Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor

Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine, minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite.

Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei.

De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi.

Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au:

Albastru si violet reduc riscul de cancer

Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria.

Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare

Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor albe. Acestea au puternice proprietati antiinflamatoare, iar unele dintre ele (ceapa, usturoiul) grabesc vindecarea infectiilor, pentru ca sunt adevarate antibiotice naturale.

Verde, culoarea care ajuta la detoxifiere

Intaresc vederea, ajuta la detoxifiere si imbunatatesc circulatia sangelui. Este vorba despre legumele si fructele verzi, precum lime, kiwi, mere verzi, avocado, spaanc, patrunjel, leustean, spanac, salata verde. Sunt bogate si in vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui. O mare cantitate din aceasta vitamina se gaseste in spanac, alaturi de fier, mineral care previne anemia.

Aceste mancaruri contin si cantitati importante de vitaminele E si C, recunoscute pentru ca scad riscul aparitiei bolilor cronice. De asemenea, asigura si o cantitate importanta de zeaxantina, care combate degenerescenta maculara, afectiune care, daca nu este tinuta sub control, poate duce la orbire, potrivit unui studiu realizat la Universtatea din Dakota de Nord.

Portocaliu, culoarea care protejeaza de cancer

Legumele si fructele portocalii aduc, de asemenea, nenumarate beneficii asupra sanatatii, deoarece abunda in minerale si vitamine.

Sunt bogate in betacaroten, antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea prematura, cat si pentru anumite tipuri de cancer.

Licopenul este un alt compus care se regaseste in acestea, substanta care imbunatateste productia de colagen, responsabil pentru mentinerea elasticitatii pielii.

De asemenea, stimuleaza tranzitul intestinal, ajutand digestia. In unele din aceste legume, precum cartofii rosii, se gaseste o cantitate importanta de fibre, ajutand la tratarea constipatiei. Din categoria acestor fructe si legume mai fac parte morcovii, portocalele, piersicile, dovleacul, papaya.

Rosu, culoarea care ajuta digestia

Daca iti plac legumele si fructele de culoare rosie, precum tomatele, merele rosii, penele rosu, capsunile, ciresele, coacazele rosii, merisorul, inseamna ca aduci organismului tau un aport crescut de licopen si antocianine. Aceste substante ajuta la mentinerea sanatatii inimii, dar sunt ideale si pentru o buna digestie.

Ciresele au si un puternic efect diuretic, fiind indicate persoanelor care sufera din cauza retentiei de apa. Licopenul este de ajutor si barbatilor, caci protejeaza prostata. Totodata, aceasta molecula creste capacitatea organismului de a produce mai multa vitamina A, care imbunatateste vederea.

Galben, culoarea care protejeaza imunitatea

Fructele si legumele galbene sunt bogate in carotenoide, bioflavonoide si vitamina C. Studiile sugereaza ca acesti nutrienti ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular, ajuta digestia si sistemul imunitar.

Alte beneficii ale alimentelor colorate in galben: mentinerea sanatatii pielii, grabesc vindecarea ranilor si inataresc oasele si dantura. In aceasta categorie sunt incluse lamaile, porumbul, ananasul, ardeiul gras, gutuile.