Sursa ta de energie primavara

Invariabil, fiecare inceput de primavara ne surprinde cu o lista mare de proiecte, deadline-uri si responsabilitati. Ne punem speranta ca zilele frumoase si mai lungi ne vor da forta necesara sa rezolvam mai rapid sarcinile de la birou, sa fim mai creativi, sa iesim mai mult cu cei mici, sa facem cateva drumetii sau pur si simplu sa ne ocupam mai mult de pasiunile noastre.

Insa, odata ce primavara isi intra in drepturi, lucrurile nu stau chiar asa precum ne-am dori.

Ne miscam mult mai greu, suntem in permanenta obositi si cu dispozitia la pamant si niciodata nu gasim energia necesara de a face ceea ce ne-am propus.

Intram astfel intr-un cerc in care nicidecum nu reusim sa atingem ceea ce ne-am dori si nu gasim o explicatie logica pentru starea proasta care ne domina.

Astenia, problema fiecarei primaveri

Astenia este o problema cu care fiecare dintre noi se confrunta in anotimpurile de tranzitie. Aceasta se caracterizeaza prin slabiciune, epuizare, lipsa de energie, somnolenta, scaderea capacitatii de concentrare, semne prin care organismul ne spune ca are nevoie de o perioada de adaptare.

Dupa lunile de iarna, organismul nostru este mai vulnerabil la schimbarea raportului lumina-intuneric, este slabit ca urmare a deficitului de minerale si vitamine din alimentatie si a lipsei de miscare.

In plus, pe acest fundal, primavara ne confruntam si cu un dezechilibru imunitar, organismul nostru fiind mult mai sensibil la virusii care provoaca diverse infectii respiratorii.

Instabilitatea vremii reprezinta un fundal propice dezvoltarii si raspandirii virusilor iar imunitatea noastra este prea slabita sa faca fata acestora. De aceea racelile se instaleaza repede, perioada de recuperare fiind mai indelungata.

Adoptati un regim de viata care sa cuprinda:

-Miscare – faceti activitati sportive in aer liber, iesiti in parc, faceti drumetii.

-Adaugati in dieta alimente specifice primaverii – mergeti la piata si achizitionati cat mai multe verdeturi si legume. Este sezonul urzicilor, ridichilor si a steviei. Bucurati-va de gustul proaspat al acestor alimente, dar si de beneficiile lor nutritionale.

-Odihniti-va – respectati-va orele de somn. Sapte-opt ore de somn va vor ajuta sa va recuperati repede dupa efortul intelectual si va redau starea de bine, pregatindu-va pentru o zi frumoasa.

-Creati-va momente frumoase alaturi de cei apropiati. Organizati impreuna iesiri, faceti-va mici surprize, vizitati-va prietenii. Toate aceste activitati va vor ajuta sa va mentineti starea de bine.