Ministerul Sanatatii are ca prioritate sustinerea medicinei de transplant

Ministerul Sanatatii face toate demersurile necesare pentru facilitarea si dezvoltarea unui domeniu esential al medicinei moderne – medicina de transplant.

"Medicina de transplant este esentiala pentru un sistem medical modern. Acordam o atentie deosebita pentru aceasta activitate medicala. Actiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi si cresterea numarului de spitale care sa poata efectua operatii de transplant.Viata multor pacienti cu boli avansate a fost astfel salvata", a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii saluta marcarea Zilei Donatorului, din datat de 16 iulie, de catre Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) si Agentia Nationala de Transplant (ANT). Donarea de organe intampina dificultati in intreaga lume, reflectate in listele lungi de asteptare.

In Europa aproximativ 67.064 de persoane, cu varste intre 25 si 60 de ani, privesc spre o sansa la viata. Astfel, 52.000 pacienti asteapta un transplant de rinichi, 7.000 asteapta un transplant hepatic, iar 3.600 asteapta un transplant de cord.

Ministerul Sanatatii a continuat in acest an trend-ul ascendent al identificarii si ingrijirii donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala inregistrat in 2013 (136), avand pana in prezent (iulie 2014) peste 75 donatori reali, aceasta reprezentand 160 transplante renale, 70 hepatice, 3 de cord si mai multe sute de transplanturi tisulare.

Aceste date mentin Romania pe unul din primele locuri din Europa in privinta procentului de crestere a numarului de proceduri de transplant. De asemenea, pentru prima oara, coordonatorii de transplant si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor.

Totodata, Romania a transpus Directiva Europeana 201225, ceea ce va permite ca incepand cu anul 2015 sa aderam la o platforma europeana care sa ne permita identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

In data de 9 iunie, Romania a adoptat impreuna cu celelalte state ale Consiliului Europei Conventia impotriva traficului de organe care urmeaza sa fie ratificata in perioada urmatoare.

In anul 2014, Ministerul Sanatatii a crescut numarul de personal al ANT cu 5 posturi, ceea ce a creat conditii pentru dezvoltarea activitatii la nivelul cerintelor.

De asemenea, anul acesta au fost acreditate un numar de 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala (dintre care 33 sunt centre noi), 2 centre pentru transplant hepatic (Fundeni si Sf. Maria), 4 centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si 3 centre pentru transplant de cord (Tg. Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu).

Aceste activitati au permis salvarea vietii unui numar important de pacienti care necesita transplanturi de organe, reducand listele de asteptare, marind longevitatea dupa transplant si imbunatatind calitatea vietii pacientilor transplantati.

Sursa: www.ms.ro