Obiceiuri pe care oamenii sanatosi le au inainte de culcare. Iata de ce trebuie sa le faci si tu

Oamenii sanatosi sunt cei care au un regim de viata echilibrata si care au grija sa se odihneasca bine.

Iata ce trebuie sa faci inainte sa mergi la culcare, astfel incat sa nu ai probleme de sanatate:

1. Manananca inteligent

Daca vrei un somn linistit, nu lua o masa copioasa inainte de culcare. Este suficienta o gustare inainte de culcare. Alege unul sau doua kiwi, pe care sa le mananci cu o ora inainte sa te bagi in pat.

Potrivit unui studiu realizat in Taiwan, adultii care au mancat acest fruct inainte de culcare au adormit mai repede decat cei care nu au facut acest lucru. De asemenea, cei care au mancat kiwi au reusit sa doarma cu 13 la suta mai mult.

Cerectatorii spun ca aceste fructe au acest efect datorita concentratiei de vitaminele C si E, care ajuta la reglarea neurotransmitatorilor din creier.

2. Aleg perna potrivita

Daca pernele sunt importante pentru un somn odihnitor, de ce sunt atat de multe persoane care aleg tipuri de perne gresite? Intr- un studiu la care au luat parte 100 de persoane, cei care au raportat somn de calitate slaba au spus ca pernele lor au fost, de asemenea, inconfortabile. Cei mai multi au spus ca foloseau pernele umplute cu fulgi.

Tine cont de acest lucru atunci cand cumperi perna si alege un model care sa fie confectionate din poliester si latex. Studiul a constatat ca acestea sunt mai bine cotate pentru confort, cei care le folosesc avand un somn mai odihnitor.

3. Fac exercitii contra crampelor musculare

Crampele musculare impiedica mai mult de jumatate din populatia adulta a globului sa se odihneasca bine si sa duca la aparitia insomniilor. Crampele apar mai ales pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, femeile fiind mai predispuse decat barbatii.

Solutia: cateva exercitii de stretching, care imbunatatesc flexibilitatea tendoanelor si a muschilor, reducand astfel frecventa si severitatea crampelor musculare.

Este concluzia unui studiu care a durat sase saptamani, publicat in Jurnalul American de Psihoterapie. Poti face astfel de exercitii de trei-patru ori pe saptamana.

4. O camera linistitoare

Ticaitul unui ceas sau alte zgomote subtile care se pot auzi in dormitor pot fi un adevarat dusman al somnului tau. Pentru ca, pur si simplu, se poate intampla sa nu te lase sa adormi sau sa adormi la o ora potrivita.

Astfel, ai grija sa elimini aceste surse de stres din dormitor. Nu este bine sa dormi nici langa telefonul mobil, pentru ca sunetul unui mesaj te poate trezi din somn pe timpul noptii.

Nu uita, de asemenea, sa aerisesti foarte bine dormitorul inainte sa te bagi in pat.

5. Merg la alergat

Probabil ca ai auzit ca nu este bine sa faci sport si sa mergi la sala seara, pentru ca apoi iti va fi foarte greu sa adormi.

Vestea buna este ca exercitiile fizice te ajuta sa te odihnesti bine, indiferent de ora la care le faci, spune un studiu publicat de Institutul National pentru Somn din Statele Unite ale Americii.

Este indicat sa faci sport cu cel mult patru ore inainte de ora obisnuita de culcare. O alegere inspirata este alergatul.