Sfaturi pentru alegerea terapeutului

Generalitati

Alegerea celui mai bun psihoterapeut nu este intotdeauna o misiune usoara.

Relatia medic-pacient este esentiala pentru gasirea unui serviciu medical prompt si eficient, la fel cum comunicarea dintre specialist si bolnav joaca un rol central in intelegerea suferintei celui din urma, stabilirea unui diagnostic corect si administrarea tratamentului corespunzator.

Cateva criterii de selectie de baza va ajuta sa faceti o selectie corecta, atunci cand urmeaza sa alegeti un terapeut pentru tratarea unei probleme de sanatate mentala, oricare ar fi aceasta.

Criterii de alegere a unui psihoterapeut

Cum sa identificati cel mai bun terapeut pentru solutionarea unei probleme de sanatate? Aceasta este o intrebare importanta pentru orice pacient, deoarece orice act terapeutic presupune asumarea unui mare angajament, in termeni de timp, energie si resurse financiare. Iar orice tratament inseamna infruntarea unor vulnerabilitati personale, in mod ideal alaturi de profesionistul potrivit.

Identificarea problemei si a scopului terapiei

In prima instanta, este important sa stiti in mod clar cu ce probleme va confruntati si care este scopul terapiei necesare in acest caz. Puteti obtine aceste raspunsuri, prin intermediul urmatoarelor intrebari

- Care este o problema cu care va confruntati?
- Cum se manifesta aceasta problema din punct de vedere fiziologic, emotional si comportamental?
- Ce impact are problema asupra diverselor arii ale vietii (sociala, profesionala, sentimentala, parentala etc.)?
- Cum va veti da seama ca terapia si-a facut efectul?

Cautarea de terapeuti specializati in problema de sanatate vizata

Odata ce stiti cu ce tip de problema va confruntati si care sunt asteptarile personale de la terapia ce se impune, puteti sa incepeti cautarea acelor terapeuti specializati in aceasta privinta. Luati in calcul recomandarile familiei, prietenilor, medicului de familie sau al altor specialisti de la unitatile medicale pe care le frecventati.

Puteti apela si la asociatiile psihologice din regiunea in care locuiti, de unde puteti afla numele psihoterapeutilor performanti in tulburari mentale specifice.

Verificarea experientei psihoterapeutului

Alegerea unui nume la intamplare din lista de recomandari nu va garanteaza ca veti beneficia de cele mai bune servicii, de aceea este util sa va documentati in prealabil cu privire la experienta si competentele psihologului pe care il aveti in vedere. In timp ce multi specialisti in psihoterapie si consiliere psihologica isi detaliaza CV-ul pe site-ul personal, este mai bine sa discutati initial la telefon cu specialistul pe care intentionati sa il vizitati. Adresati urmatoarele intrebari care va ajuta sa anticipati experienta terapeutica de care veti beneficia

- Sunteti licentiat in psihoterapie si consiliere psihologica?
- Ce experienta aveti in domeniu?
- Care este aria dumneavoastra de specializare?
- Aveti experienta in solutionarea problemei de care eu sufar (explicati inainte, pe scurt, simptomele).?
- Ce tip de abordare aveti in actul terapeutic?

Compatibilitatea cu psihoterapeutul

Indiferent de experienta si recunoasterea unui psihoterapeut, succesul tratamentului depinde intr-o foarte mare masura de compatibilitatea pe care o impartasiti cu acesta. Dupa ce v-ati hotarat asupra unui terapeut (sau doi), programati o intalnire initiala. Cu aceasta ocazie, veti povesti detaliat problemele pe care le intampinati, iar specialistul va va adresa intrebari menite sa scoata in evidenta informatii relevante.

In timp ce psihoterapeutul isi face o idee mai clara asupra problemelor cu care va confruntati si terapiei ajutatoare, dumneavoastra aveti ocazia sa sesizati daca exista sanse de creare a unei conexiuni speciale cu acesta. Incercati sa stabiliti daca puteti sa investiti incredere in aceasta relatie si daca va simtiti cu adevarat confortabil in prezenta specialistului.

Este important de mentionat ca nu exista un psihoterapeut compatibil cu toti pacientii, oricat de multa experienta ar avea in domeniul sau de activitate. La fel ca orice alta relatie interumana, chimia si compatibilitatea sunt elemente-cheie importante, care survin in mod natural si nu pot fi impuse prin nicio metoda.

Printre trasaturile unui bun psihoterapeut se numara

- atitudine calda si suportiva;
- echilibru emotional (nu pare anxios, arogant sau deprimat);
- decenta;
- modestie;
- abilitati excelente de comunicare;
- dorinta de rezolvare a problemelor prin consiliere, nu prin medicamente;
- retinere in a da verdicte premature;
- atitudine activa si implicata;
- deschidere in incercarea mai multor variante terapeutice;
- discretie;
- impunere a unor limite sanatoase;
- evaluare constanta a progreselor inregistrate;
- capacitate empatica dezvoltata;
- prezenta ferma, calda, dar detasata in acelasi timp;
- obiectivitate, realism si atentie;
- flexibilitate, capacitate de adaptare creativa si continua la situatii;
- mobilitate si maleabilitate;
- respect fata oameni;
- sinceritate.

Implicatiile financiare

Consilierea psihologica si psihoterapia pot fi destul de costisitoare. Chiar daca va permiteti cateva sedinte, luati in calcul implicatiile financiare pe termen lung, astfel incat nu ajungeti in situatia in care sa puneti punct terapiei prea curand din pricina banilor. Progresele facute si eforturile depuse ar putea ajunge sa fie irosite.

Asadar, daca resursele dumneavoastra financiare sunt limitate, discutati de la inceput cu psihoterapeutul despre acest lucru. Acesta va poate oferi variante de plata flexibile sau va poate redirectiona catre un alt specialist cu aceleasi referinte sau o alta clinica, unde sa beneficiati de o mai mare accesibilitate financiara.

Comunicarea neingradita

Odata ce incepeti procesul terapeutic alaturi de psihologul ales, este important sa va implicati activ in succesul terapiei. Acest lucru inseamna sa comunicati neingradit cu specialistul, sa semnalati acele lucruri despre care credeti cu sinceritate ca nu functioneaza si sa marturisiti orice motiv de ingrijorare privind evolutia dumneavoastra personala. Daca intampinati rezistenta sau dezinteres, puteti sa va reorientati catre alt psihoterapeut cu adevarat preocupat de succesul actului terapeutic.