Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei

Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie.

Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli.

1. Cafeaua

Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi.

2. Mancarea chinezeasca

De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari nivelul de zahar din sange. Acest lucru este valabil si in cazul cartofilor prajiti si al altor mancaruri cu un continut ridicat de grasimi si carbohidrati.

3.O raceala rebela

Cand organismul lupta cu o infectie, este normal ca nivelul de zahar din sange sa fie mai ridicat, spun specialistii. Asa se intampla si cand suferi de o raceala puternica, Totodata, si unele medicamente pe care le iei ca sa tratezi infectia, precum antibioticele si decongestionantele pot afecta nivelul glicemiei. De aceea nu este bine sa iei pastile fara sa fi consultat un medic in prealabil. Este important sa bei suficienta apa, ca sa te hidratezi corect.

4. Stresul

Esti nemultumit de jobul pe care il ai sau esti stresat fiindca ai prea multe sarcini de indeplinit, carora iti este din ce in ce mai greu sa le faci fata? Ai mare grija, caci acest lucru iti poate afecta nu doar starea de spirit, ci si nivelul glicemiei. Cand esti stresat, corpul elibereaza hormoni care pot face ca nivelul de zahar din sange sa fie mai mare, fapt des intalnit la persoanele diagnosticate cu diabet de tipul 2. In acest caz, este util sa inveti sa depasesti stresul.

5. Fructele uscate

Fructele sunt o alegere sanatoasa, insa ai grija la sortimentele uscate, pentru ca au un continut mare de carbohidrati, ceea ce inseamna ca iti pot afecta nivelul de zahar din sange.

6. Activitatea fizica

Exercitiile fizice sunt excelente pentru sanatate, insa persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie atente. Este indicat ca aceste persoane sa ceara sfatul medicului, inainte de a se apuca de sport, pentru ca frecventa si intensitatea acestora trebuie adaptate la conditia fizica a fiecarui bolnav. Exercitiile intense si cele de forta pot duce la cresterea nivelului de zahar din sange.

7. Bauturile alcoolice

Alcoolul contine o cantitate considerabila de carbohidrati, ceea ce inseamna ca poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange, mai ales in primele ore de cand ai baut. Nivelul incepe sa scada dupa ce au trecut 12 ore de la primul pahar. Asociatia Americana de Diabet recomanda consumul a unui pahar de vin pe zi pentru o femeie si nu mai mult de doua pahare pentru un barbat. De asemenea, nu sunt recomandati mai mult de 300 ml de bere.

8.Covrigii

Par inofensivi, insa covrigii pe care ii cumperi de la patiserie contin carbohidrati si calorii, ceea ce inseamna ca pot duce la cresterea nivelului glicemiei. Chiar si o felie de paine alba are un indice glicemic mai mic decat cel al covrigilor, de aceea trebuie sa fie evitati de catre diabetici.