Operatia vezicii biliare

Generalitati

Vezica biliara este un organ mic, sub forma de para, situat in hipocondrul drept, sub ficat, avand rol in procesul de digestie al grasimilor. Uneori, calculii se formeaza in vezica biliara si blocheaza eliberarea acesteia, cauzand durere.

Oamenii care sunt supraponderali si obezi au un risc crescut de a dezvolta calculi biliari, intrucat dieta acestora este preponderent formata in alimente bogate in grasimi.

Functia principala a vezicii biliare este de a concentra si stoca bila, care ajuta organismul in digestia grasimilor consumate. Vezica biliara este o parte a sistemului biliar. Aceasta nu produce bila, dar o stocheaza atunci cand nu este utilizata de catre organism.

Ficatul produce bila, care este eliberata prin conductele biliare si ajunge in vezica biliara. Dupa ce mancati, bila este eliberata de catre vezica biliara, actiune determinata de catre colecistokinina produsa de duoden.

Organismul poate face fata in ceea ce priveste pierderea de spatiu de stocare suplimentar pentru bila, astfel ca interventia chirurgicala numita colecistectomie nu trebuie sa ingrijoreze pacientii.

Cauze care pot afecta vezica biliara

De departe cea mai comuna problema a vezicii biliare sunt calculii biliari – aproximativ 75% dintre acestia contin colesterol in exces. Exista o multitudine de factori de risc care determina cresterea excesiva a colesterolului, cele mai importante fiind:

In afara existentei calculilor biliari care pot stabili indicatia de colecistectomie, exista si alte patologii cu aceasta indicatie:

Alte probleme ce pot afecta vezica biliara, insa foarte rare, sunt:

  1. Neoplaziile vezicii biliare;
  2. Polipoza vezicii biliare;
  3. Vezica de portelan (cauzata de depuneri de calciu, ce rigidizeaza peretii biliari);
  4. Pancreatita, cauzata de calculii biliari ce migreaza din vezica biliara si blocheaza canalele pancreatice;
  5. Obstructie intestinala, cauzata de un calcul care ajunge in intestinul subtire si il blocheaza.

Daca aveti dureri in abdomen in partea superioara dreapta, mai ales dupa ce consumati alimente bogate in grasimi, ce nu sunt recomandate a fi folosite in exces, ganditi-va la vezica dumneavoastra biliara.

Simptome comune ale existentei afectiunilor vezicii biliare

Interventii chirurgicale

Unele probleme ale vezicii biliare, cum ar fi litiaza biliara simpla, care nu blocheaza canalul cistic, de cele mai multe ori sunt asimptomatice. Ele sunt descoperite accidental, in cadrul ecografiile abdominale.

Laparoscopia este o interventie chirurgicala minim invaziva de indepartare a vezicii biliare. Laparoscopia este o operatie populara, devenita metoda preferata de a scoate vezica biliara. Prima interventie de acest tip a fost efectuata in 1985.

In multe cazuri, chirurgia laposcopica a vezicii ofera avantaje semnificative. Pacientii care au parte de laparoscopie parasesc spitalul in ziua de dupa interventie, scurtandu-se astfel cu mult durata spitalizarii (costuri mai mici, pacienti mai fericiti).

Persoanele care au nevoie de colecistectomii deschise sunt nevoiti sa stea mai mult de o zi in spital. De asemenea, pentru ca inciziile facute in timpul laparoscopiei sunt atat de mici, pacientii au tendinta de a experimenta mai putina durere si mai putine complicatii postoperatorii.

Persoanele care au crize biliare, cauzate de inflamatii ale vezicii biliare (numite colecistite), inflamatii ale pancreasului (numite pancreatite) si dureri biliare fara prezenta calculilor biliari sunt candidati pentru interventia chirurgicala efectuata pe cale deschisa.

In timp ce chirurgia laparoscopica a vezicii biliare prezinta avantaje clare fata de colecistectomia deschisa, nu toate lumea poate suferi acest tip de procedura. Pacientii cu varste inaintate, precum si cei care au avut interventii chirurgicale abdominale anterioare ar trebui sa se supuna interventiei clasice, avand in vedere formarea de aderente ce complica o interventie de tip laparoscopic.

Probleme digestive dupa o interventie chirurgicala

Desi nu este normal sa existe probleme digestive dupa o interventie chirurgicala a vezicii biliare, ele pot include:

Faptul ca eliminarea calculilor biliari presupune eliminarea unui intreg organ a condus la un interes tot mai mare in cautarea unor tratamente non-chirurgicale pentru calculii biliari. Unii oameni cu calculi biliari nu prezinta niciun simptom, in timp ce altii au dureri severe.

In afara de atenuarea simptomelor, tratamentul impotriva calculilor este necesar pentru a evita o progresie ce poate duce la afectiuni mai complicate, cum ar fi colecistita acuta. Pacientii cu colecistita acuta sunt, de obicei, spitalizati si primesc antibiotice, medicamente pentru durere si de multe ori, au parte de interventii chirurgicale.

Un alt tratament non-chirurgical pentru calculii biliari este litotritia extracorporeala cu unde de soc. Scopul acestui tratament este de a rupe un fragment din calculii biliari prin trimiterea undelor de soc prin tesuturile moi.

Urmatoarea optiune de tratament non-chirurgical presupune injectarea unui solvent cunoscut sub numele de metil tert-butil eter (MTBE) in vezica biliara pentru a dizolva calculii biliari. Studiile initiale au aratat ca MTBE se dizolva rapid, dar nu are efecte secundare grave, cum ar fi arsurile severe.

Diete pentru vezica biliara

Cea mai buna arma ce poate combate patologiile vezicii biliare este mentinerea unei greutati normale printr-o dieta bine echilibrata, ce include:

a. Alimentele bogate in fibre (paine din cereale integrale, orez brun, ovaz, cereale si tarate);
b. Fructele si legumele proaspete;
c. Carnea de pui si pestele;
d. Produsele lactate degresate.

Unele studii arata ca alunele si nucile pot preveni calculii biliari. Consumul moderat de alcool si cafea in mod regulat poate preveni problemele vezicii biliare, sugereaza unele studii realizate. 

Discutati cu medicul despre ceea ce este mai bine pentru dumneavoastra. De asemenea, tineti cont de faptul ca bauturile cofeinizate nu par sa aiba acelasi efect benefic precum cafeaua atunci cand vine vorba de prevenirea afectiunilor biliare.

Dieta actioneaza asupra vezicii biliare, deoarece actioneaza implicit asupra greutatii dumneavoastra. Daca aveti o alimentatie sanatoasa si va mentineti o greutate normala, aveti mai multe sanse de a avea o vezica biliara fara probleme. Cele mai bune metode pentru mentinerea sanatatii vezicii biliare trebuie sa se concentreze pe un regim alimentar bine echilibrat, un indice de masa corporal normal si un stil de viata activ.

Astfel, putem concluziona ca echilibrul este cheia!