Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Generalitati

Detoxifierea ficatului se numara printre cele mai importante beneficii ale apei asupra organismului.

O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organul supranumit bucataria corpului, cu peste 500 de functii complexe.

Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate in tubul digestiv si metabolizate pana la forma nutrientilor diferentiati, care sufera o serie intreaga de transformari inainte sa ajunga la tesuturile beneficiare.

Adaugarea sucului proaspat de lamaie intr-un pahar de apa plata stimuleaza procesul detoxifierii ficatului, cea mai importanta cale prin care toxinele sunt evacuate din corp.

Rolul apei in functionarea ficatului

Organismul este constituit in proportie de 67%-70% din apa, de aceea numeroase probleme de sanatate survin pe fondul deficientei in acest compus esential. In afara de beneficiile aduse diverselor tesuturi, organe si sisteme, apa sustine si sanatatea ficatului.

Apa este responsabila pentru fluiditatea sangelui, care este filtrat in tesuturile hepatice. Din acest motiv, aportul de apa influenteaza major capacitatea de detoxifiere a ficatului. Un consum insuficient de lichide va creste vascozitatea sangelui, ceea ce inseamna ca ficatulului ii va fi mult mai dificil sa isi indeplineasca functia de filtrare a toxinelor si de purificare a sangelui.

Desi numeroase cercetari au evidentiat ca unele plante pot imbunatati functionarea ficatului, apei ii ramane rolul principal de evacuare a toxinelor acumulate la nivelul acestui organ, prin piele si intestine. Specialistii recomanda consumul a minimum 8 pahare de apa in fiecare zi, astfel incat procesul detoxifierii sa se desfasoare in mod optim.

Un alt beneficiu al consumului suficient de apa este acela ca aceasta asista si functia de filtrare a rinichilor. Ficatul si rinichii sunt interconectati atunci cand sistemul renal filtreaza corespunzator reziduurile, ficatul isi poate indeplini mai bine rolul de metabolizare a propriilor produse reziduale.

Pacientii cu boli hepatice cronice au cea mai mare nevoie de un aport bogat de lichide, de vreme ce tesuturile hepatice sunt deja afectate de inflamatii si degradarea celulelor (cicatrizare).

Apa cu lamaie in mentinerea sanatatii ficatului

Lamaile proaspete sunt un adevarat adjuvant al mentinerii sanatatii pe termen lung. Ficatul este in mod deosebit un beneficiar al consumului de lamaie, mai ales daca el vine impreuna cu un aport bogat de lichide.

Din punct de vedere medicinal, aceste citrice actioneaza ca un antiseptic, respectiv ca un agent de prevenire a infectiilor si putrefactiei. Lamaile asista curatarea organismului de impuritati, stimuleaza activitatea hepatica si actioneaza ca un solvent pentru acidul uric si alte substante toxice. Doua proprietati principale recomanda lamaia pentru mentinerea sanatatii ficatului

- Continutul de vitamina C. Lamaile furnizeaza cantitati mari ale acestui puternic antioxidant, necesar pentru productia glutationului, compus folosit pentru neutralizarea toxinelor.

- Stimularea enzimelor hepatice. Cercetatorii au descoperit ca ficatul poate produce mai multe enzime cu ajutorul sucului proaspat de lamaie, decat oricarui alt aliment. Astfel, functionalitatea organului creste semnificativ prin consumul regulat al acestui fruct.

Bauturi cu efect de detoxifiere a ficatului

Apa si lamaia reprezinta o combinatie excelenta pentru functionalitatea optima a ficatului, insa exista si alte ingrediente care pot adauga propriile lor beneficii in bauturi meninte sa sustina functiile hepatice atat de complexe.

Bautura detoxifianta cu mere si scortisoara

Numita si apa detoxifianta cu zero calorii, aceasta bautura este de fapt un compot crud din felii de mar proaspete si scortisoara macinata. Desi contine cateva calorii din mere, numarul acestora este neglijabil.

Scortisoara din compozitia acestei bauturi stimuleaza functia de curatare a tuturor organelor interne, in timp ce feliile de mar intensifica hidratarea organismului si completeaza aportul necesar de vitamine si minerale.

Bautura detoxifianta cu castravete, lamaie si menta

Castravetii se numara printre legumele cu cel mai mare efect de hidratare a organismului, fiind constituiti preponderent din apa si minerale necesare intr-un tratament alimentar de detoxifiere. Sucul de lamaie asigura efectul detoxifiant al acidului citric, contribuind totodata la curatarea tractului digestiv. Menta adauga o aroma proaspata si revigoranta bauturii, in timp ce furnizeaza propriii nutrienti cu proprietati benefice asupra organismului.

Bautura detoxifianta cu merisoare, lamaie si papadie

Aceasta reteta presupune prepararea unui amestec format din suc natural de merisoare, zeama de lamaie, ceai de papadie si apa din abundenta. Bautura are un puternic efect de detoxifiere si este recomandata pentru reducerea greutatii corporale.

Apa detoxifianta cu capsune proaspete

Capsunele sunt fructe apreciate pentru aroma lor, insa foarte valoroase si din punct de vedere nutritional, datorita antioxidantilor, vitaminelor si mineralelor din compozitia lor naturala. Reteta presupune adaugarea si sucului proaspat de pepene verde, apa plata, precum si de rozmarin proaspat.

Bautura purificatoare cu otet din cidru de mere

Puteti imbunatati instant capacitatea de detoxifiere a apei plate, adaugandu-i o lingurita de otet din cidru de mere. Pentru un gust mai placut, dar si mai multe beneficii pentru organism, puteti adauga si cateva felii de lamaie si castraveti sau frunze de menta proaspata. Otetul de cidru participa activ la intensificarea efectului detoxifiant.

Apa detoxifianta cu grapefruit

Aceasta reteta este recomandata in curele de slabit, datorita ingredientului sau cheie, grapefruitul. Acest fruct exotic intensifica arderea grasimilor, are un continut de apa considerabil si inhiba apetitul alimentar. In plus, grapefruitul s-a dovedit a fi si un excelent detoxifiant. Adaugati felii proaspete de mandarine pentru un plus de gust si rondele de castraveti, pentru un continut mai ridicat de minerale.