Rasina de mastic lupta impotriva bacteriei Helicobacter pylori

Generalitati

Helicobacter pylori (H. pylori) este cauza infectiilor gastrice pentru aproximativ o jumatate din populatia lumii cu astfel de patologii.

Aceasta bacterie gram-negativa este cunoscuta pentru raspandirea larga si pentru actiunea virulenta asupra organismelor.

Deoarece infectia acuta cu Helicobacter pylori este asimptomatica sau prezinta o simptomatologie nespecifica primul stadiu decelabil clinic este gastrita cronica care, netratata, poate avansa pana la forma atrofica, metaplazie si ulterior cancer gastric.

Bacteria, izolata de doi medici australieni

H. pylori a fost identificata initial in anul 1875 de savanti germani, insa informatiile detinute erau rudimentare si insuficiente pentru diagnosticare si aplicarea unui plan de tratament corect. In urma cu aproximativ 35 de ani doi medici de origine australiana au reusit sa izoleze aceasta bacterie si sa o cultive pentru studiu in mediu controlat.

Barry James Marshall este laureat al premiului Nobel in fiziologie si medicina si profesor de microbiologie clinica in cadrul University of Western Australia. Robin Warren a primit de asemenea premiul Nobel pentru descoperirea facuta alaturi de Marshall.

Cei doi au aratat ca bacteria Helicobacter pylori este cea mai frecventa cauza a ulcerului peptic, o afectiune considerata mult timp rezultatul stresului, al unei alimentatii bogate in condimente si al aciditatii gastrice excesive. De asemenea, descoperirea celor doi a stat la baza identificarii legaturii dintre infectia cu H. pylori si cancerul gastric.

Colonizarea prelungita provoaca afectiuni gastrice grave

Helicobacter pylori este o bacterie gram-negativa, ceea ce inseamna ca poate fi identificata pozitiv, la ureaza, catalaza si oxidaza. Are forma de spirala si prezinta trei pana la cinci flageli polari pe care ii foloseste pentru a se deplasa. H. pylori colonizeaza selectiv epiteliul gastric, un tesut format din celule care secreta mucus, ce intra in componenta sucului gastric si protejeaza impotriva acidului clorhidric. H. pylori produce o enzima capabila sa degradeze mucina, afectand astfel protectia locala a mucoasei gastrice impotriva acidului clorhidric, precum si toxine care lezeaza direct mucoasa si produc ulceratii.

H. pylori are capacitati remaracabile. Poate persista in mediul gastric timp de zeci de ani, incapacitand abilitatile gazdei de a o elimina, si isi poate crea un mediu neutru prin care sa supravietuiasca in medii extrem de acide, in care alte bacterii sau virusuri nu ar rezista. Aproximativ jumatatea din populatia lumii este purtatoare de Helicobacter pylori, iar majoritatea dintre gazde vor dezvola intr-un anumit moment si inflamatii cronice la nivel gastric.

Desi in prima perioada a colonizarii cu H. pylori nu se manifesta simptome suparatoare, prezenta bacteriei in organism pe o perioada mai indelungata creste considerabil riscul afectarii sanatatii. Potrivit lucrarii “Helicobacter pylori and Gastric Cancer: Factors That Modulate Disease Risk” 10% dintre persoane infectate vor dezvolta ulcer peptic, iar intre 1 si 3 % evolueaza pana la adenocarcinom gastric (cancer).

Rasina de mastic, proprietati dovedite impotriva H. pylori

Pistacia lentiscus, cunoscut si sub denumirea de mastic, este un arbore cultivat exclusiv in insula Chios, din Grecia. Rasina sa, un antimicrobian natural, este folosita in medicina greceasca de peste 2 500 de ani pentru ameliorarea afectiunilor gastrice. Beneficiile sale sunt mentionate in lucrarile lui Herodot, Dioscoride si Galen si sunt confirmate de numeroase studii actuale.

O cercetare condusa de specialistii japonezi Tomofumi Miyamoto, Tadayoshi Okimoto si Michihiko Kuwano a analizat cum actioneaza componentele rasinei de mastic asupra infectiei cu Helicobacter pylori. Acestia au transformat rasina in ulei esential apoi au analizat componentele sale, identificand 20 de constituenti.

Dintre acestia, au fost selectati 10 constituenti standard, care au fost evaluati in raport cu efectul lor impotriva bacteriei. De exemplu, α-terpineolul si isoeugenolul (E)-metil au demonstrat activitate pozitiva impotriva a patru tulpini diferite de H. pylori, recoltate de la pacienti cu gastrita, ulcer gastric si cancer gastric, confirmand efectul benefic al rasinei de mastic.

O alta lucrare, “Mastic Gum Kills Helicobacter pylori”, publicata in “The New England Journal of Medicine”, vorbeste despre efectul antibacterian al rasinei de mastic, in raport cu NCTC 11637, o tulpina de referinta a Helicobacter pylori, si sase alte tulpini izolate clinic. Rezultatele studiului au aratat eliminarea infectiei cu aceasta bacterie, in cazurile de administrare forte, si rezultate considerabile la doze mai reduse.

Mastic Gum 500mg, de la Secom, eficienta impotriva Helicobacter pylori

Mastic Gum 500mg, de la Secom, este un produs 100% natural ce contine 500 de miligrame de extract din rasina de mastic si ofera garantat 350 de miligrame de acizi alfa si masticonici. Produsul actioneaza eficient impotriva bacteriei Helicobacter pylori si nu distruge flora bacteriana prietenoasa a intestinului.

Mastic Gum 500mg reduce actiunea bacteriei Helicobacter pylori asupra epiteliului gastric si duodenal, protejand mucoasa gastrointestinala, contirbuie la functionarea normala a tranzitului intestinal si la functionarea normala a sistemului digestiv. De asemenea, produsul contribuie la reducerea riscului de aparitie a cariilor dentare. Mastic Gum 500mg se prezinta sub forma de capsule easy-to-swallow, usor de inghitit.

Alegand Secom aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate. Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom (0800 873 266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.