Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar!

Astazi esti sanatos tun, insa in ziua urmatoare te trezesti racit sau cu o infectie in organism. Dupa ce te vindeci, nu trece mult timp si te imbolnavesti iar.

Acest lucru poate fi pus pe seama unui sistem imunitar slabit, ceea ce inseamna ca organismul tau nu are suficienta forta sa faca fata bacteriilor si virusurilor.

Poti sa iti intaresti imunitatea cu ajutorul remediilor naturale.

Respecta orele de somn

Probabil ca ai obiceiul sa stai pana tarziu in noapte ca sa urmaresti filmul preferat sau sa mai rezolvi cateva sarcini pentru serviciu. Aceste obiceiuri iti afecteaza sistemul imunitar, pentru ca mai multe studii au aratat ca persoanele care nu se odihnesc suficient au un sistem imunitar mai slab. De aceea, aceste persoane se pot imbolnavi mai usor atunci cand sunt expuse la bacterii si virusuri.

In timpul somnului, sistemul imunitar elibereaza proteine numite citokine, de care organismul are nevoie sa lupte cu infectiile. In cazul in care nu dormi sapte-opt ore pe noapte, productia acestora este afectata.

Mananca usturoi

Un aliment care poate face adevarate minuni pentru corpul tau este usturoiul. Acesta are proprietati antiinflamatoare si antibiotice, fiind util in procesul de vindecare a infectiilor respiratorii.

Usturoiul poate stimula refacerea sistemului imunitar, mai ales datorita continutului de vitamina C, vitamina B6 si alicina. Un studiu efectuat in SUA pe o perioada de 12 saptamani a aratat beneficiile acestuia: numarul de infectii respiratorii a scazut cu pana la 62% in cazul participantilor care au luat suplimente cu usturoi.

Bea ceai

Ceaiul nu este doar o bautura pe care sa o savurezi la micul dejun sau seara, inainte de culcare, pentru a-ti aduce relaxarea, ci poate fi considerat si un medicament pentru stimularea imunitatii.

Cele mai indicate ceaiuri pentru imunitate sunt cel de echinacea, pentru ca stimuleaza producerea de globule albe, care lupta cu infectiile, dar si ceaiul de musetel, fiind un ideal stimulant al sistemului imunitar.

Mai poti apela la ceaiul de macese, la cel de tei si la cel de catina. Acestea sunt bogate in antioxidanti, care au nenumarate beneficii asupra organismului.

Mananca iaurt la micul dejun

Ca sa ai grija de sistemul imunitar, ar trebui sa iti incepi fiecare dimineata cu un iaurt. Potrivit unei cercetari publicate in Jurnalul de Stiinta si Medicina Sportiva din Noua Zeelanda, persoanele care au mancat iaurt in fiecare zi au avut cu 40% mai putine infectii respiratorii si gastrointestinale. Iaurtul este bogat si in vitamina D, care ajuta, de asemenea, la intarirea imunitatii.

Nu uita sa zambesti

Se spune ca rasul este cel mai bun medicament. Si este total adevarat, spun mai multe studii de specialitate. O cercetare efectuata in anul 2007 la Universitatea din Ontario, SUA, a aratat ca rasul imbunatateste starea de spirit si te ajuta sa ai o atitudine pozitiva, factori care reduc stresul si anxietatea. Astfel, sistemul imunitar se va mentine la parametri normali.

Fa sport

Sportul este un alt intaritor al sistemului imunitar, crescand simtitor rezistenta organismului la infectii. Miscarea, fie ca alegi alergarile in parc, aerobicul sau exerctiile la sala de sport, ajuta celulele albe sa circule mai rapid, astfel ca sistemul imunitar va detecta mai repede virusurile si bacteriile si va lupta mai eficient cu infectiile provocate de acestea. Este de ajuns sa faci miscare aproximtiv 30 de minute pe zi, spun oamenii de stiinta, ca sa mentii sanatatea sistemului imunitar.