Dieta anti-imbatranire

Generalitati

Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile.

Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire.

Ce este fenomenul de imbatranire?

Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a celor legate de imbatranire.

Adoptarea unui stil de viata sanatos ce cuprinde efectuarea de exercitii fizice regulate, odihna suficienta, evitarea fumatului si o dieta bogata in alimente si lichide sanatoase poate fi cea mai buna modalitate de a lupta impotriva imbatranirii.

Adoptarea unei diete sanatoase reprezinta punctul cheie pentru intarzierea aparitiei imbatranirii si a bolilor asociate acesteia; cu cat acest lucru se realizeaza mai precoce, cu atat rezultatele sunt mai evidente, afirma Susan Moores, reprezentant al Asociatiei Americane de Dietetica.

Antioxidantii si inflamatia

Anumite alimente si bauturi contin niste substante denumite fitonutrienti, substante capabile sa incetineasca procesul de imbatranire. Fitonutrientii, facand parte din familia antioxidantilor, neutralizeaza radicalii liberi-molecule de oxigen ce joaca un important rol in declansarea bolilor ca osteoporoza, cancerul, bolile de inima si boala Alzheimer.

Pe masura inaintarii in varsta, devenim mult mai susceptibili la efectele pe termen lung ale stresului oxidativ (o situatie in care organismul are exces de radicali liberi) si ale inflamatiei de la nivel celular. Teoria sustine ideea ca antioxidantii si alti compusi asemanatori au rolul de a contracara efectele radicalilor liberi si, astfel, se incetineste procesul de imbatranire.

Pe langa antioxidanti, exista o serie de compusi ce pot influenta procesul de imbatranire. Acestia pot fi clasificati in functie de efectul asupra inflamatiei de la nivel celular, afirma expertii.

Toate alimentele se clasifica in trei categorii: proinflamatorii, neutre si antiinflamatorii, afirma dermatologul Nicholas Perricone. Perricone este de parere ca se poate incetini procesul de imbatranire la nivel celular prin consumul de alimente antiinflamatorii si bogate in substante antioxidante.

Modificarile care apar prin avansarea in varsta pot fi incetinite prin consumul de alimente si bauturi bogate intr-o serie de compusi, incluzand antioxidanti si care au rol antiinflamator, ca pestele de apa rece, fructe si legume intens colorate. Pe de alta parte, alimentele considerate proinflamatorii pot accelera procesul de imbatranire, afirma Perricone.

Daca consumam cantitati importante de alimente ce contin acizi grasi saturati sau semisaturati, zahar si amidon, se produce cresterea nivelului de insulina, cu aparitia unei reactii inflamatorii ce accelereaza procesul de imbatranire, afirma Perricone.
Perricone afirma ca desi beneficiile unei diete sanatoase sunt multiple, acesta nu este singurul factor care influenteaza procesul de imbatranire.

Stresul, hormonii, expunerea la radiatiile solare si sistemul imunitar deprimat, toate acestea contribuie la aparitia procesului de imbatranire.
Cu toate acestea, alegerile inteligente legate de stilul de viata sunt in puterea noastra si fac parte dintre cele mai benefice lucruri pe care le putem face pentru a preveni imbatranirea si aparitia bolilor cronice.

Alimentatia pentru o imbatranire sanatoasa

Pentru obtinerea beneficiilor maxime, trebuie sa consumam o gama variata de alimente. Se cunoaste efectul antiinflamator si antioxidant al alimentelor, insa se presupune ca mai exista si alte efecte impotriva radicalilor liberi, efecte ce promoveaza starea de sanatate si previn aparitia bolilor", afirma Moores.

Moores ne sugereaza includerea alimentelor si bauturilor sanatoase in planul de alimentatie sanatoasa pentru prevenirea aparitiei bolilor si incetinirea procesului de imbatranire:

Peste

Conform ghidurilor Asociatiei Americane Cardiace, se recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana, este recomandat mai ales pestele mai gras care este bogat in acizi grasi Omega-3. Acesta este un aliment antiinflamator puternic cu foarte multe efecte benefice.

Fructe si legume

Fructele si legumele sunt foarte bogate in antioxidanti; sunt recomandate cele intens colorate si se vor consuma cel putin 5 portii pe zi pentru beneficii maxime.

Cereale

Cerealele integrale furnizeaza fibre solubile care ajuta la scaderea nivelului sanguin de colesterol, contin de asemenea fitonutrienti in cantitati comparabile cu cele din fructe si legume. Se vor consuma cel putin 3 portii pe zi.

Legume

Legumele contin nutrienti benefici, similari cu cei continuti in fructe si verdeturi si contin foarte putine calorii. Se pot adauga meniurilor de 3-4 ori pe saptamana.

Iaurt

Iaurtul contine toate beneficiile produselor lactate, in plus contin produsi biologici care ajuta la dezvoltarea bacteriilor intestinale. Se recomanda consumul de iaurt ce contine culturi active, cel putin o portie zilnic.

Nuci si alune

Nucile sau alunele sunt o sursa importanta de vitamine din grupul B, benefice pentru inima sau creier. Grasimile continute in acestea intra in structura colagenului si elastinei cutanate, ajutand la mentinerea structurii si rezistentei pielii. Se recomanda consumul acestora in cantitati mici deoarece contin foarte multe calorii.

Apa

Apa este esentiala pentru mentinerea hidratarii pielii, muschilor, circulatiei si a tuturor organelor organismului. Se recomanda consumul a 3-4 pahare de apa pura in combinatie cu alte lichide si alimente bogate in apa.

Alimente antiinflamatorii

Perricone ne sugereaza 10 super-alimente, cu o intensa activitate antiinflamatorie:
1. Fructele acai;
2. Vegetale din genul Allium: usturoi, ceapa, praz, ceapa verde, arpagic si hasma;
3. Orzul;
4. Alimente verzi, ca graul incoltit;
5. Hrisca, atat seminte cat si cereale;
6. Fasole si linte;
7. Ardei iuti;
8. Nuci/alune si seminte;
9. Germeni de cereale;
10. Iaurt sau kefir.

Cum mai putem lupta impotriva imbatranirii?

Micronutrientii din alimente si bauturi ofera o multitudine de efecte benetice. In ceea ce priveste efectul lor asupra pielii, s-a dovedit ca sunt mai eficiente prin aplicare pe cale topica.

Consumul de 6-10 cani de ceai verde zilnic ajuta la cresterea secretiei de substante cu rol benefic in mentinerea starii de sanatate, dar nu este importanta cantitatea de ceai verde consumata, deoarece nivelul sanguin al acestora nu va fi niciodata suficient de ridicat incat sa opreasca aparitia modificarilor cutanate, afirma Stephen Hsu, Phisician Doctor.

Un mod de viata sanatos si o dieta asemenea pot imbunatatii starea de sanatate si ne mentine in forma, dar nu duc la disparitia ridurilor. Impactul dietei asupra reversibilitatii semnelor de imbatranire este supraapreciat, afirma medicul dermatolog Kenneth Ellner.

Procesul de imbatranire este relationat in primul rand cu expunerea la soare si cu mostenirea genetica, afirma acesta. Daca dorim sa imbatranim frumos, trebuie sa evitam expunerea la soare, sa folosim creme cu protectie solara, sa evitam fumatul, sa avem o dieta sanatoasa si sa consumam suficiente lichide.

Expertii sunt de parere ca, pentru incetinirea procesului de imbatranire trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos ce cuprinde efectuarea de exercitii fizice regulate, folosirea cremelor cu protectie solara, evitarea fumatului, un somn regulat si o dieta bogata in substante nutritive.

Daca ati adoptat deja un regim de viata sanatos, il puteti imbunatati prin adaugarea de noi alimente cu efecte benefice, afirma Elisa Zied, autoarea cartii „Ce as putea sa mananc?".

Gandirea pozitiva creste durata de viata

A vedea jumatatea plina a paharului in locul celei goale poate contribui pe termen lung la cresterea duratei de viata, potrivit noilor cercetari in domeniu.

Studiile arata ca persoanele in varsta care se descriu ca persoane optimiste prezinta un risc mai scazut de aproximativ 10 ori de a dezvolta boli de inima sau deces din diverse afectiuni, comparativ cu persoanele pesimiste. Cercetatorii afirma ca starea depresiva este cunoscuta ca si trigger al bolilor de inima; nu se cunosc insa efectele unei atitudini pozitive asupra starii de sanatate.

Intr-un studiu efectuat pe aproximativ 1000 de femei si barbati cu varste cuprinse intre 65-85 ani s-a urmarit starea de sanatate, moralitatea, optimismul, respectul de sine si relatiile sociale.

In functie de raspunsurile participantilor la studiu in legatura cu optimismul, acestia au fost impartiti in patru grupe. Rezultatele studiului desfasurat pe o durata de 10 ani au evidentiat ca persoanele optimiste aveau un risc mai mic cu 55% de moarte prin orice tip de afectiune si cu 22% mai mic de a muri prin boli cardiace, comparativ cu persoanele pesimiste.

Studiul a mai aratat ca efectele protective ale atitudinii optimiste erau mai mari in cazul barbatilor decat a femeilor in ceea ce priveste riscul de moarte prin orice tip de afectiune, cu exceptia bolilor de inima.

Cercetatorii afirma ca exista cativa factori care pot explica legatura dintre atitudinea pozitiva si prelungirea duratei vietii. De exemplu:
- atitudinea optimista este asociata cu mai multa acitivitate fizica, consum moderat de alcool la femei si consum mai mic de tigari;
- atitudinea optimista este asociata cu o stare de sanatate mai mare; oamenii bolnavii au tendinta de a fi persoane pesimiste;
- persoanele optimiste reactioneaza mai eficient la stres.