Primul ajutor in fractura de mana

Fractura de mana este o leziune frecvent intalnire, provocata de diverse traumatisme (strivire, lovire sau rasucire).

Simptomele clinice sunt durerea intensa resimtita in zona fracturii, inflamatie a mainii, deformare, sensibilitate la atingere, afectarea integritatii neurovasculare sau deformari rotationale (intalnite doar in anumite cazuri).

In urma accidentarii, victima simte o durere puternica la nivelul articulatiei pumnului, regiune care isi mareste rapid volumul si se deformeaza uneori.

Primul ajutor in fractura de mana presupune urmarea pasilor de mai jos

- Sunati la 112 daca victima este accidentata grav, mana este amortita si rece, unghiile sunt vinetii, osul a patruns prin piele (fractura este deschisa), sangerarea nu se opreste prin hemostaza sau sangele tasneste din plaga.
- Daca este necesar, efectuati hemostaza, prin aplicarea unei presiuni directe asupra plagii cu un material textil curat.
- Nu incercati sa repozitionati osul fracturat si sfatuiti victima sa nu isi miste mana. Inlaturati bijuteriile cat mai curand posibil.
- Daca mana este amortita, rece, iar unghiile sunt vinete, nu actionati in niciun fel asupra mainii.
- Rugati victima sa isi indoaie bratul si imobilizati mana folosind atele improvizate (carton, ziar rulat sau orice alt material rigid), invelite intr-un material moale si fixate cu bandaje elastice.
- Legati o esarfa in forma triunghiulara in jurul gatului victimei, astfel incat sa sustina mana fracturata.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital sau asteptati sosirea echipajului medical, dupa caz.