Ayurveda si patologia articulara

Patologia articulara, din pacate foarte raspandita si invalidanta, poate fi impartita in doua grupe mari de afectiuni: cele inflamatorii acute (artrite) si cele degenerative (artroze) care pot fi sau nu insotite de fenomene inflamatorii.

Artrita, in toate formele ei (sub denumirea generica de artrita aflandu-se peste 100 de boli articulare) reprezinta o afectiune inflamatorie acuta a articulatiilor, cauzata de actiunea unor agenti fizici, chimici sau infectiosi, caracterizata de durere, marirea temperaturii locale, inrosirea, tumefierea zonei afectate si reducerea mobilitatii articulatiilor afectate.

Artrita este perceputa ca o afectiune specifica persoanelor in varsta dar, in realitate, ea poate fi intalnita la orice categorie de varsta (spre exemplu artrita juvenila reumatoida), chiar daca este in forma incipienta.

Cele mai des intalnite tipuri de artrita sunt urmatoarele:
- Artrita reumatoida este o boala autoimuna ce consta in inflamatia si distrugerea progresiva a cartilagiului articular, tendoanelor si a tesutului moale de la exteriorul osului;
- Artrita infectioasa reprezinta un grup de afectiuni articulare ce au la baza inflamarea de natura infectioasa datorata microorganismelor ce pot ataca articulatia direct sau indirect prin slabirea sistemului imunitar al organismului;
- Artrita gutoasa, dupa cum reiese si din denumire, este o afectare articulara care apare la persoanele suferinde de guta, cauzata de cristalizarea la nivelul articulatiilor a acidului uric prezent excesiv in sange. Persoanele afectate resimt durere mai ales in timpul noptii.
- Osteoartrita este o afectiune care se caracterizeaza prin degradarea cartilajului si osului subiacent unei articulatii, fiind prezenta mai ales la articulatiile soldului si genunchilor.

Remediile medicamentoase ale tipurilor de artrita difera de la o forma la alta si constau in medicamente antiinflamatorii, analgezice, antibiotice etc, toate prezentand posibilitatea de a afecta negativ, in diferite grade, celelalte organe sau sisteme organice din corpul uman.

Tratatele ayurvedice descriu detaliat atat modalitatile de diagnosticare si de diferentiere, cat i misjloacele elaborate de remediere naturala, incluzand aici modalitati de tratare prin fitoterapie, remedii minerale, dar si tehnici complexe de purificare si regenerare.

Ayurveda considera ca principala cauza a acestor afectiuni este digestia slaba sau colonul slabit, ceea ce duce la acumularea hranei incomplet digerate, sub forma unor produsi reziduali numiti ama, la nivelul articulatiilor.

Alte cauze ale artritei si a celorlalte afectiuni articulare sunt: alimentatia nesanatoasa care cauzeaza vicierea sangelui, servirea mesei la ore tarzii, expunerea repetata la frig si la lovituri etc.

Bolile reumatice au ca numitor comun doua simptome care constituie si principala sursa de suferinte pentru bolnavul reumatic: fenomenele inflamatoare ale sistemului locomotor si fenomenele dureroase. Aceste suferinte sunt favorizate de infectiile cronice – faringo-amigdaliene, odontale, colonice etc. – care determina reumatismul de focar infectios, dar li de factori ecologici (locuinte insalubre igrasioase, munca in frig si umiditate etc.), de susceptibilitatea deosebita a unor persoane fara de “agresiunile” unor conditii climatice caracterizate printr-o umiditate si temperaturi scazute de lunga durata.

Un factor favorizant al suferintei reumatice este si senescenta (inaintarea in varsta) care determina si uzura sistemului locomotor, indeosebi artroze si spondiloza, care se pot complica si cu procese inflamatoare, artrite reumatice si spondilite.

Suplimentul alimentar ayurvedic Artrisalm este un remediu natural ce contribuie la detoxifierea organismului si la imbunatatirea circulatiei sangelui in general, cat si la nivelul articulatiilor. Efectul imediat este eliminarea toxinelor depozitate la acest nivel. De aici rezulta o serie de efecte benefice care permit inlaturarea durerilor si a inflamatiilor articulare, redarea mobilitatii membrelor si stoparea procesului degenerativ.

Una dintre plantele utilizate in prepararea acestui produs este Boswelia serrata, cunoscuta ca fiind un puternic remediu antiinflamator si antiseptic ce actioneaza direct asupra inflamatiei articulare, cauza directa a durerii. Se foloseste cu succes in cazul afectiunilor reumatismale inflamatorii, a artrozei, artritelor, inflamatiilor cronice ale intestinului gros, amelioreaza si remediaza afectiunile renale (inflamatii, nisip, calculi). Boswelia actioneaza prin dizolvarea depozitelor de produsi reziduali, efectul fiind atat de puternic incat reuneste sa dizolve chiar si formatiunile de genul calculilor.

Extractul de Allium sativum - usturoi, folosit, de asemenea, la realizarea produsului Artrisalm, considerat un remediu universal, este foarte eficient in ameliorarea calitatii sangelui, avand proprietati curative asupra aparatului circulator. De asemenea, are un efect stimulent asupra digestiei, diminuand cantitatea de produsi reziduali proveniti dintr-o digestie incompleta.

Zingiber officinalis - ghimbirul reduce starea inflamatorie a tesutului articular, hranindu-l si ameliorand astfel durerea. Ghimbirul actioneaza si la nivelul aparatului circulator si imbunatateste circulatia sangelui gratie efectului vaso-dilatator.

Withania somnifera - Ashwaganda este o planta sacra in India, considerata, atat de medicina traditionala, cat si de cercetatori, ca fiind deosebit de valoroasa datorita efectelor tonice, revigorante, de combatere a inflamatiilor si durerii, un remediu natural puternic si sigur in sprijinul persoanelor afectate de o forma de artrita.

Vitex negundo - Nirgundi are de asemenea actiune de reducere a inflamatiilor, mai ales la nivelul articulatiilor.

Artrisalm ajuta, astfel, la redobandirea si mentinerea starii de sanatate a articulatiilor. imbunatateste mobilitatea articulara, reducand disconfortul provocat de starea de anchilozare specifica artritelor. De pe urma acestui efect pot beneficia atat persoanele care se confrunta cu o stare de intepenire insotita de durere in timpul diminetii, la trezire, cat si persoanele care sufera de o rigiditate a articulaiilor care le impiedica sa-si desfasoare activitatea zilnica. Lubrifiaza incheieturile, inlaturand durerile cauzate de procesul degenerativ articular si declanseaza procesul de regenerare in cazul suprasolicitarilor.

In vederea unei purificari mai eficiente a corpului, suplimentul Artrisalm se asociaza cu remediul ayurvedic Margusa, un excelent purificator natural al organismului in general, si al sangelui in special. Are efect antiinflamator si analgezic articular, putand fi utilizat cu succes in toate formele de reumatism. Pentru ameliorarea durerilor articulare puteti folosi un alt produs marca Ayurmed – unguentul Non Dolor.

Pentru ca efectul acestor remedii sa fie mai puternic, trebuie sa nu neglijam importanta alimentatiei. in aceste situatii, Ayurveda recomanda o alimentatie usoara si simpla, care sa poata fi integral digerata, scazand astfel riscul formarii produsilor reziduali ama.

Se recomanda in special salatele proaspete, legumele fierte, fructele, cerealele. Foarte importanta este si folosirea plantelor condimentare, stiut fiind faptul ca Ayurveda este o adevarata stiinta a folosirii condimentelor. in cazul afectiunilor articulare si mai ales a artritelor, Ayurveda recomanda a se folosi busuiocul, feniculul, usturoiul, anasonul, piperul lung si turmericul.