Testul simplu care detecteaza cu 10 ani inainte riscul de cancer la san

Cercetatorii britanici de la Universitatea College London au facut o descoperire revolutionara in domeniul medical. Acestia au aflat ca riscul de cancer la san se poate descoperi cu nu mai putin de 10 ani inainte, cu ajutorul unui banal test de sange.

Testul de sange descoperit de savantii britanici este primul instrument care poate indica riscul cu o acuratete crescuta, la mai mult de 10 ani distanta de la declansarea primelor simptome. Testul este esential si util in special femeilor care au gena BRCA1, ce creste semnificativ riscul de cancer la san, comparativ cu cele care nu o au.

Specialistii sustin ca acest interval va permite astfel femeilor expuse riscului, sa-si ia toate masurile preventive pentru a reduce riscul de boala sau pentru a o combate in totalitate. Testul de sange ar putea ajuta la reducerea semnificativa a cazurilor de imbolnavire de cancer de san, in viitor.

Potrivit coordonatorului studiului, Martin Widschwendter, testul ar putea fi folosit in clinicile din toata lumea pana in anul 2020.