Primul ajutor in electrocutare

Electrocutarea, termenul care desemneaza totalitatea leziunilor survenite de pe urma trecerii curentului electric prin corp, este o accidentare potential letala in care primul ajutor joaca un rol esential pentru supravietuire si limitarea leziunilor posibile.

Conduita in acest caz variaza in functie de mai multi factori, de la varsta victimei si rapiditatea interventiei de salvare, pana la nivelul de umiditate de la locul accidentului.

Pericolul asociat cu electrocutarea depinde de tipul de curent electric la care s-a expus victima, cat de ridicat este voltajul, cum a circulat curentul prin corpului accidentatului si starea de sanatate a persoanei electrocutate.

Simptomele electrocutarii includ:

• stopul cardiac;

• insuficienta respiratorie;

• durerile musculare si contractiile;

• arsurile;

• convulsiile;

• starile de amortire;

• furnicaturile;

• starea de inconstienta.

In general, tensiunea mare a curentului electric produce arsuri cutanate si arsuri interne, pe cand tensiunea de intensitate mica produce leziuni cardiace si neurologice.

Rezistenta victimei al electrocutare depinde atat de varsta acesteia (copiii au o rezistenta redusa a tegumentului, suferind arsuri mai grave), cat si de starea de sanatate a persoanei electrocutate (cardiacii prezinta un risc mai mare de deces).

Este foarte important ca salvatorul sa intervina in primele 5 minute, astfel incat reanimarea sa aiba sanse maxime de succes. Masurile de prim ajutor obligatorii in electrocutare sunt urmatoarele:

• Intrerupeti orice sursa de curent electric, altfel va puteti viata proprie in pericol. Daca nu puteti face acest lucru, indepartati victima de la sursa de electricitate cu un obiect neconductor de curent (lemn, plastic, cauciuc, material textil gros etc.), asigurandu-va ca nu calcati pe o suprafata umeda. In cazul in care este posibil, purtati manusi de cauciuc, pentru o mai buna izolatie a corpului la atingerea victimei.

• In cazul in care pacientul este constient, asezati-l in pozitia laterala de siguranta si inveliti-l intr-o patura (sau un material termoizolant special, daca aveti la indemana o trusa de prim ajutor).

• Bandajati plagile arse si imobilizati fractura cu atele, daca este cazul. Transportati de urgenta victima la spital sau asteptati sosirea echipajului de urgenta.

• In situatia in care pacientul este inconstient, verificati imediat semnalele vitale (respiratie, puls) si incepeti de urgenta resuscitarea cardio-respiratorie (efectuati cate 5 compresii toracice alternativ cu 2 insuflatii gura la gura).

• Daca pacientul este inconstient, insa are puls si respira, asezati-l in pozitia de siguranta, bandajati plagile si transportati-l la spital (sau asteptati sosirea echipajului medical de urgenta).

Alte precautii importante sunt sa nu atingeti victima cu mainile goale daca se afla in contact direct cu curentul electric, sa nu va apropiati de firele electrice de mare voltaj pana nu va asigurati ca sunt nealimentate si sa stati la minimum 6 metri distanta de acestea, daca observati scantei.

La fel de important este sa nu mutati victima cu o leziune produsa de curentul electric, decat daca exista un pericol imediat care trebuie sa fie evitat (in special umezeala ridicata).