7 mituri despre igiena intima

Igiena intima este un subiect considerat de multe ori tabu, prin urmare, informatiile pretioase ce ne-ar putea ajuta nu ajung intotdeauna la noi. Asa ca ne-am propus sa discutam despre sapte dintre cele mai frecvente mituri despre igiena intima impreuna cu Dr. Anca Murariu, medic specialist obstetrica-ginecologie.

1. O igiena intima zilnica distruge flora vaginala

Partial adevarat. Ce inseamna asta? Dusurile in exces pot duce la dezechilibre ale ecosistemului vaginal, atat timp cat sunt folosite produse ce deregleaza pH-ul natural. Mai mult, spalaturile intravaginale dese pot crea un mediu propice dezvoltarii vaginozei bacteriene, factor de risc pentru multiple alte complicatii. Recomandarea medicului este de a se folosi produse de igiena intima pe baza de acid lactic, verificate in laborator, care ajuta la mentinerea unui pH propice sistemului vaginal.

2. Lenjeria intima este un factor ce influenteaza sanatatea aparatului genital

Adevarat. Lenjeria intima trebuie sa fie cat mai lejera, astfel incat sa permita o aerare adecvata in zona intima, din materiale care sa nu mentina umiditatea - in special bumbac. Lenjeria intima din materiale sintetice, sau chiar costumele de baie, creeaza un mediu propice dezvoltarii de bacterii, datorita umiditatii si pastrarii unei temperaturi mai ridicate.

3. Produsele de igiena intima afecteaza sarcina

Fals.Folosirea produselor de igiena intima nu afecteaza sarcina, insa trebuie tinut cont de faptul ca modificarile hormonale din sarcina au influenta si asupra mediului vaginal. Dusurile vaginale sunt interzise complet si, de asemenea, se vor evita produse ce ar putea dauna. In continuare ph-ul vaginal trebuie mentinut acid si flora vaginala trebuie sa fie echilibrata cu prezenta de lactobacili.” spune Anca Murariu.

4. Trebuie tinut cont de igiena intima doar in cazul in care suntem active sexual

Fals. Igiena intima este un ritual ce ar trebui sa faca parte din conduita noastra zilnica, inca de dinainte de prima menstra.

Intr-adevar, odata cu debutul vietii sexuale, vaginul este mai expus factorilor externi ce pot duce la dezechilibre ale florei vaginale de tipul vaginozei bacteriene.

Dar acest lucru nu inseamna ca o persoana care nu are contact sexual nu poate fi predispusa la infectii, unele datorate stilului de viata, tratamentelor cu antibiotice sau igienei necorespunzatoare.

5. Nu e indicat sa folosesti produse de igiena intima, ci doar apa sau ceaiuri de plante

Fals. „Produsul de igiena intima este un adjuvant de bun augur in toata aceasta conduita zilnica, ce implica reguli de igiena de bun simt. Se recomanda intotdeauna produse cu ph acid sau care favorizeaza colonizarea vaginului cu lactobacili. In situatii in care nu se pot mentine conditii de igiena optima, servetelele intime cu acid lactic pot constitui un minim necesar pentru a asigura echilibrul local vaginal.” ne-a recomandat medicul Anca Murariu.

De asemenea, medicul ne recomanda ca produsele pe care le alegem sa fie testate din punct de vedere alergologic, sa aiba un ph acid si sa interfereze cat mai putin cu flora normala.

6. Femeile la menopauza trebuie sa acorde o atentie deosebita ritualului de ingrijire intima

Adevarat. In perioada menopauzei, datorita schimbarilor hormonale ce se produc in organism, colonizarea vaginului cu lactobacili scade, ceea ce ne indeamna sa fim un pic mai atente in ceea ce priveste igiena intima. Produsele ce contin acid lactic contribuie la normalizarea florei vaginale si la scaderea pH-ului vaginal si au efect benefic in preintampinarea infectiilor vaginale recurente.

7. Folosirea tampoanelor interne la menstruatie influenteaza igiena zonei intime

Adevarat. Tampoanele interne mentinute in vagin la temperatura interna a corpului pentru o perioada mai lunga de timp reprezinta un excelent mediu de cultura al bacteriilor. In plus, predispun la sindrom de soc toxic. Frecventa schimbarii acestora trebuie sa fie la maxim 6 ore, de preferat 4 ore. De preferat este si folosirea unor absorbante si tampoane cat mai simple - fara mirosuri, adaosuri de parfumuri suplimentare, intrucat pot fi iritante local sau chiar alergenice.

Lactacyd iti face toamna mai frumoasa cu noua gama de lotiuni zilnice intime pe care le gasesti atat in farmacii, cat si in supermarket. Produsele Lactacyd sunt testate clinic, contin acid lactic natural si au un pH fiziologic echilibrat, de 3.5, respectand astfel aciditatea naturala a zonei intime.
Cu Lactacyd...increderea in tine vine dintr-o stare de bine!