Cum putem preveni efectele secundare ale epilarii cu ceara

De cativa ani buni, din ce in ce mai multe femei se epileaza singure acasa. Motivele acestei optiuni sunt variate, incepand cu economia de timp si bani si incheind cu confortul si intimitatea pe care un salon cosmetic nu au cum sa le suplineasca.

In aceste conditii, orice femeie trebuie sa cunoasca faptul ca epilarea cu ceara poate avea unele efecte secundare nedorite, in conditiile nerespectarii unor reguli, de altfel foarte simple. Acest lucru este valabil atat in privinta epilarii cu ceara traditionala, cat si a epilarii cu ceara de unica folosinta.

Dar haideti sa trecem in revista cele mai frecvente efecte secundare posibile ale epilarii cu ceara, impreuna cu modalitatile de prevenire corespunzatoare.
Roseata si inflamatia

Inrosirea si inflamarea pielii sunt efecte secundare raspandite ale epilarii cu ceara, deoarece epiderma sufera o mica “agresiune” in procesul de smulgere al pilozitatii. Inrosirea pielii este cu atat mai accentuata cu cat firele de par au radacini mai puternice (lucru foarte des intalnit la primele sedinte de epilare).

In unele cazuri, se poate produce chiar o usoara inflamare a pielii, pe care o putem insa ameliora cu ajutorul unguentelor cu antibiotic si a uleiurilor dupa epilare fara alergeni. Daca va numarati printre persoanele care se confrunta cu astfel de inflamatii post-epilatorii, aveti grija sa aplicati un unguent cu antibiotic sau un ulei de calitate, fara alergeni, dupa fiecare epilare. Roseata si inflamatiile vor disparea in maxim 5 ore.

Cosurile si iritatiile
Cosurile si iritatiile post-epilatorii apar in general din cauza neglijentei noastre. Astfel, inainte de epilare, va recomandam sa spalati riguros, atat pielea, cat si ustensilele de epilat, de preferinta cu un sapun antibacterian. Indeosebi spatula cu care aplicati ceara trebuie dezinfectata foarte bine.

O alta metoda de asigurare a unei igiene optime in timpul epilarii este sa purtati manusi sterile. Dupa epilare, dezinfectati cu spirt zona epilata si aplicati praf de Baneocin. Pe langa rolul antibacterian, Baneocinul va ajuta sa va mentineti pielea fina pentru mult timp.

Firele de par crescute sub piele
Indiferent de metoda de epilare folosita, firele de par tind sa creasca sub piele, mai ales in zonele in care aceasta vine in contact strans cu hainele. Practica arata totusi ca, in cazul epilarii cu ceara refolosibila sau al utilizarii unui aparat de epilat cu ceara de unica folosinta, efectul este de mai mica amploare decat in cazul epilarii cu aparate electrice.

Pentru a reduce cat mai mult efectul secundar al cresterii firelor de par sub piele, este foarte important sa realizati o exfoliere periodica a pielii. Astfel, este indicat sa aplicati un scrub sau sa folositi un sapun abraziv, cel putin o data pe saptamana. Daca acest tratament nu rezolva, in cazul dumneavoastra, problema firelor de par crescute sub piele, puteti incerca sa aplicati un scrub delicat in fiecare zi, in timpul dusului.

Vanataile
Invinetirea pielii este un efect mai rar intalnit al epilarii cu ceara, dar totusi de temut. De retinut ca vanataile post-epilatorii pot fi evitate foarte usor, respectand cateva reguli simple: aplicati intotdeauna ceara in sensul de crestere al firului de par si extrageti in sens opus, tinand contra pielea. Aceasta metoda este valabila atat in cazul epilarii cu ceara traditionala, cat si al epilarii cu ceara de unica folosinta.

Arsurile
Arsurile la nivelul pielii sunt posibile numai in cazul epilarii cu ceara traditionala, in conditiile supraincalzirii cerii si a aplicarii fara testare prealabila. Pentru a preveni arsurile, va recomandam sa testati ceara pe o portiune mica a mainii, inainte sa o aplicati pe zona de epilat, pentru a vedea daca temperatura este cea potrivita.

O alta metoda de prevenire a arsurilor este sa incalziti ceara intr-un incalzitor de ceara cu termostat, aparat ce va permite sa setati temperatura de incalzire. Iar daca doriti sa refolositi ceara utilizata, puteti opta pentru un aparat de tip decantoare ceara cu termostat. Acestea permit atat incalzirea controlata a cerii, cat si filtrarea si refolosirea acesteia in conditii de maxima igiena.

Modificarea culorii pielii
Schimbarea culorii pielii dupa epilarea cu ceara se va produce cu siguranta daca anterior v-ati expus la soare. Prin epilare, un strat foarte subtire de piele este exfoliat, astfel incat va iesi la iveala o culoare apropiata de culoarea naturala.

Desi nu este vorba propriu-zis despre o “afectiune” a pielii, daca tineti la bronzul dumneavoastra, e bine sa va epilati cu 2 zile inainte de expunerea la soare.

Aplicand aceste reguli simple in ritualul de epilare, preveniti orice efecte secundare neplacute care ar putea afecta frumusetea si sanatatea pielii dumneavoastra.