Imunitatea scazuta ne afecteaza si pe durata verii

Un sistem imunitar slabit poate fi cauza multor probleme de sanatate, care de obicei nu se opresc odata cu incheierea sezonului rece, perioada in care virozele de sezon ii pot afecta chiar si pe cei cu o imunitate puternica.

Mai mult, persoanele cu o imunitate scazuta au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme de sanatate si la nivelul altor componente ale sistemului imunitar decat cel respirator. Cu atat mai mult cu cat pericolele verii sunt mai dificil de identificat si, in consecinta, de evitat.

7 componente ale apararii organismului

Agentii patogeni pot patrunde in organism prin mai multe cai. Pentru fiecare dintre acestea, organismul a dezvoltat bariere care sa limiteze accesul bacteriilor, virusurilor sau altor organisme daunatoare, precum si mecanisme care sa lupte impotriva lor, in eventualitatea in care reusesc sa sparga barierele.

Toate aceste modalitati prin care organismul se protejeaza alcatuiesc sistemul imunitar, un mecanism complex ale carui componente se regasesc la nivelul intregului corp.

Sistemul imunitar este compus din sapte elemente, cu actiune directa sau de suport:

1. Sistemul circulator – sangele transporta anticorpii catre zonele din organism inflamate sau infectate. Anticorpii elibereaza enzime cu rol protector care lupta impotriva elementelor straine care ne pot afecta sanatatea;

2. Sistemul limfatic – produce limfocitele, celule care identifica, ataca si neutralizeaza organismele cu potential patogen. Limfocitele sunt produse la nivelul ganglionilor limfatici, prezenti in intregul organism;

3. Sistemul respirator – la acest nivel este prezenta o mucoasa, un tesut de consistenta gelatinoasa care captuseste nasul, gatul si plamanii. Aceasta protejeaza impotriva agentilor patogeni aerogeni prin filtrarea aerului inspirat;

4. Sistemul epidermic – pielea este acoperita de un strat protector acid care anihileaza bacteriile cu care intra in contact si previne patrunderea lor in organism;

5. Sistemul celular – este principala componenta a sistemului imunitar, fiind format din celulele care neutralizeaza agentii patogeni. Aceste celule elibereaza citokine, molecule proteice puternice, cu rol de aparare;

6. Sistemul digestiv – gazduieste probioticele, bacterii benefice prezente in mod natural in flora digestiva, cu rol de a reduce la nivel intern dezvoltarea bacteriilor cu efecte daunatoare sanatatii;

7. Imunitatea sistemica – reprezinta mecanismul care produce celulele imunitare, ca de exemplu celulele macrofage (capabile sa distruga invadatorii din organism chiar la nivel sangvin) si cele neutrofile (actioneaza in principal atunci cand intra in contact cu agenti patogeni la nivelul tesuturilor).

Vara, sezonul afectiunilor epidermice si digestive

Infectiile se produc atunci cand germenii au o virulenta care depaseste rezistenta organismului, un prag usor de depasit in cazul unui sistem imunitar deficitar.

Daca iarna si toamna sunt considerate perioadele cu cel mai mare risc de a contracta o infectie respiratorie, pe parcursul verii suntem mai expusi la afectiuni provocate de agenti bacterieni, virali si micotici la nivel epidermic, digestiv, urogenital sau conjunctiv.

Majoritatea infectiilor sunt rezultatul contactului direct cu alte persoane sau prin intermediul obiectelor, al alimentelor, al apei sau al altor organisme cu capacitatea de a fi purtatoare. In alte situatii, infectiile sunt rezultatul actiunii unor microorganisme prezente in corpul nostru in stare latenta, care devin active in momentul in care sistemul imunitar este ineficient.

Lunile de vara sunt o perioada care favorizeaza multiplicarea si raspandirea infectiilor, atat din cauza interactiunii interpersonale mai frecvente, a expunerii directe a unei suprafete mai mare de piele (ne imbracam mai subtire, cu haine mai lejere), a temperaturilor ridicate, cat si a expunerii la situatii de mediu favorizante (aer conditionat, radiatii solare, precipitatii frecvente).

Persoanele cu imunitatea scazuta sunt o tinta facila pentru bacteriile, virusurile sau ciupercile care se dezvolta in sistemele de ventilatie pentru racorirea spatiului de locuit sau de lucru, in apa de mare, apa din piscina (in special mediile acvatice cu o igienizare deficitara), in alimentele pastrate in conditii care nu respecta normele sanitare, cu risc de alterare crescut din cauza temperaturilor ridicate.

Un sistem imunitar care functioneaza la capacitate maxima este capabil sa faca fata celor mai multe situatii periculoase care, in conditiile unor disfunctii, duc la aparitia unor afectiuni precum toxinfectiile alimentare, sinuzita, candida, conjunctivita, ciuperca piciorului, probleme de sanatate specifice sezonului cald.

Ingrediente naturale care intaresc componentele sistemului imunitar

Usturoiul este recunoscut pentru efectul sau imunostimulator, actionand in special pentru intarirea rolului imunitar la nivel circulator. Ardeiul iute este de asemenea benefic la acest nivel, asemeni ciupercii medicinale cordyceps, o planta specifica zonei Tibetului, ce creste pe platouri situate la inaltimi intre 3500 si 6000 de metri altitudine.

Pentru imunitatea sistemica sunt benefice ginsengul coreean, astragalus, curcuma sau extractul din frunza de maslin. La nivel celular, cel mai eficient actioneaza ciuperci medicinale precum maitake, shiitake, yamabushitake sau reishi, in timp ce sistemul respirator poate fi protejat cu ajutorul unor plante ca schinduful, ungurasul, cimbrul de cultura sau iarba mare.

Pielea poate fi sustinuta in rolul sau de aparare prin extracte din radacina de brusture si frunza de aloe vera, in timp ce sistemul limfatic poate beneficia in urma actiunii rozmarinului, patlaginei sau gugulului, un arbust intalnit in Africa de Nord si Asia Centrala. Pentru sistemul digestiv sunt benefice papadia si goldensealul.

Toate acestea, precum si vitamine, minerale si probiotice sunt cuprinse in formula complexa a SystemWell Ultimate Immunity™, de la Secom, produs natural care intareste toate componentele sistemului imunitar.

Un singur flacon de SystemWell Ultimate Immunity™ contine 45 de tablete si ajunge pana la o luna si jumatate de administrare. Intareste toate cele 7 componente ale sistemului imunitar cu un singur produs: SystemWell Ultimate Immunity™!