De ce mi-e foame intruna?

Variatia brusca a nivelului glicemiei

Poate ati simtit de multe ori, la scurt timp dupa ce ati mancat, ca senzatia de foame persista si atunci ati mai luat o „gustarica”. Adesea, aparitia senzatiei de foame dupa masa este cauzata de variatia brusca a nivelului glicemiei. In organism, nivelul de zahar in sange – glicemia – este un parametru reglat in permanenta.

Dupa masa, zaharul din alimente trece in sange si glicemia creste. Atunci, pancreasul secreta insulina: acest hormon face ca excesul de zahar sa fie directionat mai ales catreficat, unde va fi stocat sub forma de glicogen.
„Daca vom servi un mic dejun sau o gustare bogata in zahar, glicemia va creste, apoi va descreste rapid, sub efectul unei secretii importante de insulina“, explica Isabelle Serme, de la serviciul de diabetologie din cadrul Spitalului Saint-Joseph, Paris. „De aici, senzatia de gol in stomac.” La originea acestei perturbari se afla adesea un dezechilibru alimentar.

Gustari regulate si echilibrate

Incercati sa luati mesele la ore fixe si nu „sariti“ peste ele niciodata. Alimentatia trebuie sa va furnizeze o cantitate suficienta de energie. Cu conditia sa evitati zaharurile simple (zaharul pudra sau cubic, prajituri, bauturi acidulate…), deoarece acestea trec rapid in sange si antreneaza cresterea brusca a insulinei.

Sunt indicate zaharurile lente, care vor ajunge putin cate putin in circulatia sangvina si vor permite mentinerea constanta a nivelului glicemic. Cercetatorii au descoperit ca lipsa unui hormon numit leptina din organism ii face pe oameni sa manance in exces, desi nu le este foame.

Si daca este vorba de hipoglicemie?

Daca aceasta senzatie de foame devine permanenta, chiar daca mancati echilibrat, este necesar sa consultati medicul. Va va prescrie un dozaj al glicemiei pentru diferitele momente ale zilei. In mod normal, acesta oscileaza intre 0,8 g/l dimineata si 1,2 g/l dupa fiecare gustare.

Daca va cobori, sunteti suspect de a avea hipoglicemie „functionala“, fara vreo legatura cu diabetul. Astfel se explica senzatia brusca si frecventa de foame. Cauzele sale sunt multiple si adesea necunoscute. Uneori, stresul este responsabil de incetinirea activitatii intestinale si de cresterea producerii insulinei.

Deci, daca sunteti un anxios cronic, este important sa va relaxati. De asemenea, o cauza poate fi alcoolul si unele medicamente. Oricum, in cazul hipoglicemiei functionale trebuie sa evitati excesul de produse zaharoase. Uneori, medicul va solicita examene suplimentare, pentru a elimina o eventuala cauza organica. O afectiune a pancreasului poate creste in mod anormal secretia insulinei (hiperinsulinism).

Cauze digestive, uneori

Desi intalnit mai rar la persoanele care nu sufera de diabet, fenomenul de incetinire a golirii stomacului provoaca de asemenea impresia ca nu s-au „saturat“. In urma unor examinari, se va stabili daca este vorba de o intarziere in evacuarea alimentelor solide si/sau lichide.

Tratamentele includ medicamente pe cale orala, care actioneaza asupra motilitatii gastrice, si modificari alimentare (ritmul meselor, aportul de fibre si de zaharuri lente). La oamenii normali, partea creierului care controleaza pofta de mancare, nucleus accumbens, se activeaza la vederea alimentelor preferate doar daca le este foame.

Autor: Dana Tudor
Sursa: Revista Alimentatia corecta