Primul ajutor in fractura piciorului

Fracturile piciorului sunt leziuni foarte dureroase, desi rareori sunt urgente medicale cu un potential real de punere in pericol a vietii.

Chiar si asa, un os rupt la nivelul piciorului necesita atentie medicala imediata, pentru prevenirea unor eventuale complicatii.

Semnele si simptomele specifice fracturii piciorului sunt

- durerea intensa (este prezenta aproape intotdeauna);
- umflarea membrului fracturat;
- invinetirea zonei lezate;
- deformarea piciorului in locul osului fracturat;
- senzatiile de amortire si furnicaturi;
- mobilitate redusa a piciorului;
- os patruns prin piele (in cazul unei fracturi deschise);
- incapacitatea victimei de a-si sustine greutatea corporala pe piciorul bolnav.

Acordarea primului ajutor in fractura de picior presupune urmarea pasilor de mai jos

- Asigurati-va ca victima se afla intr-o locatie sigura. Verificati caile respiratorii, capacitatea de respiratie si pulsul. Cautati semnele altor leziuni, iar daca ele exista la nivelul capului, gatului sau spatelui, nu miscati victima de pe loc!
- Sunati la 112 daca victima este accidentata grav, are o fractura deschisa de picior, hemoragia nu se opreste dupa cateva minute de efectuare a hemostazei sau sangele tasneste din plaga.
- Daca este necesar, opriti sangerarea prin aplicarea unei presiuni directe asupra plagii (cu o carpa curata).
- Nu incercati sa repozitionati osul, oricat de evidenta este deformarea membrului. Veti provoca o serie de complicatii grave leziunii.
- Inainte sa imobilizati membrul accidentat, verificati circulatia sanguina comparand culoarea pielii piciorului fracturat cu cea a piciorului sanatos, atingeti unul din degete si intrebati victima daca percepe senzatia. Aceste informatii trebuie sa fie transmise ulterior echipajului medical care va evalua gravitatea leziunii.
- Imobilizati piciorul fracturat folosind atele lungi (pot fi improvizate din ziare si prosoape rulate, de pilda), legate cu un bandaj sau o piesa vestimentara disponibila. Asigurati-va ca glezna este si ea imobilizata.
- Controlati umflarea piciorului, prin aplicarea unui pachet de gheata infasurat intr-o carpa, mentinut in contact direct cu membrul bolnav.
- Ajutati victima sa isi tina piciorul ridicat cat mai mult timp posibil si sfatuiti-o sa nu se sprijine pe membrul bolnav.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital sau asteptati sosirea ambulantei, monitorizand atent starea in care se afla persoana accidentata.