Echilibrul hormonal si sanatatea femeilor

Hormonii sunt substante secretate de celule specializate, cu rolul de a controla activitatea anumitor organe sau a intregului organism. Hormonii sunt o prezenta constanta in viata femeilor si echilibrul lor este unul fragil. Schimbarile hormonale continua pe tot parcursul vietii, in conformitate cu etapele specifice atinse (pubertate, graviditate, alaptare, menopauza, senectute).

Hormoni feminini sunt responsabili cu dezvoltarea femeii in perioada pubertatii si ulterior, cu metinerea trasaturilor specific feminine pe toata durata vietii, prin reglarea nivelului de pilozitate si conturarea unei siluete de tip feminin.

Hormonii specifici femeilor, estrogenul si progesteronul influenteaza viata femeilor fiind responsabili cu echilibrarea starii de spirit, a libidoului, a fertilitatii si a ovulatiei.

Dereglarile hormonale feminine pot duce la oboseala accentuata, anxietate, cresteri necontrolate in greutate, dureri si tulburari menstruale, infectii urinare, pilozitate excesiva si acnee.

Secretia de hormoni estrogeni la nivelul ovarelor are loc in prima faza a ciclului menstrual si se afla sub actiunea reglatoare hipotalamo-hipofizara din creier, exercitat in special prin doi hormoni din hipofiza anterioara, hormonul stimulator folicular (FSH) si hormonul luteinizant (LH).

Estrogenii sunt responsabili pentru dezvoltarea caracterelor sexuale si a functiei sexuale feminine, dezvoltarea sanilor si aparitia ciclului menstrual.
Hormonii estrogeni sunt implicati in lubrifierea naturala a vaginului, mentinerea unei stari de spirit bune si ajuta la ameliorarea circulatiei sanguine la nivel cerebral si la cresterea numarului de conexiuni intre neuroni.

Excesul de estrogeni se manifesta prin dureri de cap premenstruale, cicluri menstruale neregulate, sangerari excesive, dureri la nivelul sanilor, dificultati in mentinerea unei sarcini si efect avortiv la gravide.

Nivelul scazut de estrogeni genereaza modificari ale ciclului menstrual, atrofie vaginala, durere in timpul actului sexual, menopauza timpurie, piele uscata si ridata prematur. Scaderea nivelului de estrogeni produce tulburari emotionale (insomnie, pierderi de memorie, dificultati de concentrare depresie, anxietate, atacuri de panica ca urmare a scaderii activitatii unor neurotransmitatori).

Stresul are un cuvant greu de spus in acest mecanism complex de reglare al secretiei de hormoni estrogeni (efect de inhibare hormonala si scadere a fertilitatii).

Progesteronul este un hormon secretat de ovare, in cea de-a doua faza a ciclului menstrual si de catre placenta, in timpul sarcinii. Secretia hormonului este reglata tot de catre axa hipotalamo-hipofizara din creier ca si in cazul estrogenului. Progesteronul pregateste mucoasa uterina (endometrul) pentru o eventuala sarcina si pregateste apoi glandele mamare pentru secretia lactata dupa nastere.

Progesteronul este important pentru intregul organism, ajutand la formarea si mentinerea structurii osoase normale, la echilibrarea glicemiei si la imbunatatirea calitatii somnului.

Dezechilibrele produse in secretia de progesteron pot cauza instalarea osteoporozei si a unor afectiuni ginecologice precum endometrioza, infertilitate, sangerari ale uterului in afara perioadei menstruale, fibrom uterin .Menopauza este un alt dezechilibru hormonal care creste riscul de osteoporoza, mareste labilitatea emotionala si favorizeaza excesele ponderale.

Ignorarea dezechilibrelor hormonale este contraindicata, deoarece ele schimba comportamentul, influenteaza starea de sanatate si relatiile interumane. Cu putina grija aceste neplaceri care ameninta fragilul echilibru al organismului feminin pot fi prevenite.

Pentru reechilibrare hormonala, in functie de tipul constitutional al fiecarui individ in parte si de natura dezechilibrelor, fitoterapia ayurvedica se bazeaza pe folosirea plantelor medicinale indiene. In traditia ayurvedica, sanatatea deplina inseamna un echilibru desavarsit intre minte, corp si suflet.

Boala apare ca urmare a unui mod de viata gresit. In ayurveda se urmareste nu doar redarea sanatatii sau prevenirea aparitiei bolii, ci si vitalizarea intregului organism.

Principiile bioactive din plantele medicinale indiene implicate in mentinerea echilibrului hormonal sustin functionarea normala a ciclului menstrual , diminuarea neplacerilor din perioada premenstruala si menstruala. Substantele bioactive din plantele ayurvedice sustin tonusul aparatului genital feminin si a echilibrului hormonal feminin, viata sexuala normala, amplificand senzualitatea si feminitatea.

Se urmareste de asemenea echilibrarea sistemului hormonal in premenopauza si postmenopauza.

Produsul natural KAMAYANI are o formula complexa pe baza de extracte si pulberi din plante medicinale cu o concentratie optima de fitoestrogeni (produsi cu actiune non-endocrina, dar care prin structura lor pot imita efectul estrogenic sau pot modula actiunea estrogenilor proprii) pentru imbunatatirea echilibrului hormonal feminin.

Este recomandat in ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual, premenopauza si postmenopauza, precum si in terapiile complementare ale afectiunilor genitale feminine. Suplimentul alimentar KAMAIANY tablete contine plante medicinale ayurvedice care mentin echilibrul hormonal feminin si fertilitatea, fiind un excelent tonic al aparatului genital feminin. Sustine viata sexuala normala, amplificand senzualitatea si feminitatea.

Aportul de calciu natural ajuta la mentinerea structurii si densitatii osoase, coagularea normala a sangelui si scaderea permeabilitatii capilare. Fierul natural asigura formarea unor hematii sanatoase contribuind si la formarea rezervei de fier la nivelul ficatului si splinei.

KAMAIANY contribuie prin echilibrare hormonala la functionarea normala a ciclului menstrual (fluxul menstrual normal, stoparea hemoragiilor, refacerea endometrului) si diminueaza neplacerile din perioada premenstruala si menstruala (nervozitate, irascibilitate, anxietate, dureri in zona pelvina).

Prin inducerea calmului si relaxarii este sustinuta capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitari, oboseala si confera o stare de bine.

Reechilibreaza nivelului hormonal in premenopauza si postmenopauza si are efecte benefice in echilibrul fizic si psihoemotional al femeilor.
Fitonutrientii din KAMAYANI au proprietati antioxidante care protejeaza organismul de stresul oxidativ si distrugerile celulare si sustin sistemul imuntar mentinand astfel capacitatea de autoaparare a organismului.

Produsul Kamaiani tablete contine un complex de extracte si pulberi din plante medicinale indiene care au urmatoarele proprietati:
Saraca asoca – continutul bogat in minerale si in special calciu asigura un flux saguin menstrual normal. Compusii fitoestrogenici (activitate asemanatoare estrogenilor) sustin endometrul in procesul de refacere si stopare a hemoragiei.

Caesalpinia sappan - sustine normalizarea fluxului menstrual, stopeaza hemoragiile uterine.

Mesua fereea – extractul din flori are proprietati hemostatice in caz de hemoragie uterina sau hemoroizi.
Abroma augusta – fitonutrientii din extractul din frunze mentin fluxul menstrual normal si scade disconfortul din timpul ciclului menstrual.

Symplocos racemosa - sustine functionarea normala a sistemului reproducator sustinand maturizarea si eliberarea ovocitelor din foliculul ovarian (ovulatia). Contribuie la mentinerea unui flux menstrual normal avand actiune hemostatica uterina.

Curcuma longa (Turmeric) - curcuminul, principalul component al rizomului turmericului are actiune antioxidanta foarte puternica reducand peroxidarea lipidica a membranelor celulare. Mentine fluiditatea sangelui si normalizeaza fluxul sanguin prin reducerea agregarii plachetare si normalizarea nivelul fibrinogenului. Curcumina are actiune antiinflamatoare nesteroidiana. Contribuie la detoxifierea organismului (amplifica activitatea enzimelor detoxifiante).

Commiphora myrtha (Smirna) – fitonutrientii din rasina regleaza fluxul sanguin, insuficient in oliogomenoree, dismenoree si atenueaza durerile. Sustine organismul in caz de oboseala, astenie, agitatie psihica, incapacitate de concentrare.

Praval bhasm (calciu natural) – aportul de calciu sustine mentinerea structurii osoase, coagularea normala a sangelui, sanatatea pielii, unghiilor si parului, mentinerea sanatatii sistemului nervos si a sistemului muscular.

Dhatri loha (fier natural) - aportul de fier asigura formarea unor hematii sanatoase si contribuie la formarea rezervei de fier la nivelul ficatului si splinei.