6 mancaruri care te energizeaza, fara sa mai bei cafea dimineata

Cafeaua este bautura pe care cei mai multi dintre noi o bem dimineata, pentru ca ne energizeaza si ne scapa de starea de somolenta.

Sigur ca te invioreaza pentru o vreme, insa stiai ca pot exista alternative mai sanatoase pentru a rupe vraja somnului?

Iata care sunt alimentele pe care le poti consuma, astfel incat sa aiba acelasi efect de trezire ca si cafeaua.

Semintele de chia

O alternativa sanatoasa o reprezinta semintele de chia, care sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, despre care se stie ca ajuta la stimularea sistemului nervos, imbunatatind concentrarea.

De asemenea, te ajuta sa fii mai activ, inca de la primele ore ale diminetii. Totodata, semintele de chia sunt esentiale si pentru buna functionare a digestiei.

Au si un continut ridicat de apa, ceea ce inseamna ca te ajuta sa te hidratezi, nu doar ca iti dau energie. Astfel, adauga seminte de chia in smoothie, intr-un shake sau in iaurtul de dimineata.

Apa calda cu lamaie

O alta modalitate de a-ti incepe dimineata este cu un pahar de apa calda in care ai scurs zeama de la o lamaie. Nu numai ca iti va trezi simturile, dar este cheia pentru a-ti pastra celulele corpului hidratate si active, sustin specialistii.

"Multe persoane isi incep ziua fara sa se hidrateze. Nu beau apa pana in jurul pranzului, cand le este extrem de sete. De aceea, le recomand tuturor sa isi inceapa ziua band apa.

Poti sa scurgi zeama de la o lamaie in putina apa calduta," sugereaza medicul nutriionist Karishma Chawla. Nu uita nici sa te hidratezi pe tot parcusrul zilei, la serviciu. Tine tot timpul pe birou o sticla cu apa.

Cerealele

Cerealele integrale reprezinta modalitatea perfecta de a-ti incepe ziua, fiind mancarea ideala pentru micul dejun. Acestea ajuta la stimularea metabolismului si te mentin activ pentru tot parcursul zilei.

De asemenea, ajuta la mentinerea echilibrului alimentar si inlatura oboseala si senzatia de foame, datorita continutului bogat de fibre, calciu, fier, vitamina B12.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, salata verde, leurda, varza kale se numara printre legumele care iti dau vitalitate si inaltura starea de letargie, datorita continutului bogat de vitamine si minerale.

De aceea, le poti folosi la prepararea unui sandwich de dimineata, fie le poti consuma sub forma de salata. Poti prepara si un smoothie. Aceste legume cu frunze verzi sunt bogate in vitamina B, care ajuta celulele organsimului sa produca energie, astfel incat sa te simti in forma pentru intreaga zi.

Ouale

Ouale fierte sau sub forma de omleta sunt o alegere sanatoasa pentru micul dejun, fiind o sursa importanta de proteine. Contin fier, potasiu si magneziu, care ajuta la cresterea puterii de concentrare. De asemenea, sunt si o sursa buna de lecitina, care imbunatateste memoria si de vitamina B6, care inaltura oboseala psihica.

Ciocolata neagra

Consumata in cantitati mari ciocolata poate sa dauneze organismului, insa una-doua patratele de ciocolata, in special cea neagra, dizolvate intr-un pahar cu lapte caldut sunt o alegere buna pentru a da startul unei noi zile de lucru. Ciocolata iti creste nivelul de energie pentru ca are cafeina, iar laptele este o sursa importanta de calciu.