conduce spre ameliorare sau autovindecare, actionand prin informatie atat la nivel fizic sau organic, cat si in sfera emotionala.

In afara ariei foarte largi de actiune asupra organismului, medicatia homeopatica prezinta si avantajul absentei efectelor secundare. In plus, sub tratament homeopatic organismul “invata” sa gestioneze boala, cu avantajul in timp al fortificarii imunitatii si rezistentei la boli, precum si a capacitatii organismului de a-si reveni mai usor dupa boli.

Mai mult, medicamentele homeopatice nu dau dependenta si se pot asocia cu orice alt fel de tratament, ajutand de multe ori organismul sa raspunda favorabil si la alte terapii.

Cum sa iti alegi medicul homeopat

Homeopatia este un sistem medical unic, bazat pe principii clare, pe care medicii si farmacistii le invata dupa terminarea facultatii, sub forma unor cursuri postuniversitare. Cu toate acestea, in decursul timpului s-au structurat mai multe curente, impartite oarecum artificial in functie de modul in care medicului alege prescriptia medicamentelor homeopatice.

In unele cazuri, medicul poate considera necesara administrarea mai multor medicamente homeopatice deodata, avand actiune de completare reciproca a efectului si de influentare a diferitelor nivele ale organismului, simptomatic, cauzal, de teren (sistemul complexist), alteori in succesiune, adaptat in functie de evolutia simptomelor (sistemul pluralist).

In alte situatii, medicul poate constata ca un singur medicament homeopatic poate fi capabil sa acopere toata simptomatologia, impreuna cu echilibrarea terenului pe care s-a dezvoltat boala (sistemul unicist). Homeopatia clinica cuprinde toate aceste abordari, particularizate in functie de nivelul de sanatate, de reactivitate si de capacitatea pacientului de a exprima simptomele.

Indiferent de sistemul de prescriptie abordat, toate fiind eficiente, medicul trebuie sa te asculte atent, sa te examineze fizic, sa stie a interpreta rezultate ale unor investigatii medicale, iar in finalul consultatiei sa iti ofere prescriptia tratamentului homeopatic cel mai adaptat.

Examinarea fizica medicala este esentiala si iti recomand sa abordezi acei medici homeopati care respecta aceasta componenta a consultatiei.

Ce faci cu tratamentul medicamentos care ti-a fost recomandat inaintea celui homeopatic?

Orice tratament recomandat de un medic trebuie urmat conform indicatiilor. Nu este necesar sa intrerupi medicatia anterioara daca aceasta este necesara, o poti urma in paralel cu tratamentul homeopatic.

Pe masura ce simptomele tale se vor ameliora, medicii tai vor avea posibilitatea sa iti reduca din medicamente, dar asta va fi decizia lor si trebuie sa te sfatuiesti cu ei. Ideal este cand medicul tau de specialitate este totodata si medic homeopat, fiind astfel capabil sa gaseasca echilibrul optim intre medicatia alopatica si cea homeopatica atunci cand combinarea lor este necesara.

Mai e ceva?
Da, sa fii sanatos!

Dr. Adrian Alecu
Medic primar medicina interna
Formator in homeopatie

Dr. Adrian Alecu este medic primar medicina interna, homeopatie, asistent universitar medicina interna. De asemenea, este autor al numeroase lucrari tiintifice avand tematici din domeniul homeopatiei, gemoterapiei, medicinei interne, medicinei integrative prezentate la conferinte nationale si internationale, publicate in extenso in reviste nationale, publicate in extenso in reviste internationale, avand o carte publicata ca unic autor - Ghid ECG, 2007 si conducator de lucrari de diploma.

In practica medicala curenta folosete homeopatia Si gemoterapia, alopatia reprezentand alternativa la care apeleaza doar la nevoie. In felul acesta considera ca raspunde primei i celei mai mari responsabilitati a medicului: "Primum non nocere".