Dubla mastectomie nu imbunatateste rata de supravietuire in cancerul de san

Dubla mastectomie nu este mai eficace decat simpla extirpare a tumorii de la sani in cresterea sanselor de supravietuire dupa cancer la san, anunta un studiu american derulat la Universitatea Stanford, California.

Pana in prezent, dubla mastectomie (indepartarea chirurgicala a ambilor sani) era considerata o metoda invaziva, dar mai eficace in cresterea ratei de supravietuire la pacientele cu cancer mamar, comparativ cu simpla extirpare a tumorilor.

Studiul americanilor a fost realizat cu scopul de a descoperi daca pacientele cu dubla mastectomie supravietuiesc mai mult decat cele care opteaza pentru alte forme terapeutice de tratare a cancerului la san.

Cercetarea a fost efectuata in California, pe 190.000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer la san intre 1998 si 2011.

Rezultatele studiului au aratat ca femeile care optasera pentru dubla mastectomie nu au supravietuit mai mult decat cele care suferisa interventii de extirpare a tumorilor urmate de radioterapie, ceea ce inseamna ca procedura nu este atat de eficace pe cat se credea.

Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca dubla mastectomie poate fi utila in prevenirea aparitiei bolii in cazul femeilor care au antecedente ale maladiei in familie sau care detin mutatiile genetice responsabile pentru declansarea tumorilor.