Diabetul zaharat si riscul de cancer

Generalitati

Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer.

Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al vezicii cu o probabilitate intre 20-50%, dar diabetul reduce riscul de cancer de prostata la barbati.

Legatura dintre diabet si cancer

Care este legatura dintre diabet si cancer? Ei bine, aceste constatari au sugerat ca unele aspecte ale diabetului sunt un factor de risc pentru cancer. Astfel ca factorii care influenteaza diabetul zaharat – obezitatea, lipsa activitatii fizice, stilul de viata sedentar si obiceiurile nepotrivite de alimentatie – determina modificari care influenteaza riscul de aparitie a cancerului. Acesti factori conduc si la ridicarea nivelului de insulina.

Literatura de specialitate nu a gasit, inca, dovezi clare ca tratamentele care lupta impotriva diabetului zaharat pot creste riscul de cancer. In schimb, insulina creste probabilitatea de aparitie a cancerului. Pentru pacientul cu diabet zaharat mediu, riscul de cancer nu trebuie sa fie un factor important in alegerea de medicamente disponibile impotriva diabetului. Altfel, pentru unii pacienti cu risc foarte ridicat de cancer, alegerea medicamentelor impotriva diabetului necesita o discutie cu medicul.

Cancerul si diabetul de tip 2

Studiile arata ca persoanele cu diabet de tip 2 sunt de doua ori mai susceptibile de a dezvolta cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Diabetul este totodata legat de o incidenta mai mare de cancer colorectal, cancer la san sau cancerul vezicii urinare. O veste buna pentru barbati este ca suferinzii de diabet au un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata. Oamenii de stiinta sunt inca nelamuriti daca riscul crescut pentru aceste tipuri de cancer se datoreaza unor factori biologici, cum ar fi zaharul din sange sau in cazul in care factorii de risc precum obezitatea sunt de vina. Adevarul este inca neclar, dar ambii factori pot juca un rol destul de important.

Expertii sunt de parere ca excesul de insulina din sange, glicemia mare si inflamatia cronica pot afecta in mod direct dezvoltarea cancerului. Cercetatorii speculeaza ca acesti trei factori afecteaza organismul in diferite moduri complexe care permit celulelor canceroase sa se dezvolte si sa se raspandeasca in tot corpul.
Metformin, un medicament prescris care trateaza diabetul prin reducerea nivelurilor de glucoza si insulina circulanta, s-a dovedit a reduce riscul de cancer si de deces din cauza cancerului la persoanele cu diabet zaharat.

Cercetarile indica faptul ca medicamentele pot ajuta si la distrugerea celulelor canceroase si fac mai eficiente tratamentele impotriva acestei boli incurabile. Insa, chiar si asa, cercetarile cu privire la metformin si cancer sunt inca limitate. Desi aceste studii arata un fel de legatura intre diabetul necontrolat si cancer, expertii sunt de parere ca riscul de aparitie al cancerului nu trebuie sa joace un rol foarte important in luarea deciziilor de tratamente pentru diabetul zaharat. Si daca luati metformin este foarte benefic sa aveti nivelul creatinei evaluat pentru a va asigura ca rinichii dumneavoastra functioneaza in mod corespunzator si ca nu vor exista probleme renale din cauza unor astfel de medicamente.

Cu toate acestea, exista unele dovezi prin care s-a demonstrat ca diabetul are unii factori de risc prezenti si in cazul cancerului. Din fericire, aveti posibilitatea sa va luati masuri si sa reduceti aceste riscuri. Factorii de risc comuni pentru ambele boli includ varsta, sexul (barbatii sunt mai predispusi decat femeile in a dezvolta diabet zaharat, precum si diverse forme de cancer), obezitatea, activitatea fizica, dieta, consumul de alcool si tutunul.

Desi este imposibil sa schimbam unele aspecte ale acestor factori de risc, cum ar fi varsta sau sexul, putem modifica celelalte riscuri prin schimbarea stilului de viata.

Mai jos sunt prezentate cateva modalitati de a reduce riscul de cancer si totodata va ajuta in a gestiona si diabetul:

a. Daca sunteti supraponderal, incercati sa slabiti cateva kilograme. Pierderea chiar si numai a 7% din greutatea corporala (sase kilograme pentru o persoana ce are aproximativ 90 de kilgorame) poate fi o diferenta enorma.
b. Incercati sa va adaptati la o dieta saraca in carne rosie si prelucrata. Bazati-va mai mult pe fructe, legume si cereale integrale.
c. Faceti miscare cel putin treizeci de minute in fiecare zi (mersul pe jos).
d. Daca sunteti fumator, cautati sa scapati de acest viciu.
e. Daca beti alcool, faceti acest lucru cu moderatie. Nu consumati mai mult de un pahar pe zi daca sunteti femeie si doua daca sunteti barbat. Este un obicei benefic.
f. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va recomanda diverse analize care sa va spuna daca aveti cancer.

Diabetul si cancerul la san

Diabetul provoaca leziuni ale vaselor de sange din sistemul circulator. Ca urmare, diabetul este principala cauza de insuficienta renala, de amputari ale membrelor inferioare (altele decat cele cauzate de leziuni) sau pierderea vederii datorita deteriorarii retinei. Deci, toate acestea au de a face cu cancerul de san? Studiile au aratat ca diabetul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cum ar fi cancerul la san. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa mentineti nivelul de glucoza din corp la parametri normali.

Exista trei tipuri de diabet si o conditie ”pre” diabet. Pentru fiecare tip de diabet, exista un nivel diferit de risc pentru cancerul la san, astfel:

a. Diabetul de tip 2 – in cazul acestui tip de diabet, organismul femeilor nu produce suficienta insulina sau celulele organismului nu reactioneaza normal la insulina. Aproximativ 90-95% dintre toate cazurile de diabet la nivel mondial sunt de acest tip. Femeile aflate la menopauza sau au o varsta mai mare de 50 de ani care au diabet de tipul 2 au un risc cu pana 30% mai mare de a dezvolta cancer la san. Nu este foarte clar de ce femeile cu diabet de tip 2 au un risc crescut in a dezvolta acest tip de cancer. Diabetul de tip 2 determina o serie de modificari ce ar putea creste riscul de cancer mamar, cum ar fi nivelurile ridicate de glucoza, nivelul mare de insulina si inflamatiile. Studiile au aratat o legatura intre toate aceste schimbari si dezvoltarea cancerului de san.

b. Diabetul de tip 1 – in diabetul de tip 1, de asemenea, mentionat fiind ca un diabet insulino-dependent, diabetul juvenil sau diabetul cu debut precoce, organismul nu produce insulina. Oamenii, de obicei, dezvolta diabet zaharat de tip 1 inainte de patruzeci de ani sau de cele mai multe ori la o varsta adulta sau adolescentina. Diabeticii de tip 1 traiesc cu aceasta boala intreaga viata si isi controleaza nivelul lor de zahar din sange cu o combinatie de medicamente si o dieta adecvata. Spre deosebire de diabetul de tip 2, femeile cu diabet zaharat de tip 1 nu par sa aiba un risc crescut de cancer la san.

c. Diabetul gestational – acest tip de diabet afecteaza femeile in timpul sarcinii, care nu au avut diabet, dar au un nivel ridicat de glucoza in sange. Unele femei gravide sunt in imposibilitatea de a produce suficienta insulina pentru a transfera toata glucoza in celulele lor. Majoritatea pacientelor cu diabet gestational pot controla diabetul zaharat cu exercitii si o dieta sanatoasa. De asemenea, este foarte important de stiut ca nivelul glucozei din sange, de obicei, revine la normal dupa sarcina. Femeile cu diabet gestational nu par sa aiba un risc crescut de cancer la san. Astfel ca femeile ce au avut diabet gestational au sanse intre 35-65% de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 10-20 de ani.

d. Pre-diabetul – pre-diabetul este o afectiune in care nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat in mod normal, dar nu suficient de mari pentru a dezvolta diabet zaharat. Aceasta conditie este frecvent asociata cu obezitatea si poate duce adesea la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat ca pre-diabetul ar creste riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

Medicamentele antidiabetice lucreaza prin reintroducerea productiei de insulina pentru a reduce nivelul de zaharuri din sange sau sensibilizarea pacientilor la insulina. Efectul medicamentelor antidiabetice asupra riscului de cancer de san si eventualul prognostic este un domeniu activ de cercetare.

Inlocuitori ai insulinei, cum ar fi insulina glargin, au mici diferente comparativ cu insulina produsa de pancreasul nostru. Inlocuitori ai insulinei si riscul de cancer mamar reprezinta un domeniu de investigatie. Studiile au gasit rezultate mixte, insa indica faptul ca exista putine efecte asupra incidentei cancerului de san cu utilizarea inlocuitorilor insulinei.

Diabetul si cancerul de piele

Cercetarile au descoperit ca ar exista mecanisme biologice care leaga manifestarile cutanate ale diabetului zaharat cu dezvoltarea cancerului de piele. Si pentru acest tip de cancer, benefic este medicamentul metformin. De asemenea, obezitatea este corelata cu un risc ridicat de aparitie a cancerului. Medicamentele antiinflamatorii cum ar fi aspirina si ibuprofenul va protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer, printre care si cel de piele. Foarte bine de stiut este ca soarele si vitamina D reprezinta un scut de protectie impotriva multor tipuri de cancer.

Desi multe cercetari nu au putut oferi cateva raspunsuri necesare, s-a creat o foaie de parcurs pentru studiile viitoare. Sunt necesare mai multe cercetari foarte bine concepute, studii populationale bazate pe relatia dintre diabet si riscul de supravietuire la cancer, in special pentru toate cazurile de cancer mai putin comune. In plus, cercetatorii afirma ca sunt necesare mai multe studii de laborator pentru a intelege mai bine rolul medicamentelor pentru diabetul zaharat in procesul cancerigen.

Amintiti-va ca aveti puterea sa reduceti riscul de cancer prin a face alegeri mai bune in ceea ce priveste stilul dumneavoastra de viata. Desi poate fi dificil sa faceti toate aceste schimbari simultan, chiar si cu mici pasi va puteti asigura o sanatate mai buna in viitor.