Accidente frecvente care apar in sala de sport si cum sa va feriti de ele

Practicarea in conditii necorespunzatoare a sportului ridica o multime de riscuri asupra sanatatii. Incalzirea incorecta a musculaturii, hidratarea necorespunzatoare, antrenamentele mult prea solicitante si executarea aleatorie a exercitiilor fara indrumarea unui instructor sunt doar cateva aspecte pe care le puteti ignora cand intrati in sala si care va pot compromite nu doar rezultatele, ci si sanatatea imediata, astfel:

Dureri, intinderi sau contracturi musculare

Cele mai multe accidentari care au loc in urma practicarii incorecte a sportului sunt localizate la nivelul musculaturii. Acestea sunt de mai multe tipuri: intinderi, contracturi, iar in cazuri foarte grave, rupturi musculare:

- contracturile sunt caracterizate de dureri musculare cauzate in general de omiterea executarii intinderilor specifice de la finalul exercitiilor – sunt contractii involuntare prelungite ale uneia sau mai multor grupe de muschi;

- intinderile sunt diferite de contracturi si sunt cauzate de suprasolicitarea musculaturii in absenta unei incalziri prealabile practicarii antrenamentului;

- rupturile sunt cele mai serioase si dureroase afectiuni musculare care pot aparea in urma sportului practicat gresit; asa cum ii spune si numele, se caracterizeaza prin ruptura propriu-zisa a muschiului suprasolicitat in lipsa unei incalziri prealabile corespunzatoare.

Luxatii

Luxatiile sunt afectiuni ale aparatului locomotor care rezulta pe fondul unor traumatisme provocate prin suprasolicitarea articulatiilor, in special la nivelul genunchilor, gleznei sau incheieturilor. Luxatiile survin tot pe fondul unei incalziri insuficiente a corpului, dar si a purtarii unor incaltari necorespunzatoare sau a folosirii incorecte a aparaturii de sala. Se manifesta prin dureri severe, umflaturi locale si imposibilitatea de a folosi, temporar, membrele afectate.

Entorse

Entorsele sunt alte accidente frecvente de care puteti suferi in urma practicarii neadecvate a antrenamentelor de sala. Sunt localizate, la fel ca si luxatiile, in special in zona gleznelor, incheieturilor mainii, genunchilor sau labei piciorului si se caracterizeaza prin intinderi, indoiri sau rasuciri fortate ale ligamentelor articulare. Sunt provocate de miscari bruste si se manifesta prin dureri locale, edem si incapacitatea temporara de a misca zonele afectate. Entorsele usoare, in care nu a avut loc smulgerea sau ruperea ligamentelor, pot fi tratate cu usurinta la domiciliu.

Vanatai
Indiferent ca faceti sport de performanta sau de intretinere zilnica, vanataile (echimozele) sunt aproape nelipsite de pe corp. Sunt urme vizibile ale hemoragiilor subcutanate, care se formeaza dupa aplicarea unei presiuni sau a unei lovituri. In general, folosirea incorecta a aparaturii de sala poate duce la formarea leziunilor subcutanate sub forma de vanatai, care sunt inofensive pentru sanatate, dar extrem de inestetice.

Indiferent ca suferiti entorse, luxatii, intinderi sau contracturi musculare ori ca v-ati ales cu o vanataie inestetica pe piele, gelul pe baza de diclofenac este primul ajutor de care aveti nevoie pentru a atenua rapid durerile si simptomele neplacute aparute in urma acestor accidente. Fiind aplicat local, antiinflamatorul cu o concentratie crescuta de substanta activa este absorbit mai usor in piele si amelioreaza mai repede durerile decat tratamentele cu administrare orala