Adevarul despre periutele de dinti

Periuta de dinti, obiect pe care il folosim de doua-trei ori pe zi ca sa ne curatam dantura, este incarcata cu bacterii, sustin cercetatorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Insa nu trebuie sa te impacientezi, caci, daca stii cat de des trebuie sa o schimbi si cum sa o cureti, nu iti vei pune in pericol sanatatea.

"In cavitatea bucala sunt sute de microorganisme in fiecare zi, in fond", spune Gayle McCombs, profesor asociat si director al Centrului de Igiena Dentara de la Centrul de Cercetare de la Universitatea Old Dominion, citat de medicinenet.com.

Si placa bacteriana, pe care incercam sa o indepartam in momentul in care ne curatam dintii este formata tot din bacterii. Motive de ingrijorare apar atunci cand este un echilibru nesanatos de bacterii in gura.

Cum te speli corect pe dinti

Spalatul pe dinti, in special cu o periuta de dinti electrica, poate impinge de fapt germeni sub gingii, spune R. Thomas Glass, profesor de stomatologie la Universitatea de Stat din Oklahoma.

Cei mai multi dintre acesti germeni exista deja in cavitatea bucala, ceea ce inseamna ca nu te vei imbolnavi de la ei. Pericolul apare in momentul in care o alta persoana foloseste periuta ta de dinti sau tu utilizezi periuta altei persoane.

Trebuie sa o speli bine de fiecare data dupa ce ti-ai curatat dintii. De asemenea, tine periuta de dinti cat mai departe de toaleta, ca sa scazi riscul ca aceasta sa fie contaminata cu bacterii.

Cea mai buna modalitate de a limita aparitia bacteriilor in cavitatea bucala este inlocuirea periutei de dinti cu regularitate. Astfel, membrii American Dental Association spun ca aceasta trebuie schimbata la aproximativ trei luni de zile.

In cazul in care o persoana a suferit o infectie in organism (infectie respiratorie, infectie cu Candida albicans, etc) este bine ca periuta sa fie schimbata imediat dupa terminarea tratamentului. De asemenea, nu utiliza periute de dinti uzate.

In cazul in care folosesti o periuta electrica ai grija sa schimbi capul acesteia la trei-patru luni de zile.

Sfaturi utile, ca sa mentii periuta departe de bacterii

- curata frecvent suportul in care sta periuta de dinti, pentru a indeparta bacteriile si germenii

- nu acoperi periuta de dinti dupa ce ai utilizat-o, pentru ca astfel se poate crea un mediu umed, favorabil dezvoltarii germenilor si bacteriilor; este important sa pastrezi periuta de dinti uscata si sa stea intr-un suport care sa ii permita sa stea ridicata, nu pe o suprafata intinsa

- un alt sfat de care sa tii cont este ca, dupa ce te speli pe dinti, sa folosesti ata dentara, dar si apa de gura, pentru ca ajuta la eliminarea bacteriilor; astfel, nu doar ca previi aparitia cariilor, ci previi si aparitia respiratiei urat mirositoare

- spala periuta de dinti bine, de fiecare data dupa ce iti cureti dantura

- nu folosi niciodata periuta altei persoane si nici nu permite altcuiva sa se spele cu periuta ta

- tine periuta de dinti in suporturi care nu permit acesteia sa se atinga de alta periuta de dinti