Mutatiile celulare aleatorii pot fi cauza principala a cancerului

Doua treimi din cazurile de cancer pot avea drept cauza principala mutatiile aleatorii survenite in timpul proceselor de diviziune celulara, sustin cercetatorii americani intr-un studiu facut public recent.

Factorii de mediu sau predispozitia genetica determina doar o treime din imbolnaviri, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea "Johns Hopkins" din SUA.

Mutatiile aleatorii asociate cu cel mai ridicat risc de instalare a cancerului au loc in timp ce celulele stem se divid, potrivit specialistilor. Celulele suse care nu isi mai indeplinesc rolul de regenerare a tesuturilor prin inlocuirea celulelor moarte cauzeaza mutatii responsabile cu aparitia cancerului.

Desi factorii care tin de stilul de viata (precum fumatul) contribuie la cresterea predispozitiei unei persoane la cancer, "ghinionul" producerii unor mutatii aleatorii joaca un rol central in dezvoltarea celulelor canceroase, au descoperit cercetatorii. Prin urmare, schimbarea obiceiurilor in modul de viata poate fi benefica in prevenirea anumitor forme de cancer, insa ineficienta in cazul altora.

Oamenii de stiinta americani cred ca specialistii in oncologie ar trebui sa se concentreze pe descoperirea unor metode de observare a mutatiilor aleatorii pentru depistarea precoce a diverselor tipuri de cancer.