Controlul oncologic preventiv in stomatologie

Nu de putine ori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea anumite leziuni localizate mai ales pe mucoase. Originea acestor formatiuni poate avea ca punct de plecare anumite afectiuni sistemice precum si degenerari celulare la nivel local. In ultimii ani ne confruntam tot mai mult cu aceste formatiuni , uneori deranjante si vizibile pentru pacient.

Cel mai adesea sunt localizate pe mucoasa buzelor, a limbii, interioara a obrajilor, la nivelul gingiei si chiar a zonei amigdaliene.

Leziunile pot fi dintre cele mai banale, precum aftele bucale pana la formatiuni tumorale complexe care in anumite cazuri pot pune in primejdie chiar viata pacientului.

Cancerul oral are de multe ori ca punct de plecare anumite leziuni sau formatiuni specifice situate pe mucoasa cavitatii orale.

Din acest motiv atunci cand se face primul consult stomatologic, medicul trebuie sa realizeze asa numitul control oncologic preventiv. Aceasta presupune o investigatie amanuntita a aspectului, continutului si formei zonelor mai sus mentionate, ce au risc in aparitia leziunilor cu potential cancerigen.

In cazul in care se constata prezenta unor astfel de leziuni, pacientul trebuie informat.

Conduita terapeutica standard in cazul unor astfel de leziuni difera in functie de originea acesteia.
Daca formatiunea are ca punct de plecare o afectiune sistemica/ genetica si diagnosticul este clar, tratamentul va fi local, pentru a ameliora simptomatologia.

Sunt anumite afectiuni generale care se asociaza si cu leziuni pe mucoasa orala ( infectia HIV, sifilis, lichenul plan etc). In cazul in care leziunea are o origine necunoscuta si nu poate fi asociata unei afectiuni sistemice, se indica excizia si analiza anatomopatologica a piesei operatorii.

Daca leziunile sunt de dimensiun mari, in zone de risc sau in stransa legatura cu formatiuni anatomice importante, nu pot fi indepartate in ambulator. In acest caz se trimite pacientul in departamentul de chirurgie maxilo-faciala si patologie orala.

In afara banalelor afte bucale , multe dintre formatiunile intalnite in practica curenta sunt de tip papiloame (formatiuni benigne, care se indeparteaza fara niciun fel de risc). In orice caz insa, analiza anatomo-patologica este obligatorie intotdeauna. Numai in urma acesteia se poate pune un diagnostic de certitudine.

Din toate cele mentionate mai sus putem spune ca, controlul oncologic preventiv are o importanta deosebita in practica stomatologica si trebuie realizat la fiecare consultatie noua. Depistarea unei leziuni cu potential cencerigen din timp poate salva viata persoanei in cauza si poate avea un rezultat foarte bun in timp, fara riscuri ulterioare.

Pacientii trebuie informati in amanunt cu privire la posibile riscuri si complicatii ce pot aparea. Ori de cate ori sesizati prezenta unor aspecte sau formatiuni neobisnuite la nivelul cavitatii orale, trebuie sa veniti de urgenta la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect.

Nu minimizati importanta consultului de specialitate intrucat multe forme de concer oral au ca si punct de plecare formatiuni aparent sau in prima faza benigne , care ulterior, lasate pe loc si netratate, sub influenta masticatiei , traumatizmelor repetate si a factorilor din jur se transforma malign.