Riscurile automedicatiei

Introducere

Auto-medicatia cu prescriptie medicala sau medicamente fara prescriptie medicala sau alte substante poate fi periculoasa. Inainte de a lua orice medicament, este intotdeauna cel mai bine sa discutati cu un medic si sa va asigurati ca medicamentul este potrivit pentru dvs.

In unele cazuri, efectele automedicatiei pot duce la o dependenta de substanta. In cele mai severe cazuri, auto-medicatia poate chiar creste riscul de complicatii medicale sau chiar de deces.

Generalitati

Automedicatia este definita ca fiind administrarea medicamentelor fara avizul medicului. Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite. Favorizat de accesul facil la informatie prin intermediul presei, internetului si publicitatii, acest fenomen tinde sa se generalizeze fara a se tine cont de posibilele efecte secundare.

 Automedicatia este o practica in crestere constanta. Din 2008, din ce in ce mai multe medicamente au acces liber, adica sunt disponibile fara a solicita farmacistul. Bineinteles, un medicament nu poate fi cumparat fara un sfat din partea unui specialist. Dar nu este intotdeauna cazul. Insa medicamentul nu este un produs de consum banal, deoarece poate avea interactiuni periculoase intre unele molecule, in cazul unei supradoze si pot exista efecte nedorite necunoscute.

 In timp ce formele minore de auto-medicatie, cum ar fi administrarea de medicamente pentru durere fara prescriptie medicala pentru o durere de cap, sunt evenimente tipice, auto-medicatia poate devenii periculoasa daca progreseaza la substante mai dure sau la utilizarea regulata a medicamentelor fara avizul medicului.

Pericolele mai severe ale auto-medicatiei pot include pe cineva care poate incepe sa utilizeze abuziv medicamentele eliberate pe baza de reteta sau sa caute substante ilegale ca mecanism de adaptare.

Toate medicamentele au o data de expirare care semnaleaza cand oamenii ar trebuii sa le foloseasca pentru eficacitate si siguranta maxima. In unele cazuri de auto-medicatie, o persoana poate lua o substanta expirata fara sa-si dea seama, iar acestea pot reduce potenta medicamentului si pot creste riscul utilizatorului de a avea o reactie adversa. Auto-medicatia cu medicamente expirate poate fi periculoasa si va poate determina sa primiti doza incorecta pentru a va gestiona simptomele.

Pericolele automedicatiei

Farmacia este locul in care incepe automedicatia: inhalatori, paracetamol, ibuprofen, pastile pentru gat,  multe medicamente se vand fara reteta. In prezent, 300 de medicamente sunt puse la dispozitie fara aviz din partea medicului.

Persoanele se trateaza singure de cele mai multe ori in cazurile de rinita, dureri de spate, migrena, dureri de stomac. ”Ma doare capul, tusesc putin, dar nu e nimic grav!”. O privire in vitrina farmaciei ar trebuii sa ajute, insa nu este deloc simplu. Automedicatia este folosita de toata lumea, mai mult sau mai putin, insa aceasta nu se intampla fara riscuri.

Farmacia se poate dovedii periculoasa in unele cazuri. Daca unele medicamnete sunt concepute pentru automedicatie, altele nu sunt deloc. Multe persoane cer sfatul farmacistului, insa destul de multi pacienti folosesc medicamentele pe care le-au pastrat acasa, dupa un diagnostic rapid. Cel mai potrivit comportament in ceea ce priveste sanatatea ar fi sa fiti autonomi. Uneori, media a favorizat automedicatia, deoarece incurajarea automedicatiei nu a fost decisa decat pentru motive economice. Dupa parerea specialistilor, autonomia pacientului este doar o iluzie, pentru ca, de fapt, oamenii sunt influentati de tot felul de informatii. 

O alta sursa relevanta despre automedicatie este folosita de multa persoane si este, poate, cea mai periculoasa: apropiatii. De multe ori, va intrebati membrii familiei ce ar trebui sa faceti atunci cand nu va simtiti bine in loc de a cere sfatul farmacistului sau, cel mai potrivit, medicului dumneavoastra. Deseori, ei va propun propriile medicamente. Ceea ce este bun pentru o persoana nu este neaparat potrivit pentru o alta, chiar daca simptomele se aseamana. 

Totodata, automedicatia ascunde un alt pericol: acela de a crede ca internetul poate substitui avizul medicului. Internautii cauta din ce in ce mai multe informatii medicale pe ecranul calculatorului. Aproape jumatate dintre utilizatori frecventeaza forumurile sau site-urile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afectiuni. Cat despre medicamentele vandute pe internet, exista riscul ca acestea ca fie contrafacute. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca acestea reprezinta 50% dintre medicamentele vandute ilegal.

Limite si pericole ale automedicatiei

Pericolele automedicatiei sunt multiple. In acest caz, tratarea de unul singur poate antrena complicatii severe.
Riscurile datorate medicamentelor sunt necunoasterea compozitiei medicamentului, toxicitatea necunoscuta, data prescriptiei medicamentului.

Riscurile legate de administrarea medicamentelor: interactiunile medicamentoase, erorile de dozare, necunoasterea efectelor secundare, neatentia la eventualele alergii.

Dificultatile medicilor: intarzierea diagnosticului, luarea unor medicamente in cadrul automedicatiei poate masca unele simptome, antrenarea altor boli, agravarea durerilor.

Forme comune de auto-medicatie

Auto-medicatia poate aparea sub mai multe forme. In timp ce automedicatia este un termen care poate fi folosit pentru a descrie administrarea de medicamente fara prescriptie medicala, cel mai adesea se aplica la utilizarea abuziva a drogurilor si a alcoolului pentru a face fata conditiilor de sanatate.

Exemple comune de automedicatie sunt:
-Bea sau consuma droguri pentru a scapa de depresie
-Utilizarea medicamentelor pentru a calma tulburarea bipolara
-Utilizarea de droguri sau bautura pentru a atenua anxietatea (de multe ori anxietatea sociala)
-Consumul de droguri pentru a-si imbunatatii starea de spirit
-Bea sau consuma droguri pentru a atenua o durere fizica

Concluzie

Automedicatia este definita ca selectarea si utilizarea medicamentelor de catre indivizi (sau un membru al familiei indivizilor) pentru a trata afectiuni sau simptome auto-recunoscute sau autodiagnosticate. Mai multe beneficii au fost legate de auto-medicatia adecvata, printre care: acces sporit la medicamente si ajutor pentru pacient, rolul activ al pacientului in propria ingrijire a sanatatii, o mai buna utilizare a competentelor medicilor si farmacistilor si reducerea (sau la cel mai putin optimizat).

Cu toate acestea, automedicatia este departe de a fi o practica complet sigura, in special in cazul automedicatiei neresponsabile. Riscurile potentiale ale practicilor de automedicatie includ: auto-diagnosticare incorecta, intarzieri in solicitarea de sfaturi medicale atunci cand este necesar, reactii adverse rare, dar severe, interactiuni medicamentoase periculoase, mod incorect de administrare, dozare incorecta, alegere incorecta a terapiei, mascarea unei boli severe si riscul de dependenta si abuz.