Contine 19 vitamine B: Optima B Complex Complete & Balanced Formula 100% DZR

Prin compozitia sa unica, Optima B Complex este singurul produs care cuprinde 19 vitamine B.

Concentratiile de principii active au fost astfel concepute sa acopere intreg necesarul zilnic pentru un adult in conformitate cu reglementarile in vigoare, acolo unde dozele au fost stabilite.

Vitamina B1 - Tiamina

"Vitamina bunei dispozitii" sau "vitamina performantei intelectuale" este indispensabila sanatatii fizice si psihice. Are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos.

Are functie de coenzima, intervine in numeroase reactii biochimice importante, in metabolismul glucidic. Este implicata in procesele de conducere axonala si in transmiterea neuromusculara.

Alaturi de tratamentele specifice este adjuvant in: alcoolism, boala Alzheimer, boala Crohn, insuficienta cardiaca congestiva, depresie, epilepsie, fibromialgie, HIV/SIDA, psihoze, scleroza in placi, encefalopatii, polinevrite periferice, atrofie musculara, edeme.

Diminueaza durerea resimtita (adjuvant in tratarea zonei zoster). Carentele de vitamina B1 pot duce la oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale, boli cardiace si digestive, reversibile, prin administrarea de vitamina B1.

Vitamina B2, G - riboflavina

"Vitamina antioboselii" transforma grasimile, carbohidratii si proteinele in energie. Regenereaza ochii si imbunatateaste vederea. Previna cataracta si combate oboseala ochilor si senzatia de arsura din jurul acestora.

Este implicata in producerea de globule rosii, fixeaza fierul si impiedica instalarea anemiei. Regleaza digestia, intervine in reglarea metabolismului acido-bazic si reduce spasmele. Are rol antidiabetic si antiulceros, participa la catabolismul lipidelor si glucidelor. Regenereaza parul, pielea, unghiile degradate si buzele crapate.

Are efect antioxidant si impiedica imbatranirea prematura. Este adjuvanta in tratarea mai multor afectiuni ginecologice cum ar fi: sterilitate, menopauza, dismenoree, fibrom, micoze, leucoree. Are rol in oxidoreducerea celulara. Procesul natural de crestere, dezvoltarea si efortul fizic au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B2. Carenta de riboflavina conduce la diferite afectiuni dermatologice, ameteli, sindromul ochilor obositi, cataracta, usturime sau conjunctivite, scadere in greutate, tulburari digestive, bola beri-beri.

Vitamina B3 - PP sau niacina

"Vitamina antipelagroasa" este esentiala pentru respiratia tisulara. Este parte integranta a enzimelor implicate in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor si in reactiile de oxidoreducere.

Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei unor hormoni. Combate pelagra, boala ce se manifesta prin aparitia unor dermatite grave, roseata, mancarimi, ingrosarea pielii, tulburari digestive (lipsa poftei de mancare, voma, diaree), tulburari ale nervilor membrelor inferioare si tulburari mentale (insomnie, cefalee, depresie, pierderea memoriei, halucinatii).

Pelagra netratata poate duce la deces. Calmeaza migrenele, imbunatateste circulatia sangvina, scade tensiunea arteriala, colesterolul si trigliceridele. Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Carenta determina instalarea celor 3D (dermatita, dementa, diaree), lipsa poftei de mancare, infectii cutanate, slabiciune musculara generalziata, tulburari digestive, amnezie, depresie, stari anxioase, delir, imposibilitatea sintezei de ADN cu implicatii majore genetice.

Vitamina B4 - adenina *

"Vitamina globulelor rosii" creste absorbtia fierului in organism si stimuleaza formarea globulelor rosii. Participa activ la producerea acizilor nucleici (ADN si ARN). Sustine procesul de diviziune celulara. Este inclusa in procesul de metabolizare si transport a glucidelor si aminoacizilor. Are rol important in profilaxia cancerului de col uterin. Ofera protectie impotriva parazitilor intestinali. Mareste lactatia. Stimuleaza regenerarea leucocitelor si mareste considerabil capacitatea organismului de a se apara de infectii.

vitamine

Vitamina B5 - acidul pantotenic

"Elixirul tineretii" are un rol important in desfasurarea reactiilor enzimatice. Ca parte integranta a Coenzimei A, intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor si genereaza energie pentru intreg organismul. reduce depresia, anxietarea. Previne imbatranirea prematura incluzand intarzierea decolorarii parului si aparitia ridurilor. Asigura troficitate cutanata si mucoase.

Grabeste cicatrizarea ranilor in urma traumatismelor sau interventiilor chirurgicale. Combate acneea. Previne aparitia matretii si a candidozelor. Lupta impotriva artritelor, reduce durerile articulare si inflamatiile. Carenta determina afectiuni neurologice (tulburari de somn, oboseala, parestezii, mialgii, cefalee) si tulburari digestive (greata, voma, flatulenta).

Vitamina B6 - piridoxina

"Vitamina antistres" intervine in metabolismul sistemului imunitar si nervos. Creste numarul limfocitelor si al interleukinelor cu rol in cresterea imunitatii. Prezenta sa in organism elimina diferite tulbutrari neurologice cum ar fi: convulsii, astenii, nervozitate, insomnii, glosita, depresii, anemie, irascibilitate, polinevrita, pierderea in greutate de cauza nervoasa. Lupta impotriva dermatitei seboreice. Este necesara pentru asimilarea magneziului. Intervine in sinteza acidului clorhidric necesar digestiei.

Participa la metabolismul aminoacizilor, acizilor grasi esentiali, fierului si cistinei. Vitamina B6 mentine constanta concentratia de cisteina (precursor al cistinei). O concentratie prea mare de cistina poate duce la infarct. Este indispensabila formarii anticorpilor si a hematiilor (globulelor rosii). Creste absorbtia tuturor vitaminelor B. Incetineste evolutia osteoporozei si stimuleaza musculatura. Este un diuretic natural slab.

Vitamina B7 - H sau biotina, Coenzima R

"Vitamina frumusetii" ca parte componenta a unor enzime, contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Impiedica incaruntirea si caderea parului. Intareste firul de par si prevenine aparitia alopeciei (cheliei). Mentine integritatea pielii. Creste rezistenta unghiilor si impieidica ruperea acestora. Mentine un grad de hidratare al pielii si impiedica eruptiile cutanate si acneea.

Creste capacitatea de memorare, atentie si coordonare a miscarilor. Amelioreaza durerile musculare. Are actiune sinergica impreuna cu carotenoidele, riboflavina si piridoxina impiedicand depunerea colesterolului pe vasele de sange. Elimina substantele toxice si metabolitii acumulai in organism. Sustine functiile ficatului si ale vezicii biliare. Se utilizeaza in tratamentul alcoolismului, tabagismului, hipertensiune, hipercolesterolemie, ateroscleroza, angina pectorala, diabet zaharat, stres, ciroza hepatica, ulcer gastric.

Vitamina B8 - I colina si inozitol

Colina "Vitamina memoriei" si inozitolul "vitamina performantei intelectuale" sunt parti integrante ale lecitinei si trec bariera hematoencefalica participand in mod direct la toate procesele neuronale. Sunt indispensabile metabolismului lipidelor, si al glucidelor in special, oferind glucoza ca substanta ce hraneste celulele nervoase. Imbunatatesc transferul impulsurilor. Stimuleaza functiile cerebrale.

Cresc eficienta mentala, puterea de concentrare, capacitatea de invatare si memorare. Mentin tonusul psihic ridicat si are efect antistres. Protejeaza ficatul impotriva depunerilor de grasime precum si in cazuri de ciroza, steatoza hepatica, carcinom sau hepatite. Scad colesterolul. Impreuna cu medicamentele specifice afectiunilor cardiovasculare, in timp pot determiana reducerea gradata a concentratiilor necesare pentru tratament.

vitamina

Vitamina B9 L1, M - acidul folic

Acidul folic (Vitamina B9) este un compus chimic complex, format din Vitamina B10 - acid paraaminobenzoic (PABA) si Vitamina B11 sau S (pteroilmonoglutamatul).
Vitamina B9 participa la biosinteza fosfolipidelor, componente esentiale ale membranei celulei nervoase. Are un rod deosebit in formarea tubului neuronal. Este indispensabil tuturor femeilor care doresc sa aiba un copil si se recomanda administrarea acesteia inca din primul trimestru de sarcina, sau chiar inainte de conceptie.

Lipsa sa poate duce la tulburari neuronale grave si ireversibile la copil (daca acesta se naste viu) sau la avort spontan cu pierderea sarcinii. Este important in perioadele de crestere: copilarie si adolescenta (deficitul duce la retard de crestere). Participa la metabolismul proteinelor, acizilor nucleici (sinteza de ADN) si la formarea hematiilor.

Carenta duce la anemii grave, tulburari nervoase, iritabilitate, scaderea memoriei, cefalee, neuropatie periferica, confuzie, depresie, iritabilitate, schimbari bruste de dispozitie si alte simptome neuro-psihiatrice. Are efect antialergic chemotactic pozitiv (stimuleaza chemarea leucocitelor la locul leziunii).

Are si un efect calmant pronuntat. Sustina sanatatea si integritatea pielii. Lipsa sa poate conduce la eczeme si cicatrizare lenta a ranilor). Stimuleaza sistemul imunitar cu implicatii favorabile in leucemii. Favorizeaza cresterea parului si previne aterosceloza. Favorizeaza spermatogeneza.

Vitaminei B10
"Vitamina antisclerotica" creste absorbtia acidului pantotenic (vitamina b5), este antioxidanta, antiinfectioasa, antipruriginoasa si detoxifianta. Creste concentratia de oxigen la nivel arterial. Transforma glicogenul in glucoza. Are rol deosebit in pigmentarea pielii si a parului si de protectie impotriva razelor ultraviolete.

Vitamina B11 sau O,
"Vitamina apetitului" stimuleaza secretiile digestive. fiind important agent de metilare cu actiune coagulanta. Este indicata in afectiunile sistemului ganglionar si limfatic, cardiovasculare, musculare, neurologice, osteo-articulare, pediatrice.

Vitamina B12 - ciancobalamina

"Vitamina rosie" sau "vitamina antianemica" constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent. Datorita structurii sale deosebit de complexe asemanatoare cu cea a hemoglobinei precum si a atomului de cobalt prezent in centrul acesteia ii confera acestei vitamine proprietati unice indispensabile vietii.

Are un rol important in sinteza proteinelor, acizilor nuceleici (ADN) si a hemoglobinei, Participa la metabolismul glucidelor si acizilor grasi. Impiedica acumularea de grasimi in ficat si previne ateroscleroza sau ischemia. Creste pofta de mancare. Este indispensabila in profilaxia si tratamentul anemiei. Stimuleaza performantele intelectuale si fizice. Amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare.

vitamina

Vitamina B13 - acid orotic *

"Vitamina longevitatii" actioneaza ca antioxidant general ce actioneaza la nivelul intregului organism. Incetineste imbatranirea prematura a tuturor organelor cu tinta predilecta asupra creierului si ficatului.

Diminueaza apoptoza (moartea programata a celulelor) prelungind ciclul de viata natural al celulelor. Metabolizeaza si creste absorbtia vitaminelor B9 si B12. Ajuta la tratamentul sclerozei multiple si al afectiunilor hepatice. Are actiune hepatoprotectoare, hipocolesterolemianta, hipouricemianta si lipotropa. Este indicata in afectiuni alergice, digestive, metabolice, neurologice, urinare, modificari biochimice si electrolitice ale sangelui.

Vitamina B14 - betaina *

"Vitamina ficatului" impiedica acumularea grasimilor in ficat. Reduce aparitia steataozei hepatice sau “ficatul gras”, afectiune progresiva ce poate evolua pana la ciroza sau cancer hepatic. In cantitati mai mari este indicata in infectii ale tractului digestiv precum adjuvant in unele forme de cancer la nivel digestiv. Scade nivelul de hemocisteina din sange. Este indicata in tratamentul osteoporozei si al afectiunilor cardiovasculare.

Vitamina B15 - acid pangamic *

"Vitamina anti-oboseala" sau "vitamina regenerarii" a nascut multe controverse nu datorita eficientei sale pentru organism ci datorita modului sau de actiune care inca nu este pe deplin descifrat. A fost inclusa in cadrul vitaminelor B datorita proprietatilor sale fizice si chimice care sunt foarte asemanatoare cu cel al grupui de vitamina B.

Stimuleaza sistemul nervos si ajuta la recuperarea rapida dupa oboseala, anestezii sau mahmureala. Mareste durata de viata a tuturor celulelor, in special a neuronilor. Scade nivelul colesterolului din sange. Asigura protectia impotriva agentillor poluanti. Atenueaza simptomele crizelor de astm sau anghina. Protejeaza ficatul impotriva cirozei. Contribuie la sinteza proteinelor.

Vitamina B16 - dimetilglicina *

"Vitamina fericirii"este utila persoanelor care sufera de insomnii rebele, cronice. Actioneaza ca antistres si sedativ usor. Induce un somn linistit cu vise placute. Reduce nervozitatea si induce calmul. Ajuta la calmarea convulsiilor.

vitamine

Vitamina B17 - amigdalina *

"Vitamina anticancer" desi este cunoscuta pentru proprietatile sale antitumorale, amigdalina este administrata cu prudenta pacientilor care sufera de aceasta afectiune. Mecanismul de actiune nu este cunoscut pe deplin, lipsesc date privind toxicitatea si eventualele efecte adverse, motive pentru care aceasta substanta nu a intrat in protocoalele terapeutice.

Se stie doar ca efectul este dependent de doza, iar efectul are stransa laegatura cu evolutia bolii. Totusi poate fi administrata in doze mici cu scop profilactic mai ales persoanelor predispuse.

Vitamina B18 - flavinadenindinucletida *

Este o vitamina recent descoperita derivat al riboflavinei. Este impicata in mecanismul de respitatie celulara si in reactiile de tip "redox" desfasurate la nivelul mitocondriei. Prin anumite mecanisme aceasta coenzima poate produce doua mlecule de ATP deodata pornind de la FADH2 (un derivat de vitamina B12 ce contine hidrogen in loc de oxigen). Are ca efect producerea de energie imediata gata pentru a fi folosita de catre organism.

Unele studii includ aceasta substanta ca avand rol anticancer. Functia sa unica in organism este posibila doar in cadrul mitocondriilor celulelor sanatoase din organism. Cu toate aceste informatii studiile in acest sens sunt abia in stadiu incipient. Vitamina B18 se recomanda in special persoanelor care doresc sa isi mareasca performantele fizice datorita intarzierii acumularii acidului lactic in muschi. De asemenea este utila in cazul recuperarilor in urma exercitiilor fizice intense.

Vitamina B20, T Bt - L-Carntina

"Arzatorul de grasimi" sau L–Carnitina metabolizeaza lipidele transformandu-le in energie la nivelul celulelor musculare si miocardului. Fortifica aparatul cardiovascular si este cardioprotectoare prin reducerea colesterolului. Este puternic antioxidanta si creste recuperarea dupa efort fizic intens.Protejeaza ficatul si nervii periferici. Creste cantitatea de grasime metabolizata de organism.

Contribuie la scaderea greutatii prin reducerea grasimii abdominale viscerale. Stimuleaza procesele metabolice si energetice. Creste performantele fizice, ajuta la cresterea masei musculare, rezistentei la efort si reduce febra musculara. Combate stresul oxidativ si imbatraniera prematura. Previne diabetul sau incetineste evolutia sa prin cresterea secretiei de insulina de catre pancreas. Este adjuvanta in tratamentul afectiunilor cardiovasculare: angina pectorala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic.Trateaza disfunctiile erectile si infertilitatea masculina.

vitamina

Vitaminele marcate cu * sunt continute in mod natural in pulberea de orez concentrata si sunt disponibile in proportii variabile.
logoul si marca Optima B Complex sunt proprietati exclusive ale CosmoPharm SRL.
sursa imaginilor: PubMed & WikiMedia

Autor: farm. Mihai Spatau-Negura