Uleiul de lavanda – relaxare si ingrijire pentru piele

Utilizarea esentelor vegetale naturale, prezervate in uleiuri naturale, obtinute prin presare la rece, a castigat tot mai mult teren in ultima perioada.

Fenomenul nu reprezinta o surpriza avand in vedere ca uleiurile cosmetice sunt usor de folosit, sunt versatile (pot fi folosite pentru ingrijirea corpului direct in forma de prezentare sau in formule cosmetice create in casa) si poseda numeroase beneficii pentru frumusete, de la hidratare in profunzime pana la protectie antiaging, calmare sau regenerare cutanata.

Anumite esente vegetale poseda, pe langa caracteristicile care le recomanda pentru ingrijirea pielii, si trasaturi care le fac sa fie potrivite pentru aromaterapie. Unul dintre aceste uleiuri este cel de lavanda.

Aromaterapia – o ramura a medicinei alternative cu denumire recenta, dar cu vechime

Aromaterapia este o ramura a medicinei alternative ale carei metode de intretinere a starii de sanatate utilizeaza uleiuri volatile obtinute din plante. Aromaterapia este folosita de secole intregi, fiind mentinonata inca din secolul I in lucrarea “De Materia Medica” a lui Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog si botanist grec, care a trait pe teritoriul imperiului roman si a fost chirurg in armata imparatului Nero.

Cele cinci volume ale lucrarii lui Pedanius Dioscorides stau la baza farmacopeilor moderne si cuprind in paginile lor informatii despre numeroase plante cu efecte benefice. Insa termenul de “aromaterapie” a fost mentionat intr-o lucrare oficiala abia in anul 1937, cand chimistul Rene-Maurice Gattefossel a publicat lucrarea “Aromatherapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Vegetales”.

Rene-Maurice Gattefossel a fost si cel care a pus bazele terapiei cu uleiuri esentiale, in urma unui eveniment intamplator care l-a facut sa observe direct efectele benefice ale uleiului de lavanda.

Chimistul francez lucra in laboratorul de produse cosmetice al familiei sale cand a suferit o arsura la una dintre maini. Instinctual, acesta a introdus rapid mana in cel mai apropiat recipient cu lichid, care continea intamplator ulei de lavanda.

Observand ca refacerea zonei afectate de arsura a fost rapida, ceea ce l-a determinat sa analizeze mai in detaliu proprietatile uleiurilor vegetale, dar si sa dezvolte anumite metode de extractie a uleiurilor esentiale din plante.

Lucrarea in care Rene-Maurice Gattefossel utilizeaza pentru prima data intr-un context oficial termenul de aromaterapie se bazeaza de asemenea pe observatiile si experintele adunate de acesta in urma testarii efectelor uleiurilor pe soldatii raniti in Primul Razboi Mondial.

Cum actioneaza aromaterapia

Aromaterapia se bazeaza pe efectele pe care le produc anumite arome la nivel cerebral atunci cand sunt inregistrate cu ajutorul simtului olfactiv (relaxare, stare de bine, de liniste) si pe proprietatile benefice ale componentelor bioactive. Uleiurile utilizate in aromaterapie sunt concentrate si puternice.

De aceea, pentru a evita efectul iritant este necesar ca produsul finit sa fie diluat in alte uleiuri de baza. Iar pentru pastrarea proprietatilor pentru o perioada cat mai indelungata, uleiul trebuie pastrat in recipiente de sticla de culoare inchisa, care sa protejeze cat mai bine lichidul de lumina.

Dintre toate actiunile care compun aromaterapia, cea mai eficienta este masajul, intrucat acesta actioneaza atat la nivel olfactiv, cat si la nivelul epidermei si al organelor interne. Masajul poate imbunatati circulatia si, implicit, aportul de oxigen si de substante nutritive la organele vitale, relaxeaza musculatura, reduce spasmele si crampele, imbunatateste mobilitatea si stimuleaza eliberarea de substante care contribuie la o stare psihica buna.

Uleiul de lavanda calmeaza si hidrateaza

Uleiul de lavanda utilizat pentru masaj are efect calmant, contribuie la ingrijirea pielii obosite, uscate sau deshidratate, cu aspect tern si este benefic pentru calmare in situatii de stres sau anxietate si impotriva insomniei. Un astfel de ulei, de inalta calitate, este Relaxing Body Oil with Lavander, de la Secom, ideal pentru revitalizarea si redobandirea aspectului luminos al pielii si un masaj relaxant realizat in confortul propriului camin.

Uleiul de lavanda are in componenta sa esteri monoterpenici, precum acetatul de linalil, componete bioactive cu rol calmant si relaxant asupra Sistemului Nervos Central. Iar derivatii curmarinici (herniarina si umbeliferona) au efect antispastic, antiinflamator si calmant pentru musculatura.

Uleiul de lavanda din Relaxing Body Oil with Lavander este stabilizat in baza de ulei de susan, sursa bogata de acizi grasi (acid linoleic si oleic), care contribuie la o penetrabilitate crescuta si la hidratarea in profunzime a pielii. Capacitatea de hidratare este sporita de asemenea de adaosul de scualan, extract standardizat din ulei masline.

Scualanul reprezinta o forma stabila a scualenului, un element ce se regaseste in mod normal in compozitia sebumului si are rolul de a proteja, hidrata si asigura penetrabilitate cutanata crescuta. Relaxing Body Oil with Lavander contribuie la hidratarea pielii imbunatatirea functiei de bariera a epidermei si prin refacerea filmului lipidic de la suprafata acesteia.

Pentru potentarea efectelor calmante si eficienta antiseboreica, Relaxing Body Oil with Lavander contine si ulei esential de ylang ylang. Uleiul mai contine si vitamina E, sesamina si sesamolina (componente bioactive din ulei de susan), de aceea este bogat in antioxidanti si reprezinta o sursa naturala de factori de protectie impotriva efectelor fotoimbatranirii.

De asemenea, datorita antioxidantilor din compozitia sa, contribuie la reducerea ridurilor si a liniilor fine. Efectul antiaging este sustinut si de stimularea regenerarii cutanate, prin cresterea ratei de inlocuire a celulelor epidermice, si stimularea proceselor reparatorii la nivel cutanat.

Uleiul de lavanda este recomandat pentru masajul de relaxare si pentru ingrijirea pielii si datorita stimularii proceselor de detoxifiere cutanata, in cadrul caruia pielea este curatata delicat de impuritati si exces de sebum. De asemenea, uleiul de lavanda are proprietati antimicrobiene, ce contribuie la reglarea secretiei de sebum, pentru reducerea obturarii porilor si formarii comedoamelor.

Ai grija de pielea ta si bucura-te de un masaj relaxant cu formula speciala Relaxing Body Oil with Lavander, de la Secom.