Ingrijorari legate de pubertatea precoce

Ce este afectiunea si cum se manifesta

Pubertatea precoce este pur si simplu dezvoltarea timpurie a pubertatii. Copilul trece de la copilarie la pubertate mai repede decat o fac majoritatea copiilor in mod normal.
Ar parea destul de usor de inteles, dar realitatea este ca pubertatea precoce prezinta o serie de provocari fizice, emotionale, psihologice ce duc la o stare neplacuta a copilului dumneavoastra si face apel la abilitatile parentale.

Pentru a intelege ceea ce cauzeaza pubertatea precoce la unii copii, este util sa stiti mai intai de toate ce cauzeaza pubertatea.

Semne si simptome

Printre semnele si simptomele la fete se numara :
1. Cresterea sanilor;
2. Prima menstruatie (menarha);

Printre semnele si simptomele la baieti se numara:
1. Par facial;
2. Ingrosarea vocii.

Semnele comune atat la fete, cat si la baieti:
1. Par pubian sau axilar;
2. Crestere rapida;
3. Acnee;
4. Corpul capata un miros specific unui adult.

Cauze

Cauza pubertatii precoce nu se cunoaste in mod concret. Rareori, anumite conditii, cum ar fi infectiile, tulburarile hormonale, tumorile, anomaliile creierului sau diverse leziuni pot provoca pubertatea precoce. Acest proces implica urmatoarele etape:

1. Creierul incepe sa produca substante noi – o parte a creierului produce un hormon, numit hormon de eliberare a gonadotropinei.

2. Glanda pituitara elibereaza mai multi hormoni – hormonul gonadotropin determina glanda pituitara – o mica glanda sub forma de fasole aflata la baza creierului – ce elibereaza doi hormoni. Hormonii sunt numiti hormon luteinizant (HL) si hormon foliculostimulant (HFS).

3. Producerea de hormoni sexuali – HL si HFS determina ca ovarele sa produca hormoni implicati in cresterea si dezvoltarea caracterisiticilor sexuale feminine (estrogen) si testiculele pentru a produce hormoni responsabili pentru cresterea si dezvoltarea caractertisticilor sexuale masculine (testosteron).

4. Aparitia modificarilor fizice – productia de estrogensi testosteron determina schimbari fizice ale copilului.

Copilul dumneavoastra poate sa nu fie pregatit din punct de vedere emotional pentru pubertate si se pot crea o serie de probleme care trebuie sa fie gestionate de persoane calificate in ingrijirea sanatatii.

Pubertatea care incepe inainte de varsta de opt ani la fete si inainte de noua ani la baieti este considerata pubertate precoce. Pubertatea include o crestere rapida a oaselor si muschilor, modificandu-se forma si marimea corpului si se dezvolta capacitatea organismului de a se reproduce.

Factori care pot influenta aparitia pubertatii precoce

• Fetele sunt mai susceptibile de a dezvolta pubertate precoce;
• Pubertatea precoce afecteaza copiii afro-americani mai des decat ceilalti copii, de alte rase;
• In cazul in care o fata este supraponderala, ea are un risc mai mare de a dezvolta pubertate precoce;
• Venind in contact cu o crema sau un unguent sau alte substante ce contin hormoni, acestea pot creste riscul de aparitie a pubertatii precoce;
• Pubertatea precoce poate fi o complicatie a sindromului McCune-Albrighe
• Radioterapiile pentru diverse tumori, leucemie sau alte conditii pot creste riscul de pubertate precoce.

Tipuri de pubertate precoce

a. Pubertate precoce centrala – nu exista nicio cauza identificabila pentru acest tip de pubertate precoce. In pubertatea centrala, procesul de pubertate incepe prea devreme. Modelul etapelor de varsta este normal. Pentru majoritatea copiilor cu aceasta conditie, nu e nicio problema medicala la baza si niciun motiv identificabil pentru pubertatea precoce. O tumoare in maduva spinarii sau a creierului, un defect in creier prezent inca de la nastere (acumularea in exces de lichid – hidrocefalie sau o tumoare necanceroasa – hamartom), radiatiile la creier sau maduva spinarii, sindromul McCune-Albright (o boala genetica ce afecteaza oasele si culoarea pielii, provocand probleme hormonale), hipotiroidismul (afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni) sunt cazuri rare ce pot provoca pubertate precoce centrala.

b. Pubertate precoce periferica – un caz mai putin frecvent de pubertate care apare fara implicarea hormonului in creier si care in mod normal declanseaza inceputul pubertatii. In schimb, cauza aparitiei acestui tip de pubertate precoce este eliberarea de estrogen sau testosteron in organism din cauza unor probleme cu ovarele, testiculele, glandele suprarenale sau glandele pituitare. O tumoare in glandele suprarenale sau in glanda pituitara care secreta estrogen sau testosteron, sindromul McCune-Albright, expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron (creme, unguente) pot fi cauze principale ale pubertatii precoce periferice atat la baieti, cat si la fete. La fete, pubertatea periferica mai poate fi asociata si cu chisturi ovariene sau tumori ovariene. In schimb, la baieti, o tumoare in celulele ce produc sperma (celulele germinale) sau in celulele ce produc testosteron (celulele Leydig) este asociata cu pubertate precoce periferica.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul va examina copilul si istoricul medical al familiei sale, va face un control fizic, va cere analize de sange pentru a masura nivelul de hormoni. Razele X la mana copilului sau de la incheietura mainii sunt importante pentru diagnosticarea pubertatii precoce. Aceste raze X pot ajuta medicul sa determine varsta oaselor copilului dumneavoastra, analize care arata daca oasele sunt intr-o crestere rapida.

Medicul va trebui, de asemenea, sa afle ce tip de pubertate are copilul. Pentru a face acest lucru, se va efectua un test numit hormon de eliberare a gonadotropinei si apoi se ia o proba de sange. Imagistica prin rezonanta magnetica se face de obicei la copilul ce trece prin pubertatea precoce centrala pentru a vedea daca exista anomalii ale creierului ce cauzeaza un debut prematur al pubertatii.

Cand este indicat sa mergi la medic

Faceti o programare cu medicul pediatru pentru o evaluare in cazul in care copilul are oricare dintre semnele si simptomele enumerate mai sus.

Tratament

Copiii cu pubertate precoce pot creste foarte rapid la inceput, fiind mai inalti in comparatie cu colegii lor. Dar pentru ca oasele lor se maturizeaza mai repede decat in mod normal, ei se opresc din crestere mai devreme decat de obicei. Tratamentul precoce a pubertatii, mai ales atunci cand apare la copii foarte mici, ii poate ajuta sa creasca mai inalti decat s-ar intampla fara tratament. Fetele si baietii ce sunt la pubertate sunt extrem de constienti de modificarile ce au loc in corpurile lor. Acest lucru poate afecta stima de sine si creste riscul de a avea o depresie.

Cei mai multi copii cu pubertate precoce centrala, unde nu exista nicio conditie medicala care sa stea la baza, pot fi tratati eficient cu medicamente. Acest tratament, numit terapia cu analogi Gn-RH, include de obicei o injectie lunara a unui medicament, cum ar fi leuprolida, care intarzie dezvoltarea prea rapida in continuare. Copilului i se va administra acest medicament pana in momentul in care acesta va ajunge la varsta normala de pubertate. In medie, dupa 16 luni dupa ce i se opreste medicamentatia, procesul de pubertate reincepe.

Daca o alta conditie medicala este cauza pubertatii precoce a copilului dumneavoastra, tratamentul pentru acest aspect este necesar in sensul de a opri progresul pubertatii.

De exemplu, daca un copil are o tumoare care produce hormoni si cauzeaza pubertatea precoce, pubertatea, de obicei, se va opri doar in momentul in care tumora este indepartata chirurgical.

Concluzii

Desi la o privire superficiala instalarea precoce a pubertatii nu pare a avea impacte majore asupra starii de sanatate, instalarea precoce a pubertatii se asociaza cu o talie finala adulta mica, cu un impact psihologic negativ asupra fetitelor cu menstruatie la varste mici si, se pare, cu un risc mai mare de dezvoltare a neoplasmului mamar.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/parenting/stages-of-puberty