Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele!

Generalitati

Razele soarelui au efecte dovedite aspra sanatatii noastre. Cu ajutorul lor corpul sintetizeaza vitamina D, fortifica imunitatea, sintetizeaza hormoni care ne regleaza bioritimul, dar in egala masura, se pot transforma intr-un dusman de temut: promoveza imbatranirea prematura a pielii, petele pigmentare si cancerul de piele.

Ce schimbari se produc asupra pielii din cauza ultravioletelor?

Asociem adesea frumusetea pielii cu auriul obtinut in urma bronzarii, dar specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca nu exista bronz sanatos. Expunerea la soare genereaza schimbari evidente atat la suprafata, cat si in interiorul pielii, schimbari pe care suntem tentati sa le consideram parte din imbatranirea normala a organismului. Totusi, realitatea este ca aceste procese sunt accelerate de expunerea la soare.

De exemplu, ultravioletele deterioreaza in timp fibrele de elastina din piele. Cand aceste fibre se distrug, pielea isi pierde tonicitatea si elasticitatea. De asemenea, procesul de vindecare este mai lung atunci cand apar rani sau vanatai. Chiar daca in tinerete nu sunt evidente schimbarile produse de soare asupra pielii, dupa 30 de ani, acestea vor fi evidente.

Iata la ce modificari asupra pielii trebuie sa te astepti daca iti place sa faci plaja: tumori benigne, riduri fine i grosiere, pistrui, zone decolorate ale pielii si zone mai pigmentate, care poarta numele de pigmentare pestrita, colorare galbena a pielii, dilatarea vaselor mici de sange de sub piele (telangiectazii) elastoza, adica distrugerea fibrelor de elastina si de colagen, care cauzeaza ridurile fine si pe cele mai profunde. Iar acestea sunt consecinte ale expunerii la soare care nu ameninta viata.

Dar exista si modificari ale epidermei mai grave precum leziuni pre-canceroase (keratoza actinica ) si canceroase (carcinom bazal, carcinom al celulelor scuamoase si melanom).

Ce cauze are cancerul de piele?

Cancerul de piele consta in proliferarea celulelor anormale ale pielii care formeaza tumori noncanceroase sau maligne (canceroase).
Exista mai multe tipuri de cancer de piele: carcinom al celulelor bazale, carcinom al celulelor scuamoase si melanomul. Celulele bazale si cele scuamoase genereaza tipuri de cancer mai putin agresive si sunt responsabile pentru 95% din cancerele de piele.

In schimb, melanomul este o forma de cancer care afecteaza celulele pigmetare ale pielii, numite melanocite si este cea mai periculoasa forma de cancer, responsabila pentru decesul a 75% dintre cei afectati de cancer de piele. Daca nu este diagnosticat la timp, melanomul se raspandeste rapid in organism si este foarte dificil de tratat.

Razele solare ultraviolete (UV) sunt cauza principala a declansarii cancerelor de piele. Nocivitatea acestora este aceeasi si in cazul expunerii in timpul verii, dar si pe durata iernii. In cazul ultravioletelor de la saloanele de bronzat, riscurile sunt chiar mai mari decat in cazul expunerii la ultravioletele naturale.

Cercetarile au evidentiat faptul ca expunerea cumulativa la soare produce, in general, cancerul celulelor scuamoase, in timp ce arsurile solare, de obicei produse inainte de varsta de 18 ani declanseaza melanom ulterior. Cauze mai putin comune ale cancerului de piele sunt produse de expunerea la razele X si la expunerea profesionala la anumite chimicale.

Cine are risc mare in privinta cancerului de piele?

Teoretic, oricine poate face cancer de piele, dar statistic este evident faptul ca persoanele care au suferit arsuri mai grave sau minore ale pielii din cauza razelor ultraviolete au riscuri mai mari decat cei care nu avut astfel de probleme. De asemenea, factorii genetici precum pielea deschisa la culoare, parul blond si roscat sunt factori de risc in privinta acestor afectiuni.

In egala masura, numarul mare de alunite sporeste riscul unei persoane de a face cancer de piele, cu atat mai mult cu cat acestea au forme neregulate. La acesti factori se adauga istoricul de cancer in familie, un serviciu care implica munca in aer liber in orele in care soarele este puternic si, desigur, preferinta pentru vacante in locuri insorite.

Ce ar trebui sa te sperie?

Daca apar cele mai mici modificari ale pieleii, cu atat mai mult la nivelul alunitelor, ar trebui sa consulti un specialist. Carcinomul bazal apare sub forma unei ulceratii rosii care nu se vindeca. De obicei, apare la nivelul zonelor expuse in mod cronic la soare: fata, urechi, brate, picioare, ochi.

Carcinomul scuamos se poate manifesta ca o pata (proeminenta, sau neg) mai mare sau mai mica de culoare rosiatica, roz sau alba, care apare pe piele spontan si creste treptat in dimensiuni. Mai rar, carcinomul celular scuamos arata ca o leziune cu marginile usor ridicate, care nu se vindeca si sangereaza timp de saptamani.

Un alt simptom al carcinomului celular scuamos poate fi aparitia pe piele a unei pete (placi) uscate si aspre, acoperita cu scuame sau a unei alunite roz proeminente.
La unele persoane din focarul de carcinom celular scuamos se dezvolta o formatiune foarte dura, care seamana cu o bucata de unghie. In termeni medicali o asemenea formatiune se numeste corn cutanat.

Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer seamana, de cele mai multe ori, cu o alunita. Va trebui sa contactati medicul daca a aparut o alunita noua, care nu seamana deloc cu alte alunite de pe corp, daca alunita noua are o alta culoare, margini neregulate si a crescut rapid pana la dimensiuni de peste 6 mm.

Daca una dintre alunitele vechi incepe brusc sa se mareasca in dimensiuni, sa provoace mancarimi, dureri, sangereaza si isi schimba culoarea sau forma, intr-un fel sau altul, riscul de cancer de piele este foarte mare. O forma mai rara a melanomului este melanomul acromic, care poate arata ca o pata mica de culoare deschisa.

Cum te poti proteja

In ciuda acestor factori de risc enumerati pana acum, cu doar cateva masuri de protectie puteti trai o viata linistita si sanatoasa in aer liber, la plaja sau in casa.

1. Foloseste imbracaminte corespunzatoare atunci cand iesi afara din casa si stii ca te vei expune prelungit la raze ultraviolete. Cu cat acoperi mai multa piele, cu atat mai bine. Nu uita de ochelarii de soare!
2. Nu te ascunde de umbra, ci la adapostul ei. Mai ales intre orele 10:00 si 16:00.
3. Utilizeaza frecvent crema cu protectie solara cu protectie larga.
4. Aplica folie protectoare UV pe ferestrele din casa sau geamurile de la masina.
5. Evita saloanele de bronzat.
6. Mergi la control dermatologic anual sau atunci cand ai vreo suspiciune cu privire la vreo alunita.