Briose cu nuci si rubarba

Rubarba este o planta ierboasa perena, folosita si in scop culinar, in special datorita proprietatilor sale benefice pentru organism, inclusiv in cadrul tratamentului pentru ciroza hepatica.

Petiolul de rubarba ajuta la tratarea anemiilor, are efect digestiv si antiinflamator, putand fi folosit la prepararea de prajituri, tarte, dulceturi, compoturi sau serbeturi.

Ingrediente aluat

200 g faina alba
100 g zahar brun
1 jumatate de lingurita praf de copt
1 jumatate de lingurita de sare
1 sfert cana ulei vegetal
1 ou mare
1 jumatate de cana de lapte batut
1 lingurita extract de vanilie
130 de grame rubarba taiata marunt
1 jumatate de cana de nuci taiate fin

Ingrediente glazura

60 grame zahar brun
30 grame nuci pisate
1 jumatate de lingurita de scortisoara

Mod de preparare

  1. Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius si tapetati formele de briose cu hartie de permanent taiata in cercuri potrivite.
  2. Amestecati faina, zaharul brun, praful de cop si sarea.
  3. Intr-un bol separat, combinati uleiul vegetal, oul, laptele praf si vanilia.
  4. Adaugati ingredientele umede peste cele uscate, amestecand bine aluatul.
  5. Incorporati apoi rubarba si nucile (nu framantati prea mult aluatul, altfel briosele nu vor mai fi fragede).
  6. Cu o lingura, turnati compozitia in formele de briose, avand grija sa le lasati loc sa creasca in varf.
  7. Amestecati ingredientele pentru glazura si presarati-le deasupra brioselor.
  8. Coaceti timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia prinde o nuanta aramie.
  9. Verificati cu o scobitoare daca briosele s-au copt bine in centru.