Lasati-va de fumat fara sa va ingrasati

Cat de eficiente sunt substitutele nicotinice?

Substitutele nicotinice constituie un ajutor eficace in renutarea la tutun, cu conditia ca principiul de baza, adica dorinta, sa fi fost dobandit. De fapt, este de negandit si total absurd sa spui unui fumator: „Renunta la ele si tine-te bine!", ca si cum ar fi usor sa se comporte ca un brav soldat in fata unei batalii de o asemenea anvergura.
Nu putem nega lipsa, nici n-o putem minimaliza.

Cu cat folosim mai multe ajutoare, cu atat avem mai multe sanse de reusita, din aceasta cauza chiar de la inceputul sevrajului medicii recomanda plasturi (unul sau doi in functie de gradul de dependenta de nicotina) si o forma orala (comprimate, nicotina de inhalat). Este foarte calmant, pentru cineva care nu a experimentat niciodata lasatul de fumat, sa stie ca exista un raspuns imediat in caz de stres (dispute familiale sau profesionale etc.) sau de criza puternica declansata de lipsa de tutun.

Plasturii transdermici, gumele de mestecat si comprimatele

Tratarea sevrajului tabagic cu ajutorul plasturilor este o metoda eficace si fara pericol, ale carei beneficii pentru sanatate sunt recunoscute. Trebuind aplicati in fiecare zi pe brat sau pe fese, plasturii sunt cel mai usor de utilizat.

Nicotina se mai poate inhala sau consuma pe cale orala sub forma de comprimate, jeleuri, pastile, guma de mestecat, la alegere.
Totul este sa se foloseasca doza de nicotina care sa acopere total lipsa. Aceste substitute aduc, de fapt, cantitatea de nicotina necesara pentru a lupta impotriva poftei de fumat, evitand aparitia simptomelor sevrajului - sindromul de lipsa nicotinica. Reducand progresiv doza de-a lungul mai multor luni, reusim sa dezobisnuim usor organismul.

La 5 noiembrie 2003, in Franta contraindicatiile cardiovasculare pentru plasturii cu nicotina au fost ridicate.
Aceasta decizie a Ministerului Sanatatii din Franta confirma toleranta plasturilor cu nicotina si face posibila utilizarea lor inclusiv de catre persoanele cardiace, diabetice sau care sufera de hipertiroidie. Aceasta ridicare a interdictiilor reprezinta recunoasterea, de catre forurile publice, a unui fapt deja stabilit de profesionistii in sanatate.
In mijlocul acestei perioade dificile, este clar ca pacientul are o nevoie vitala de sustinere si de reconfortare din partea anturajului si a medicului sau specialist.

Despre Zyban - Bupropion

Bupropionul clorhidrat, molecula psihoactiva din Zyban, prin actiunea sa de inhibitor al recaptarii dopaminei, este in mod egal un ajutor foarte eficace si in oprirea fumatului dar si in controlul greutatii. Dar, spre deosebire de alte substitute nicotinice, aceasta molecula (sub forma de comprimate) are si contraindicatii care trebuiesc respectate, motiv pentru care nu se vinde fara reteta. Medicul trebuie, deci, sa verifice daca pacientul sau poate folosi in deplina siguranta acest medicament.

Rezultatele incercarilor clinice ale Bupropionului au demonstrat, intre altele, ca luarea in greutate se diminueaza la jumatate fata de placebo.
Aceasta molecula diminueaza considerabil foamea de necontrolat, declansata de oprirea fumatului. Sub Bupropion, pacientii nu mai trebuie sa controleze, in acelasi timp, si senzatia de foame si decizia „nu mai fumez", cu toata bulversarea cotidianului care decurge din asta.

Alte molecule: rimonabantul, care a aparut in 2005...
Nu se obtin miracolele asteptate, dar aceasta molecula, ale carei efecte secundare sunt aproape inexistente, are un rezultat de doua ori mai performant decat placebo. Acest medicament este folosit si pentru tratamentul obezitatii, ceea ce il face si mai interesant in cazul sevrajului tabagic.

Riscurile de a creste in greutate scad considerabil cand se urmeaza un tratament!

De ce?
Pentru ca lipsa nicotinei este cea care duce la cresterea in greutate cu 15 kg.
Cand ne lasam singuri de fumat, fara ajutor, resimtim, din primele ore ale primei zile, o lipsa care este caracteristica tuturor dependentelor. Cand corpul si receptorii din creier nu primesc nicotina, o cer!

Aceasta lipsa este resimtita, spun fumatorii, ca un gol in stomac care devine, de-a lungul orelor, omniprezent, apoi insuportabil, imposibil de controlat.
Rezultatul: pentru a acoperi aceasta lipsa, fumatorul va manca! Va manca, cel mai adesea, dulciuri, apoi, din nou va simti aceasta senzatie de lipsa si, cum se incapataneaza in decizia lui de a nu mai fuma, fara substitute, fara diete, se va arunca din nou asupra hranei...
Acest cerc vicios va duce la o crestere substantiala in greutate. Si atunci, este foarte posibil ca pacientul sa se apuce din nou de fumat pentru a pierde kilogramele in plus pe care le-a luat pentru ca a respins, putin prea devreme, ideea de a se lasa ajutat.

Cum actioneaza un substitut?
Un tratament corect dozat trebuie sa-i furnizeze pcientului cantitatea de nicotina pe care si-o autoadministra prin fumat. Asta va duce la absenta senzatiei de lipsa fizica, evitand astfel fenomenul de compensare alimentara care mareste considerabil riscul cresterii in greutate.

Evaluarea motivatiei pentru renuntarea la tutun

1. Va ganditi ca in sase luni:
Veti fuma la fel de mult? 0
Veti fi diminuat putin consumul vostru de tigari? 2
Veti fi diminuat mult consumul vostru de tigari? 4
Va veti fi lasat de fumat? 8

2. Aveti, in prezent, chef sa va lasati de fumat?
Deloc 0
Putin 1
Mult 2
Foarte mult 3

3. Va ganditi ca, in patru saptamani:
Veti fuma la fel de mult? 0
Veti fi diminuat putin consumul vostru de tigari? 2
Veti fi diminuat mult consumul vostru de tigari?4
Va veti fi lasat de fumat? 8

4. Ati ajuns Ia momentul in care nu mai sunteti multumit(a) de fumat?
Niciodata 0
Uneori 1
Adesea 2
Foarte des 3

Cu cat scorul dumneavoastra este mai apropiat de 20, cu atat motivarea este mai mare.

Material preluat si adaptat din cartea „Lasati-va de fumat fara sa va ingrasati”, de Dr. Veronique Peim-Boujenah, editura House of Guides,.