6 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre libido

Dorinta sexuala a unei femei depinde de foarte multi factori, orice femeie trece prin perioade cand are un apetit sexual crescut, urmate de zile in care si-au pierdut complet pofta de sex.

Este un lucru normal, spun specialistii si nu trebuie sa te ingrijoreze.

Creierul, cel mai important organ sexual

Mai multe studii in domeniu au aratat ca un rol important in aparitia dorintei sexuale il are creierul, pe care oamenii de stiinta il considera, de fapt, cel mai important organ sexual. Sexul incepe la nivelul creierului.

De exemplu, in momentul in care te saruti cu cineva creierul produce, la nivelul hipotalamusului, dopamina, un neutrotransmitator care are un rol important in aprinderea flacarii dorintei. In creier este localizata si glanda pituitara, cea care secreta hormon luteinizant, stimuland ovarele sa produca estrogen.

Dorinta sexuala creste odata cu varsta

Un studiu din 2010 a aratat ca fertilitatea femeii scade incepand cu varsta de 30 de ani, insa fanteziile sexuale devin mai frecvente si mai puternice, iar dorinta sexuala este si ea mai crescuta. Acest lucru se poate datora faptului ca te simti mai confortabil cu partenerul si esti mai putin ingrijorata in ceea ce priveste contraceptia.

De asemenea, este vorba si despre increderea care vine odata cu varsta, spune un studiu efectuat anul trecut, de faptul ca femeile se simt mai sigure pe ele si nu isi mai fac atatea griji in legatura cu aspectul fizic.

Stresul ucide libidoul

Femeile stresate au un nivel mai crescut de cortizol, ceea ce inseamna ca au o dorinta sexual mai scazuta, nu le sta gandul la nopti pasionale, ci se lasa prinse in valtoarea problemelor.

“Stresul afecteaza mult viata sexuala a unei femei”, spune Sheryl Kingsberg, profesor de medicina comportamentala, la Universitatea din Cleveland. Stresul te impiedica sa te bucuri de sex, dar poate sa afecteze si relatia cu partenerul, fiind o cauza frecventa a certurilor.

Unele medicamente pot afecta libidoul

Daca ai inceput un tratament medicamentos si ai constatat o diminuare a dorintei de sex atunci poate fi vina pastilelor pe care le iei. Discuta cu medicul, ca sa gasiti impreuna o alternativa. Poate fi vorba despre unele antidepresive, antihistaminice, dar si medicamentele contra hipertensiunii arteriale.

Portivit unei cercetari efectuate in Franta, 41% dintre femeile participante care urmau un tratament cu betablocante au raportat un libido scazut, in comparatie cu cele sanatoase. Si unele pilule contraceptive pot duce la scaderea libidoului, caci duc la scaderea producerii de estrogen si testosteron.

Yoga poate sa ajute

Stiai ca yoga iti poate creste pofta de sex? Cand cercetatorii au rugat un grup de femei sa faca yoga timp de o ora, zilnic, ei au constatat ca 75% dintre ele erau mai multumite de viata lor sexuala. Totul s-a intamplat dupa 12 saptamani de practicat yoga. Totul se datoreaza efectelor relaxante ale acestui sport.
Unele alimente pot creste apetitul sexual

Mai multe cercetari au aratat puterile afrodisiace ale unor alimente. Este vorba despre pepene rosu, vin rosu, fructe de padure, ciocolata si stridii. Asa ca trebuie incluse cat mai des in alimentatia ta zilnica.