Spirulina ca antioxidant - studii clinice

Antioxidantii sunt compusi care combat si previn efectul negativ pe care radicalii liberi il au asupra celulelor si ADN-ului, efect ce poate duce la boli de inima, boli cronice si cancer. Antioxidantii sunt ultima linie de aparare impotriva factorilor nocivi de mediu si de stil de viata. Din acest motiv, o alimentatie echilibrata trebuie sa fie intotdeauna una bogata in antioxidanti. Spirulina, cel mai vechi superaliment bogat in nutrienti este si un important antioxidant.

Studii asupra efectelor antioxidantilor in lupta cu cancerul si bolile cronice

In ultimii ani numeroase institutii de prestigiu precum Institutul National de Oncologie din Statele Unite ale Americii au desfasurat studii referitor la efectul preventiv al antioxidantilor in lupta cu cancerul. Pana in momentul actual rezultatele sunt mixte in ceea ce priveste efectele suplimentelor cu antioxidanti.
Aceasta lipsa de rezultate concludente in studiile clinice poate fi explicata, conform Institutului National de Oncologie, prin prisma faptului ca exista diferente intre efectele antioxidantilor testati atunci cand sunt consumati sub forma de suplimente sau pastile fata de consumarea lor din surse naturale alimentare, in combinatie cu vitamine si minerale.

Studiul 1, Kerala Inidia – cancer oral

Un studiu preliminar asupra tipului de efect pe care il are spirulina ca antioxidant a fost efectuat pe un esantion de 87 de persoane in Kerala India. Subiectii alesi faceau parte din comunitatea locala unde este foarte raspandita practica de a mesteca tutun.
Mestecarea tutunului, un obicei ceremonial al acestor localnici, este un factor de risc demonstrat clinic in aparitia cancerului oral.
Subiectii au fost supusi unui test cu durata de un an, timp in care le-a fost administrata zilnic suplimente de spirulina capsule. Dintre cei 87 de subiecti, peste 45% au prezentat o retragere completa a leziunilor bucale.

Din grupul de test care s-a aflat sub efect placebo, doar 7% au inregistrat o vindecare completa.
Studiul a fost publicat in Jurnalul de Nutritie si Oncologie in 1995.

Studiul 2, SUA - nivelul de antioxidant din spirulina

Antioxidantii nu protejeaza doar impotriva cancerului ci au si rolul de reversare a stresului oxidativ indus de exercitiul fizic intens.
Compusii din spirulina precum tocoferoli si beta-carotenul au fost testati pe o serie de 9 atleti de sex masculin.
Cercetatorii au administrat atletilor spirulina sub forma de suplimente si au descoperit ca alergatorii au o performanta clar superioara iar nivelul de antioxidanti creste clar fata de grupul de control care s-a aflat sub efectul placebo.

Spirulina are efect antioxidant puternic in reducerea epuizarii dupa exercitii fizice intense.
Studiul a fost publicat in Jurnalul de Medicina si Stiinta a Sportului si Exercitiilor Fizice in anul 2010.