Esti introvertit? Iata cum iti afecteaza acest lucru sanatatea

Nu iti gasesti locul cand esti inconjurat de multe persoane, nu te deranjeaza sa iti petreci un weekend singur si nu iti place sa mergi la petreceri si evenimente sociale - sunt semne care indica faptul ca esti o persoana introvertita.

Faptul ca esti o persoana introvertita iti influenteaza relatiile sociale, dar si sanatatea. Iata cum te afecteaza timiditatea:

Predispozitie la stres

Introvertitii pot resimti stari de anxietate si stres cand trebuie sa participe la evenimente sociale sau daca trebuie sa vorbeasca in public. Chiar si o conversatie cu o persoana noua ii poate seca de energie.

De cealalta parte, persoanele introvertite nu simt nevoia de a fi tot timpul in centrul atentiei si nu se tem ca vor fi respinse de un grup sau altul pentru ca prefera singuratea. Chiar si cu acest mic beneficiu, nivelul de stres cu care se confrunta persoanele introvertite la interactiunea cu persoane noi afecteaza multe dintre procesele din organism, precum si capacitatea de concentrare.

Reticenta la persoane noi

Viata amoroasa a unui introvertit nu este intotdeauna implinita. "Persoanele introvertite nu ies atat de des la intalniri, precum o fac cele extrovertite si nici nu isi fac prieteni la fel de repede ca o persoana extrovertita“, spune Sophia Dumbing, autoarea cartii „Introverts in love“. Acest lucru duce la frustrari, precum si la stari de depresie.

In acelasi timp, persoanele care prefera singuratatea in detrimentul companiei sunt predispuse acumularii de kilograme in plus, a unui stil de viata sedentar si, in consecinta, nesanatos.

Nu sunt pe deplin fericiti

Nu toti introvertii sunt nefericiti si nu toate persoanele extrovertite sunt fericite, insa exista o legatura intre toate acestea.

Potrivit psihologului american Laurie Helgoe, specializat in dezvoltarea personalitatii, persoanele introvertite sunt mai realiste, ceea ce le face sa analizeze totul si sa se gandeasca mai mult si la aspectele negative ale vietii. De asemenea, le poate fi mai greu sa avanseze in cariera pentru ca nu vor sa iasa din zona lor de confort.

Stilul de viata modern nu este compatibil cu dorintele introvertitilor

Stilul de viata modern si aglomeratia marilor orase isi pun si ele amprenta pe sanatatea persoanelor introvertite. Un studiu coordonat de Shigehiro Oishi, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia, SUA, a demonstrat ca persoanele introvertite se simt bine in localitatile situate in apropierea muntilor, in timp ce metropolele le creaza o stare de disconfort psihic.

Un sistem imunitar slabit

Un studiu efectuat la Universitatea din California si la Universitatea Nottingham a relevant ca persoanele extrovertite au un sistem imunitar mai puternic. In schimb, persoanele introvertite sunt mai predispuse la infectii. Acest lucru se poate intampla si pentru ca se lasa influentati mai mult de emotiile negative, iar pesimismul si senzatia ca oricand sa poate intampla ceva rau sunt inamici nu numai a sanatatii psihice, dar si fizice.

Introvertitii evita de obicei iesirile astfel incat pot suferi si de carente de vitamina D. Deficienta acestei vitamine afecteaza sistemul imunitar, dar are si efecte negative asupra activitatii cerebrale scazand puterea de concentrare.