9 idei preconcepute despre alcoolism

9 idei preconcepute despre alcoolism

Daca ar trebui sa retinem numai cateva dintre aspectele fundamentale privind alcoolismul, care ar fi acestea?

Va propun sa demontam cateva dintre ideile preconcepute in acest sens.

1. Dependenta de alcool este ereditara?

Nu sunt putine cazurile in care se poate constata ca, in aceeasi familie, alcoolismul persista de la generatie la alta. Acest lucru poate fi explicat, in parte, prin existenta unei transmiteri pe cale genetica.

Atentie: nu alcoolismul se “mosteneste”, ci o anumita vulnerabilitate fata de alcool. Modul in care traieste o persoana poate influenta direct instalarea unei dependente de alcool. Si invers, alti factori, care tin de personalitatea individului si de anturajul sau pot avea un efect protector fata de consumul de alcool, chiar si in cazul unor persoane care prezinta “un inalt risc de dependenta de alcool”.

Daca riscul aparitiei unor probleme legate de alcool este de 3 ori mai mare in cazul copiilor unei persoane dependente de alcool, doar un mic procent dintre acestia vor deveni dependenti de alcool (15% dintre baieti si 5% dintre fete). Pe de alta parte, o persoana fara antecedente de alcoolism in familie poate deveni dependenta de alcool.

2. Un efort fizic sustinut permite eliminarea mai rapida a alcoolului?

Nu, alcoolul nu este un “carburant” pentru organismul nostru! Energia eliberata prin consumul de alcool nu este utilizata imediat si direct de catre corpul uman. Asadar, chiar daca un efort intens presupune un consum mai mare de energie, alcoolul este ars tot timpul in aceeasi cantitate si cu aceeasi viteza.

3. Alcoolul incalzeste, are efect revigorant sau ne mentine in forma?

Aceste convingeri sunt total eronate cu toate ca sunt bine inradacinate printre oameni.
Indiferent de culoarea, parfumul si gustul alcoolului baut, acesta nu revigoreaza, nu ne apara de gripa, nu ne fereste de frig si nici nu ne mentine in forma.

Cu totii cunoastem povestea bunicului care, in pofida varstei inaintate, este intr-o forma foarte buna, si asta “datorita” consumului regulat de alcool sau avem in minte imaginea cainelui Saint-Bernarnd cu butoiasul de rom la gat, care ii salveaza pe cei rataciti pe munte, insa, trebuie stiut ca toate acestea constituie un mare fals!

4. Exista medicamente speciale pentru a combate dependenta de alcool?

In tratamentul dependentei de alcool se folosesc, de regula, 3 medicamente:

Tranchilizante din familia benzodiazepinelor - oxazepamul (seresta), lorazepamul (Temesta) sau diazepamul (Valium). Acestea sunt utilizate in perioada de sevraj psihic, pentru a diminua sau a evita simptomele provocate de lipsa alcoolului (tremor, transpiratie, palpitatii, stare de neliniste, crize de epilepsie).

Atentie! - daca se prescriu pentru o perioada de timp prea mare, aceste medicamente creeaza dependenta.

Medicamente care ajuta la mentinerea abstinentei - acamprosat (Aotal) si naltrexona (Revia). Administrate in conditiile unei sustineri adecvate pe plan medical, social si psihologic, aceste medicamente contribuie la reducerea nevoii de a consuma alcool, constituind, astfel, o protectie impotriva recidivei.

Medicamentele numite antabuse - disulfiramul (esperal) are un efect disuasiv. Scopul acestora este de a impiedica pacientul sa consume alcool, astfel daca cel in cauza ia medicamentul dimineata si consuma alcool in timpul zilei, se va simti foarte rau, cu senzatie de greata, voma, palpitatii si roseate puternica in obraji.

Daca starea de sanatate a pacientului este precara, aceste reactii pot duce la aparitia unor complicatii (chiar coma) ce fac necesara spitalizarea. In prezent, Esperalul nu se prescrie decat in ultima instanta si doar acelor pacienti care il solicita.

5. Ce cantitate se poate bea pentru a nu se ajunge la probleme de alcool?

La femei: sa nu se depaseasca 2 pahare de alcool (vin, bere) pe zi.

La barbati: sa nu se depaseasca 3 pahare de alcool (vin, bere) pe zi.

In cazul bautorilor ocazional: sa nu se depaseasca 4 pahare de alcool pe zi, dar numai daca “ocaziile” sunt cu adevarat foarte rare!

6. Persoanele care “tin la bautura” nu risca sa ajunga alcoolice?

De fapt, lucrurile se petrec exact invers. Persoanele care rezista cel mai bine la alcool sunt, in mod paradoxal, cele care au cele mai mari dificultati cu aceasta substanta.

Ele sunt convinse ca “fac fata” si, in final, sunt mult mai putin constiente decat ceilalti de faptul ca beau prea mult.

Aproape jumatate dintre problemele de sanatate si din cele sociale legate de consumul excesiv de alcool apartin acestei categorii de persoane. In plus, cei care beau in mod regulat, nu prea isi dau seama de efecte: au convingerea ca rezista mai bine dar, de fapt, asta nu schimba nimic in ceea ce priveste cantitatea de alcool din corp.

7. Alcoolul are efecte asupra sexualitatii?

Consumat in doze mici, alcoolul pare sa sporeasca dorinta sexuala (de fapt, el nu face decat sa reduca din inhibitii), dar poate cauza dificultati in ceea ce priveste nivelul de excitatie, daca se consuma in cantitati mari.

Cand vine vorba despre un consum cronic si masiv pot aparea anumite efecte permanente - scaderea libidoului, impotenta, deficit de lubrefiere vaginala, dificultate in a ajunge la orgasm.

8. Daca o femeie este dependenta de alcool inainte sau in timpul nasterii, care sunt consecintele asupra fatului?

Daca o femeie dependenta de alcool inceteaza sa mai bea inainte de a ramane insarcinata, fatul nu va avea de suferit. Singurele posibile consecinte ale acestui consum de alcool inainte de sarcina vor fi asupra sanatatii mamei.

Daca o femeie dependenta de alcool este gravida si continua sa bea pe perioada sarcinii, aceasta presupune o serie de riscuri in ceea ce priveste fatul. Cel mai grav este “sindromul de alcoolism fetal”, consecinta a alcoolizarii regulate a fetusului in perioada sa de formare (alcoolul trece din sangele mamei in cel al fetusului).

Consumul ocazional de alcool pe durata sarcinii (1-2 pahare, de exemplu la un eveniment mai deosebit) nu pare sa aiba efecte negative, dar daca este vorba despre un consum regulat sau de cantitati mai mari, sanatatea fatului este in pericol.

9. Se reduce nivelul alcoolemiei daca se amesteca alcoolul cu suc sau apa?

Absolut deloc! Combinarea alcoolului cu suc de fructe sau apa nu influenteaza cu nimic cantitatea de alcool per litru de sange. Alcoolemia ramane direct legata de cantitatea de alcool din pahar. Cea mai mare parte din alcoolul ingerat (98%) este absorbita, apoi eliminata prin ficat (si aproape deloc din rinichi), plamani si prin piele.

Material preluat si adaptat din cartea “Ajutati-i pe cei dragi sa-si invinga dependenta de alcool”, de Jerome Palazzolo, editura House of Guides,.