Beneficiile acupuncturii pentru sanatate

Generalitati

Acupunctura este o componenta a ingrijirii sanatatii din China, care a aparut cu mai bine de 2500 de ani in urma. Teoria generala a acupuncturii se bazeaza pe premisa ca exista modele de flux de energie prin corp ce sunt esentiale pentru sanatate. Intreruperile de flux sunt considerate a fi responsabile pentru boala.

Acupunctura poate corecta dezechilibrele de debit a punctelor ce sunt identificate in apropierea suprafetei pielii.

Cand spuneti cuvintele ”medicina alternativa” este foarte probabil ca primul gand sa se duca spre acupunctura, un tratament ce implica stimularea punctelor strategice ale corpului cu ace mici.

Potrivit unor statistici, milioane de persoane folosesc acupunctura pentru a trata o varietate de boli, de la dureri de cap pana la durerile de spate.

De aceea, de cele mai multe ori este mentionat faptul ca si copiii pot fi pacienti ai acupuncturii. Cifrele unui sondaj indica faptul ca un numar mare de copii au utilizat acupunctura.

Acupunctura este un ansamblu de proceduri ce implica stimularea local-anatomica pe piele. Mecanismul cel mai bine studiat de stimulare a punctelor de acupunctura foloseste penetrarea pielii cu ajutorul unor ace subtiri, solide, metalice, ce sunt manipulate manual sau prin stimulare electrica.

Acele metalice sterile, foarte subtiri sunt introduse in piele, de-a lungul meridianelor pentru a redirectiona sau reechilibra energia. Pentru persoanele ce folosesc in principal medicina din vest, punctele de presiune implicate in tratamentul cu acupunctura pot parea fara niciun fel de legatura.

De exemplu, un studiu de evaluare a utilizarii acupuncturii pentru a trata gura uscata la pacientii cu cancer s-a concentrat pe punctele de presiune de la nivelul urechilor, barbiei, degetelor, antebratelor si al picioarelor. Imbunatatirile tehnologice au evoluat foarte mult, in sensul ca, la inceput, primul ac a fost sculptat din piatra, in zilele de azi ajungandu-se la ace care provoaca mai putin disconfort pentru majoritatea oamenilor.

Beneficiile acupuncturii

Cercetatorii continua sa exploreze utilizarea acupuncturii pentru sanatate. Iata cateva rezultate recente ale studiilor:

a. Cresterea fertilitatii in vitro – utilizarea acupuncturii imbunatateste sansele de implantare a fertilizarii in vitro. Este mai ales folosita la reducerea infertilitatii la femei.

b. Usureaza diverse dureri – un studiu amplu a stabilit ca acupunctura amelioreaza durerile de genunchi si imbunatateste functia in randul persoanelor care au osteoartrita. Acupunctura este, de asemenea, utilizata ca un tratament pentru durerile legate de fibromialgie cronica si dureri de gat.

c. Tratamente complementare impotriva cancerului – s-a descoperit ca acupunctura ar fi benefica pentru ameliorarea multor efecte secundare ale tratamentelor impotriva cancerului, inclusiv greata si pierderea poftei de mancare.

d. Imbunatateste experienta cu interventii chirurgicale – s-a demonstrat ca, inainte de interventia chirurgicala, acupunctura reduce riscul de greata si varsaturi din anestezie si poate reduce cantitatea de analgezice de care corpul are nevoie de obicei dupa o interventie chirurgicala.

Acupunctura poate fi de asemenea utilizata pentru a calma durerile cronice si de ameliorare a problemelor de sanatate la femei, cum ar fi bufeurile din timpul menopauzei.

Acupunctura la copii

Cum functioneaza exact acupunctura nu se stie cu exactitate. Expertii medicinisti din vest cred ca introducerea acelor subtiri, metalice sub piele elibereaza corpul de anumite produse chimice din creier, care pot calma receptorii durerii in organism. Medicii spun ca durerile cronice nu sunt cauzate decat de o hiperexcitabilitate a sistemului nervos. Se pare ca mai putine efecte adverse grave sunt raportate in cazul acupuncturii la copii decat in cazul tratamentelor conventionale impotriva durerii.

Acupunctura este folosita si la copii foarte mici, atat timp cat medicul este instruit sa lucreze cu astfel de pacienti. Spre exemplu, cu ajutorul acestei practici au fost tratati copii de doua saptamani ce aveau colici.

Desi eficacitatea cu acupunctura in cazul adultilor a fost studiata pe o scara larga, mai putine cercetari s-au facut in ceea ce priveste acupunctura pediatrica. Cu toate acestea, unele studii au aratat ca este un tratament eficient pentru diverse boli, cum ar fi anestezii, voma indusa sau dureri de cap.

Majoritatea copiilor tolereaza tratamentele cu acupunctura destul de bine, acestia fiind cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani. Pacientii ce nu sunt de acord cu aceasta practica pot beneficia de avantajele acesteia prin stimularea cu ajutorul unui laser ce foloseste lasere reci sau presopunctura, ce implica presarea si masarea acelor puncte de pe corp.

Rolul pe care il joaca acupunctura in planul de tratament al unui copil poate varia. Pentru copiii cu cancer, acupunctura nu substituie tratamentele conventionale, dar poate fi folosita pentru a ajuta la controlul simptomelor nedorite. Pentru alte probleme, acupunctura poate fi folosita ca o terapie de sine statatoare.

La unii pacienti ce au dureri acute sau cronice, se poate folosi in locul medicamentelor. In toate cazurile, copiii care au parte de tratament cu acupunctura ar trebui sa fie monitorizari de medicul lor pediatru pentru a se asigura ca tratamentele sunt de mare ajutor.

Chiar daca sunt diferite hopuri pentru a deveni un acupuncturist bun, si pentru parinti poate fi greu sa aleaga un astfel de medic potrivit pentru copilul lor. Primul pas ce trebuie facut de catre parinti este sa verifice daca este licentiat in a practica acupunctura.

Acupunctura in cazul psoriazisului

Dovezile stiintifice cu privire la eficacitatea acupuncturii ca un tratament pentru psoriazis sunt diverse. Un studiu a constatat ca peste 25% dintre persoane au raspuns pozitiv la acest tratament. Diverse forumuri sau bloguri legate de psoriazis sunt pline de comentarii de la oameni care au incercat acupunctura si au vazut imbunatatiri semnificative sau, in cele mai bune cazuri, psoriazisul a disparut complet. Si unii medici sau specialisti recomanda acest lucru. Psoriazisul este cauzat de o boala autoimuna, insa, se stie ca mai este declansat si de stres.

Acupunctura este benefica si impotriva bolilor cronice

Cheia acupuncturii este redirectionarea fluxului de energie din corpul dumneavoastra, cunoscut si sub numele de Chi.

Motive pentru care acupunctura este benefica impotriva psoriazisului:

a. Psoriazisul este o boala autoimuna si acupunctura s-a dovedit a ajuta la ameliorarea mai multor boli autoimune, inclusiv artrita sau scleroza multipla;
b. Acupunctura este un tratament foarte sigur in medicina alternativa. Echilibrul dintre risc si recompensa este in favoarea beneficiilor.
c. Acupunctura nu este de natura sa interfereze cu oricare dintre tratamentele de psoriazis existente. Spre deosebire de anumite remedii naturiste sau suplimentare, nu exista niciun risc de interactiune a medicamentelor, astfel ca acupunctura poate fi utilizata impreuna cu alte tratamente, ca parte a unui plan de tratament, ce include reducerea stresului.

Un nou studiu a demonstrat ca acupunctura poate reduce stresul pacientilor, dar exista o lipsa de dovezi biologice asupra cauzei sau modalitatii pentru care se intampla. Diversi profesori si medici au incercat sa inteleaga ce se intampla la nivel molecular, acest lucru putand ajuta la explicatiile asupra beneficiile acupuncturii.

Pentru a demonstra ca acupunctura reduce stresul, cercetatorii au proiectat o serie de teste cu acupunctura electrica pe sobolani pentru a se asigura ca fiecare animalut a primit aceeasi doza exacta de presiune. S-a vizat punctul Zu San Li (locul mai jos de genunchi). Aceasta zona este aceeasi atat la sobolani, cat si la oameni si rezultatul a fost ca stimularea poate atenua stresul sau alte conditii.

Acupunctura mai este folosita si la diverse probleme, printre care amintim :

a. Dureri de cap – 20 de sedinte de electroacupunctura (un curent electric de intensitate mica ce este aplicat pe acele ace) timp de patru saptamani reduc numarul de migrene lunare.
b. Nasul – pentru cei ce sufera de alergii sezoniere, 12 sedinte de acupunctura reduc simptomele si permit oamenilor sa foloseasca antihistaminice din ce in ce mai rar.
c. Stomacul – zece sedinte pe parcursul unei luni va poate trata de refluxul de acid sau arsuri la stomac, astfel nu veti mai lua pastile.
d. Starea de spirit – o sedinta de acupunctura odata la o saptamana va poate ameliora simptomele de depresie in termen de doar trei luni.
e. Inima – sedintele de acupunctura reduc factorii de stres si scad tensiunea arteriala.
f. Somnul – acupunctura este asociata cu producerea de neurotransmitatori ce se defineste cu relaxarea si somnul, ajutand astfel si suferinzii de insomnie sa doarma mult mai bine.
g. Menopauza – acupunctura poate usura frecventa si severitatea bufeurilor de pana la trei luni dupa tratament, eventual ajutand si la reglarea temperaturii corpului.
h. Sistemul imunitar – acele bine plasate pe corp pot stimula activitatea celulelor imune ce cauta si distrug diverse infectii aparute.
i. Spatele – acupunctura, timp de cinci saptamani cu cate doua sedinte pe saptamana, este folosita in calmarea disconfortului cauzat de durerile de spate in mai putin de sase luni.
j. Greutatea – acupunctura ajuta persoanele adulte obeze sa piarda din greutate pana la patru kilograme intr-o perioada cuprinsa intre doua saptamani si pana la patru luni.

Atunci cand vine vorba de un tratament medical, vechi de peste aproximativ 3000 de ani, cum este acupunctura, va trebui sa va ganditi bine pentru a decide daca este potrivit pentru dumneavoastra. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma beneficiile acupuncturii, insa unele studii exacte sunt greu de gasit, asa ca singurul lucru pe care va puteti baza sunt marturiile altor pacienti. Un pic de Chi suplimentar ar putea fi exact ceea ce aveti nevoie. Discutati cu medicul dumneavoastra astfel incat acesta sa fie instiintat de toate aspectele planului de tratament.

Astfel, ca si in cazul oricarui tratament medical sau complementar, un medic calificat va poate rezolva toate problemele. Cele mai multe tari impun o licenta de practician a acupuncturii, insa cerintele pentru acordarea licentelor pot varia.

Asteptati-va ca tratamentele sa dureze aproximativ douazeci de minute, de doua ori pe saptamana, initial, dupa care s-ar putea trece la sesiuni o data pe saptamana sau la doua saptamani pentru recuperare. Siguranta este intotdeauna un motiv de ingrijorare – se observa usoare leziuni la nivelul pielii sau diferite infectii in cazul in care nu sunt manipulate in mod corect. Intotdeauna asigurati-va ca acupuncturistul dumneavoastra utilizeaza ace sterile noi de unica folosinta.