Cum alungam oboseala? Sunt vitaminele si mineralele suficiente?

Am auzit de atatea ori ca pentru a functiona optim si pentru a avea suficienta energie organismul nostru are nevoie de suplimente cu vitamine si minerale.

Insa, pentru a inlatura oboseala, corpul are nevoie uneori de mai mult decat atat si de o actiune concentrata atat pe un aport optim de nutrienti, cat si pe sustinerea functiilor unor alte sisteme implicate in producerea sau consumul de energie.

Studiile arata ca nivelul de energie creste sau se mentine in parametrii optimi si in urma actiunii unor alte clase de nutrienti, pe langa vitamine si minerale, nutrienti care actioneaza direct sau sustin alte procese ce pot afecta nivelul de energie.

Enzimele digestive, acizii grasi esentiali omega 3/6/9, bioflavonoidele sau ciupercile medicinale sunt si ele extrem de importante in inlaturarea oboselii si in functionarea sistemelor organismului uman.

Enzimele digestive

Sunt importante in primul rand datorita rolului pe care il au in sanatatea si buna functionare a sistemului digestiv si, implicit, in starea de bine a intregului corp. Enzimele digestive ajuta la digerarea corecta a alimentelor, astfel incat organismul sa beneficieze de nutrienti si sa poata furniza organismului energia necesara.

Enzimele sunt molecule de proteine functionale care descompun hrana in fragmente suficient de mici incat sa poata trece in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Desi nu sunt atat de cunoscute, enzimele digestive sunt responsabile de toate procesele din organism.

Acestea influenteaza digestia, detoxifierea, imunitatea, iar calitatea enzimelor se reflecta in energia si vitalitatea unei persoane.

Principalele enzime gastrice sunt: pepsina – descompune proteinele in peptide mici; amilaza - descompune glucidele in glucide simple; lipaza - descompune grasimile in acizi grasi; proteaza - ajuta la digestia proteinelor prin ruperea legaturilor dintre aminoacizii din structura lor.

Aportul de enzime digestive este de ajutor in special in contextul in care alimentele procesate si viata alerta, cu un inalt nivel de stres, compromit functia digestiva si livrarea de nutrienti pentru celulele organismului nostru.

Fiecare organ si sistem depind de un aport de nutrienti si o digestie optima, ce pot avea ca rezultat final starea de sanatate si de bine a organismului. De altfel, printre efectele carentei de enzime digestive si digestia deficitara se numara de multe ori si oboseala cronica.

Enzimele digestive au si alte beneficii

Proteazele, o categorie de enzime proteolitice, sunt capabile sa reduca reziduurile proteice. Acestea mai au un rol crucial: pot ajuta la eliminarea anumitor reziduuri din sange, reducand inflamatiile cronice din organism. Proteazele luate intre mese imbunatatesc circulatia si sprijina indepartarea in timp util a toxinelor si a deseurilor metabolice.

Desi oboseala poate ascunde si alte afectiuni, una dintre cauzele comune ale acestei probleme este alimentatia dezechilibrata, care mai departe poate duce la un sistem imunitar slabit sau cronicizarea oboselii. Oboseala cronica poate fi cauzata si de inabilitatea de a digera corect proteine si grasimi, cu efecte negative asupra circulatiei sangvine.

De asemenea, pancreasul, implicat in aducerea nutrientilor din alimente intr-o stare cat mai simpla pentru a putea fi asimilate de organism, este cel mai afectat cand rezervele de enzime se diminueaza. Astfel, enzimele digestive pot restarta sistemul digestiv, ajutand la absorbtia nutrientilor si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Acizii grasi omega 3/6/9

Acizii grasi sunt recunoscuti de Agentia pentru Cercetarea si Calitatea Sanatatii din SUA ca avand beneficii majore intr-un numar semnificativ de afectiuni si dezechilibre care au drept consecinta reducerea nivelului de energie si care necesita o recalibrare a stilului de viata si imbunatatirea aportului nutritional.

Acizi grasi sunt benefici in special pentru sistemele cardiovascular sau nervos, sisteme cheie in sustinerea eforturilor fizice si in mentinerea bunei dispozitii.

Majoritatea acizilor grasi sunt sintetizati de organism, insa cativa dintre acestia, cum ar fi acidul linoleic si alfa-linoleic, pot fi obtinuti exclusiv din alimentatie. O sursa excelenta de acizi grasi sunt semintele de in, precum si alte seminte, ca de exemplu cele de floarea soarelui.

Flavonoidele

Flavonoidele sunt compusi de polifenoli care se gasesc in special fructe, cu efect puternic antioxidant si multiple beneficii pentru sanatate. Neutralizarea radicalilor liberi si incetinirea procesului de imbatranire, prin efectul antioxidant, este una dintre cele mai cunoscute actiuni a flavonoidelor.

Acestea contribuie insa si la mentinerea unei stari generale bune, prin actiune complexa la nivel cardiovascular, inclusiv prin relaxarea peretilor vaselor de sange pentru o mai buna circulatie, si nu numai. O stare generala buna se poate traduce prin rezistenta la efort fizic si un nivel de energie optim.

Extractele din ciuperci medicinale

Reishi, Shiitake, Hiratake, Maitake, Cordyceps, Yamabushitake, Himematsutake, Kawaratake, Chaga, Zhu Ling, Agaricus, Mesima sunt ciuperci medicinale ale caror beneficii sunt recunoscute din timpuri stravechi.

Shiitake (Lentinula edodes), de exemplu, contine numerosi agenti benefici pentru sanatate, inclusiv o polizaharida – lentinan - cu multiple beneficii.

Un studiu realizat la Universitatea de Agricultura de la Poznan in 2007 demonstreaza calitatile de supernutrient al ciupercilor uscate Shiitake, dar si beneficiile multiple de stimulare a imunitatii si protectie a ficatului.

Ori, daca acest organ functioneaza corect, organismul este curatat corespunzator si beneficiaza de energie. O alta ciuperca cu renume este Reishi (Ganoderma lucidum), cunoscuta pentru efectele sale deosebite asupra sistemului imunitar.

Un sistem imunitar puternic tine la distanta microbii si bacteriile. Nefiind nevoit sa lupte cu acestea, organismul nu isi mai consuma astfel energia.

Alive!™ - sursa naturala de nutrienti cu actiune complexa pentru energie

Alive!™, de la Secom, este un supliment alimentar natural care contribuie la un nivel optim de energie printr-o formula complexa, bogata atat in vitamine si minerale, cat si in alte clase importante de nutrienti.

Alive!™ contine 29 vitamine si minerale, 37 de extracte din fructe, legume si plante verzi, 12 enzime digestive, 10 acizi grasi Omega 3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti si 18 aminoacizi. Nutrientii din Alive!™ se absorb in circuitul sangvin in mai putin de 30 de minute si te ajuta sa ai un aport echilibrat de nutrienti, pentru energie din plin!

Sursa articolului.
Bibliografie:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/21/enzymes-special-report.aspx
Digestive Enzymes: The Key to Good Health and Longevity, Rita Elkins
http://jn.nutrition.org/content/136/1/269S.full