Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute la copii in sezonul rece?

Generalitati

Infectiile respiratorii pot fi mai frecvente sau chiar epidemice in sezonul rece.

Copiii sunt sensibili la aceste infectii, mai ales in perioada de "intrare in colectivitate", cand acestia vin pentru prima oara in contact cu diferiti germeni si incep sa isi construiasca imunitatea.

Vestea buna? O data dobandita imunitatea fata de virusuri si bacterii frecvente, frecventa racelilor va scadea in urmatorii ani de mers in colectivitate.

In conditiile sezonului rece (scaderea imunitatii, circulatia favorizata a germenilor, frig, umiditate, alimentatie mai saraca in fructe si legume) caile respiratorii isi pierd capacitatea de aparare si devin adevarate "porti de intrare" pentru virusuri, bacterii si alti agenti patogeni. Pe langa masurile binecunoscute de preventie, terapia cu SaltMed va poate ajuta copilul sa treaca cu bine iarna, fara sa sufere din cauza infectiilor respiratorii.

Cum pot fi protejati copiii de infectiile respiratorii acute ale sezonului rece?

"In fiecare an, copiii pot dezvolta intre 4 - 12 episoade de infectii acute de cai respiratorii, cel mai frecvent fiind afectate caile respiratorii superioare (nasul, faringele, laringele), infectii ce se pot extinde si complica prin inflamarea urechii medii (otitele) sau a sinusurilor (sinuzitele). Caile respiratorii inferioare sunt ceva mai rar afectate de infectii, dar nici cazurile de bronsita, bronsiolita sau pneumonie la copii nu sunt o raritate in sezonul rece'' spune dr. Tamara Movileanu, specialist haloterapie.

Caracteristici sezonului rece sunt guturaiul, racelile, gripa, afectiuni acute din sfera ORL (faringita, amigdalita, laringita, sinuzita, otita) sau din sfera pulmonara (traheita, bronsita, pneumonie).

Tendinta actuala a parintilor este, ca la primele semne de boala, sa administreze copilului antibiotice, care in infectiile virale nu au niciun efect, ba chiar pot agrava starea de sanatate. Prin urmare, este indicata o intalnire cu medicul pediatru, care va recomanda tratamentul corespunzator.

Masurile de preventie a infectiilor sunt la indemana tuturor, este in primul rand important sa fie evitate aglomeratiile si contactul cu persoane bolnave si copilul sa fie imbracat adecvat conditiilor meteo. In plus, capacitatea de aparare a organismului celui mic poate fi imbunatatita printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine (A,D,E,C) si minerale (fier, zinc). Uneori sunt utile si suplimentele nutritive sau preparatele homeopate cu rol imunostimulator, conform recomandarii medicului, pe langa vaccinarea antigripala.

O alta masura de preventie a infectiilor respiratorii acute este utilizarea terapiei SaltMed, care are efecte antiinflamatorii, creste eficienta eliminarii secretiilor nazale si traheo-bronsice si in plus, intareste apararea locala prin activarea imunitatii.

Ce este terapia cu SaltMed?

Terapia cu SaltMed este o forma avansata de terapie salina, care adauga clasicei metode de utilizare a aerosolilor o tehnologie noua, ce ajuta particulele de sare active terapeutic sa ajunga in profunzimea tractului respirator.

Astfel, inhalatorul SaltMed are o metoda unica de productie constanta si controlata a particulelor saline: particulele de sare trec printr-un proces de uscare si erodare, astfel incat, atunci cand se depun la nivelul mucoasei, au dimensiuni de 1-5 microni si asigura astfel o eficienta sporita a tratamentului.

"Avem rezultate bune in tratarea copiilor cu probleme in sfera ORL sau pneumo iar inhalatorul este deja folosit in spitale de copii si nascuti prematuri. Prin scaderea inflamatiei la locul infectiei si asigurarea unui drenaj eficient, sunt inlaturate simptomele date de obstructie si stagnare a secretiilor in arborele respirator: nas infundat, senzatia de presiune la nivelul sinusurilor, durerea din otite, amigdalite si sinuzite sau tusea persistenta" spune dr. Tamara Movileanu, specialist haloterapie.

SaltMed este un tratament adjuvant natural, ce utilizeaza sare de mina in stare uscata, fara nici un fel de alti compusi chimici artificiali. Este lipsit de contraindicatii, nu genereaza reactii adverse si este usor de administrat, inclusiv la copiii mici.

Utilizarea SaltMed timp de o ora pe zi, conform indicatiilor, garanteaza aceeasi eficacitate ca si aceea a unei zile intregi petrecute in salina. Utilizarea cu regularitate a terapiei cu SaltMed este recomandata pe toata durata sezonului rece, aceasta contribuind in timp la eliminarea episoadelor sezoniere infectioase (raceli, gripa), precum si la reducerea episoadelor de infectii recurente ale aparatului respirator la copiii cu risc crescut (polipi, imunitate scazuta, boli cronice).