Cercetatorii au descoperit metoda prin care pacientii pot fi scosi din coma

Cercetatorii americani au descoperit modul in care se poate activa sau dezactiva starea de constienta a oamenilor, pe baza careia spera sa poata ajuta pacientii aflati in stare vegetativa sa iasa din coma.

O echipa de cercetatori americani de la Universitatea George Washington a descoperit "butonul" din creierul uman care activeaza sau dezactiveaza starea de constienta, in urma unui studiu derulat pe o pacienta cu epilepsie, cu scopul reducerii crizelor convulsive.

Savantii au descoperit ca atunci cand au aplicat impulsuri electrice intr-o anumita regiune a creierului au reusit sa faca pacienta sa adoarma, iar imediat dupa ce acestea au fost oprite, femeia s-a trezit din somn. Acestia considera respectiva regiune un buton de oprire-pornire prin intermediul caruia pot jongla cu starea de constienta.

Descoperirea acestui buton declansator este considerata inovatoare in domeniul medicinei moderne si s-ar putea dovedi utila in descoperirea unui procedeu terapeutic pentru scoaterea pacientilor din coma la comanda.