Dermatoscopia, metoda simpla si precisa in evaluarea leziunilor cutanate

Cancerul cutanat este de cele mai multe ori rezultatul expunerii indelungate la radiatia ultravioleta naturala sau/si artificiala ce se adauga unui teren genetic favorizant prezent in special la persoanele blonde, roscate ,cu pielea deschisa la culoare si avand ochi de culoare albastra sau verde.

Orice formatiune pigmentara preexistenta care si-a modificat forma, culoarea sau dimensiunile sau orice noua leziune cutanata aparuta oriunde pe corp trebuie sa ridice suspiciuni si sa reprezinte motivul unui consult medical de specialitate.

Pentru ca melanomul, cea mai de temut forma de cancer cutanat, este curabil cand este depistat in stadiu precoce sau ,altfel spus, pentru ca melanomul in stadiul avansat inca este considerat incurabil, un pas important in reducerea mortalitatii este depistarea din vreme a leziunii maligne folosind metode de screening adecvate. Ca urmare, testul de screening trebuie sa fie simplu, sa presupuna o examinare de scurta durata si sa fie efectuat de catre un cadru medical specializat si experimentat.

Dermatoscopia raspunde acestui deziderat. Ea este o metoda de diagnostic neinvaziva, care permite o mai buna vizualizare a detaliilor structurale ce tin de suprafata pielii dar si de structurile sale mai profunde, si care in mod obisnuit nu sunt accesibile examenului clinic.

Principiul de baza este transiluminarea leziunii si examinarea ei folosind o lentila ce mareste imaginea de cel putin 10 ori in functie de tipul aparatului folosit. Uneori imaginile astfel obtinute sunt stocate intr-o baza de date si pot fi ulterior folosite la aprecierea evolutiei cronologice a unei leziuni date.

Cand variatele leziuni cutanate sunt privite cu ochiul liber, multe din caracteristicile acestora sunt mascate de reflexia, refractia si difractia luminii, in principal la nivelul stratului cornos, cel mai superficial strat al pielii. Adaugand un material clar (apa, ulei, alcool), stratul cornos devine mai transparent si astfel se permite observarea unor structuri si detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Utilizarea lentilelor polarizate nu necesita contactul dermatoscopului cu pielea.

Obisnuit , tehnica e folosinta pentru diferentierea leziunilor pigmentare cutanate (nevi, alunite) de cele nepigmentare, pentru diferentierea leziunilor maligne de cele benigne, dar mai ales pentru depistarea precoce a melanomului.

S-a dovedit ca dermatoscopia imbunatateste cu o treime acuratetea diagnosticului clinic si permite o mai buna apreciere referitor la necesitatea exciziei chirurgicale a unei leziuni.

Desi dermatoscopia este o tehnica larg utilizata pentru studiul leziunilor cutanate pigmentare (nevi pigmentari, melanom) , ea se dovedeste deosebit de utila si in diagnosticul multor afectiuni cutanate, de la boli inflamatorii la parazitoze cutanate si afectiuni ale parului si unghiilor.

In functie de tipul leziunilor cutanate examinate, dermatoscopia a devenit o metoda de investigatie folositoare pentru diagnosticul diferential, pentru prognostic si pentru urmarirea raspunsului la tratament, ajutand deciziile medicului specialist dermatolog.

In Centrul Medical Panduri medicii dermatologi utilizeaza un dermatoscop Heine Delta 20 cu polarizare. Dupa vizualizarea leziunii cu dermatoscopul, imaginea este fotografiata si stocata. Acest lucru permite cresterea acuratetii diagnosticului, urmarirea in dinamica a unei leziuni sau a eficientei tratamentului aplicat, in beneficiul pacientului si a medicului sau.

Pentru consultatiile de dermatologie puteti beneficia in Centrul Medical Panduri de gratuitate, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist. Pe langa aceasta, tot gratuit, medicul dermatolog poate efectua dermatoscopie in cazul leziunilor pentru care acesta considera necesara investigatia.

In Centrul Medical Panduri consultatiile si dermatoscopia sunt realizate de catre dr. Cristina Pana, medic primar Dermato-venerologie si de catre dr. Vlad Voiculescu, medic specialist Dermato-venerologie.

Articol realizat de dr. Cristina Pana, medic primar Dermato-venerologie

Clinica Arcul de Triumf
Adresa: Str. Clucerului nr. 55, sector 1, Bucuresti
Telefon fix: 031.101.30.01
Fax: 031.101.30.03
Mobil: 0742 080 514

Clinica Panduri
Adresa: Str. Ioan Atanasiu nr. 34, sector 5, Bucuresti
Telefon fix: 021.410.25.43
Fax: 021.410.25.44
Mobil: 0731 806 118
http://www.cmpanduri.ro/