Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza peste 10% din populatie, numai in Statele Unite ale Americii.

Femeile care sufera de aceasta tulburare nu au menstruatie regulata, insa se confrunta si cu alte probleme hormonale, care afecteaza intreg organismul.

Cercetarile arata ca mai mult de jumatate dintre femeile care au aceasta tulburare nu prezinta simptome, de aceea nici nu stiu ca sunt bolnave. Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre sindromul ovarelor polichistice:

1. Poate sa cauzeze acnee

Ovarele produc, in mod normal, unii hormoni masculini numiti androgeni, dar femeile care au acest sindrom ii au in exces. Acest lucru poate cauza menstruatii neregulate, cresterea parului in exces pe corp, crestere in greutate si acnee.

Tenul gras si matreata sunt des intalnite la femeile care au o astfel de problema de sanatate. De asemenea, din cauza acestor hormoni in exces nu se produce ovulatia, iar din aceasta cauza se pot dezvolta mici chisturi pe ovare.

2. Cauza a infertilitatii

Multe femei nu isi dau seama ca sufera de sindromul ovarelor polichistice pana in momentul in care vor sa ramana insarcinate. "Daca nu are ciclu menstrual in fiecare luna, o femeie nu poate sa fie nici la ovulatie" spune medicul ginecolog Anuja Dokras, pentru prevention.com.

Acest lucru inseamna mai putine sanse ca o femeie sa ramana gravida. De aceea, este necesar controlul ginecologic, caci pot fi recomandate tratamente de fertilizare. De asemenea, aceasta problema se poate rezolva si prin inducerea menstruatiei, cat si prin inducerea unui ciclu menstrual regulat.

3. Boala se poate transmite genetic

Surorile si fiicele femeilor care sufera de acest sindrom au 50% sanse sa dezvolte boala. De asemenea, exista un grad mai mare de risc pentru aceasta afectiune si la persoanele care sufera de diabet.

Sindromul ovarelor polichistice este strans legat de rezistenta la insulina si multe femei prezinta simptome care apa, de obicei, in pre diabet. Expertii stiu ca rezistenta la insulina poate duce la cresterea nivelului de androgeni, dar mai este de cercetat daca prea multi androgeni pot provoca rezistenta la insulina.

4. Pierderea in greutate, un bun tratament

Obezitatea nu cauzeaza aceasta afectiune, dar exista o legatura importanta intre cele doua conditii. Astfel, obezitatea contribuie la rezistenta la insulina, care creste nivelul de androgeni si simptomele se pot agrava.

"Chiar si pierderea a 5 % din greutatea corporala va avea un impact benefic asupra profilului metabolic al unei femei", Jessica Lalley, profesor asociat la Universitatea din Michigan. Si contraceptivele orale pot ameliora simptomele prin reglarea nivelurilor de ciclu menstrual.

5. Poate cauza o crestere a colesterolului

Lasat netratat, acest sindrom poate duce, in timp, la aparitia altor probleme de sanatate. Astel, poate fi vorba despre ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, dar poate sa fie si o cauza a cresterii nivelului colesterolului.

Poate sa fie, de asemenea, si o cauza a avortului spontan si a preeclampsiei. Exista studii care au aratat ca poate fi si un factor al aparitiei cancerului endometrial.
De asemenea, femeile care au sindromul ovarului polichistic prezinta un risc mai ridicat de apnee.