Despre obezitate si consecintele ei

Bolile de nutritie in general si obezitatea de diverse grade in special reprezinta un important factor de risc pentru sanatatea omului.

Fara a trece dintr-o extrema in cealalta, mentinerea greutatii corporale trebuie sa ocupe un loc de frunte in sfera preocuparilor noastre zilnice.

Societatea ii priveste pe supraponderali cu ochi critici si iscoditori, acuzandu-i pe nedrept de infruptare si lacomie. Sunt luati in vizor si "atacati" pe la spate, cei care "savureaza" acuzatiile dand dovada de o lacuna enorma in informatie.

Obezitatea este o afectiune si nu o simpla acumulare de cateva kilograme. Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre hormonale in corp, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne. Alte cauze ale obezitatii includ: lipsa de miscare, de efort fizic comparativ, in timp, cu potentialul energetic al hranei si tulburarile metabolice. Obezitatea afecteaza adesea imaginea de sine, conducand la multe complexe de inferioritate si dificultati de integrare sociala.

Asa cum s-a mai constatat, kilogramele in plus solicita foarte mult organismul si favorizeaza aparitia a numeroase afectiuni cum ar fi: hipertensiunea arteriala, cresterea nivelului de colesterol in sange, diabetul zaharat, litiaza biliara, osteoartrita genunchilor, soldurilor si coloanei lombare, hernia abdominala, varicele, diminuarea reflexelor motorii si lista poate continua.

Atunci cand simtim ca greutatea noastra depaseste limitele normale este necesar sa incepem sa luam masuri. Mentinerea siluetei prin cure drastice de slabit agreseaza in mod vadit organismul uman. Starile de furie, cele depresive sau anxioase au repercursiuni negative asupra organismului, ele concretizandu-se, printre altele, si in depuneri inestetice de grasimi pe corp.

Obiceiurile alimentare nesanatoase

Modul din ce in ce mai simplu si mai rapid, dar extrem de nesanatos in care se prepara mancarea in zilele noastre face ca obezitatea sa fie prezenta inca de la varste fragede. Restaurantele de tip fast-food si alimentele semipreparate din magazine domina dietele noastre si ale copiilor nostri.

Tocmai de aceea se impun schimbari in obiceiurile alimentare atat ale micutilor, cat si ale adultilor, pentru a se asigura o dieta sanatoasa si bogata in nutrienti si pentru a preveni surplusul de kilograme. Daca de mic copilul este invatat sa aleaga alimentele adecvate si sanatoase, acesta va sti sa isi mentina o dieta echilibrata si in perioada adulta. De asemenea, un comportament alimentar dizarmonios are drept consecinta obezitatea.

Gustarile sarace in nutrienti, dar bogate in grasimi, cum ar fi preparatele fast-food, deserturile grele si bauturile carbogazoase cu multe zaharuri isi aduc aportul la cresterea in greutate. Daca sunt consumate in cantitati mari, riscul obezitatii este si mai mare.

Totodata, in categoria obiceiurilor alimentare nasanatoase pot fi cuprinse si mancatul la ore tarzii, mancatul prea mult sau prea putin, mancatul inainte ca masa anterioara sa se fi digerat, rontaitul intre mese etc.

Ayurveda ofera o metoda logica si stiintifica de determinare a dietei corecte, bazata pe constitutia individuala. Aceasta abordare este diferita de atitudinea clasica cu privire la o dieta echilibrata care sa contina principalele categorii de alimente: carne, fructe, lactate, cereale si legume.

Potrivit literaturii Ayurveda, o astfel de dieta este insuficienta pentru a genera starea de sanatate. Mancarea este selectionata in functie de gust, efectul asupra corpului si calitatile ei ( cald-rece, uscat-umed-uleios, greu-usor, subtil-grosier si altele). Principala intentie a dietei in sistemul ayurvedic este hranirea tesuturilor corpului, numite si cele sapte dhatus - limfa, sangele, muschii, grasimea, oasele, maduva si fluidele sexuale.

Fiecare dintre aceste tesuturi, cand este hranit, hraneste si formeaza urmatorul tesut. Pentru a hrani tesutul, mancarea trebuie sa fie mai intai digerata, sarcina in acest caz revenindu-i focului digestiv, sau agni, care se afla in stomac si intestinul subtire.

Mancarea care nu este digerata corespunzator, din cauza supraalimentatiei, a combinatiilor gresite, dezechilibrului elementelor sau toxinelor din mancare, creeaza o toxina lipicioasa numita ama, ce captuseste tractul digestiv si limba si care se poate depune si pe tesuturi, formand un teren de cultura pentru boli cronice. Mancarea corespunzatoare hraneste fara a genera ama toxica.

Mai jos sunt descrise cateva dintre cele mai frecvente cauze ale obezitatii:

Sedentarismul

Lipsa exercitiilor fizice regulate se numara printre factorii care contribuie la aparitia obezitatii. Persoanele care petrec foarte mult timp in fata televizorului sau a calculatorului au un risc crescut de a deveni supraponderali si chiar obezi, fata de cei care fac miscare in aer liber sau care se dedica unui anumit sport.

Sedentarismul este o problema cu atat mai mare atunci cand este "combinat" cu mancarea de tip fast-food - spre exemplu, persoana se uita la televizor sau sta in fata calculatorului in timp ce mananca un hamburger cu cartofi prajiti. Pentru a preveni obezitatea, o alternativa sanatoasa la activitatile preferate, dar sedentare sunt de exemplu plimbarile in parcul din apropiere, cu jocuri interactive sau de echipa.

De mentionat este faptul ca un sport urmat in copilarie il va ajuta pe viitorul adult sa se dezvolte armonios, prevenind astfel si riscul aparitiei obezitatii.

Profilul genetic

Profilul genetic reprezinta un alt factor care are, la randul sau, o contributie importanta la aparitia obezitatii. Astfel, daca mama biologica este supraponderala ca adult, exista o sansa de aproximativ 75% ca si copilul sa fie supraponderal, deoarece mostenirea legata de procesele metabolice provine, in principal, de la mama.
Avand in vedere faptul ca nu ne putem modifica profilul genetic, lupta impotriva obezitatii trebuie dusa pe alte planuri.

Parintilor li se recomanda supravegherea atenta a copilul, fiind cu precadere atenti la stilul de viata al celui mic la obiceiurile sale alimentare, la activitatea fizica efectuata etc. Cateva schimbari minore, cum ar fi mersul pe jos pana la scoala, inlocuirea sedentarismului cu jocuri interactive sau exercitii fizice, il pot ajuta pe cel mic sa scape de amenintarea obezitatii ulterioare.

Factorii psihologici si stresul

In ciuda parerii generale potrivit careia stresul slabeste, studiile recente arata ca, dimpotriva, situatiile tensionate si factorii psihologici au drept efect cresterea in greutate.

Unii adulti fac fata cu greu stresului, astfel incat, se folosesc de mancare pentru a-si gasi linistea si echilibrul interior. Conform studiilor de specialitate, numeroase persoane sunt inclinate sa manance in cantitati mari dulciuri, ciocolata in special, drept raspuns la emotii negative, cum ar fi plictiseala, anxietatea sau furia.

Mediul inconjurator

Mediul inconjurator joaca un rol extrem de important in prevenirea obezitatii. Mediul familial reprezinta punctul de pornire in educarea adecvata a copilului, viitor adult pe teme alimentare, de nutritie, dar si sportive. Atitudinea, obiceiurile, alegerile alimentare si de petrecere a timpului liber ale intregii familii reprezinta factori critici in formarea unui regim de viata sanatos.

Stilul de viata modern ne-a ajutat sa avem un trai la standarde ridicate, dar, in egala masura, a contribuit si la aparitia unui entuziasm tot mai scazut pentru activitatile sportive si, implicit, a unui sedentarism pronuntat. In prezent, automobilele sunt folosite chiar si pentru distante scurte, ceea ce sporeste riscul instalarii obezitatii.

Avand in vedere faptul ca obezitatea este o boala cronica, ce duce la consecinte dintre cele mai grave - hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip II, afectiuni ale vezicii biliare, osteoartrita, afectiuni ale cailor respiratorii, unele tipuri de cancer (de san, de colon, endometrial), afectiuni psihice (depresie, slaba apreciere a propriei persoane) etc. - este important ca aceasta sa fie prevenita inca de la o varsta frageda, pentru a evita multe probleme de sanatate.

Dupa aceasta scurta trecere in revista a principalelor cauze ale obezitatii, putem concluziona ca aceasta este rezultatul stilului de viata adoptat, in privinta caruia fiecare individ poate face schimbari majore, benefice pentru sanatate.

Remediile naturale pe baza de plante sunt de mare ajutor si in tratamentul obezitatii. Pentru persoanele care doresc sa foloseasca si remedii pe baza de plante medicinale pentru tratarea obezitatii exista suplimentul alimentar SLEMOL, marca Ayurmed. Acesta este obtinut din plante medicinale specifice Indiei si asigura o slabire uniforma si sanatoasa. Efectul sau benefic se datoreaza extractelor din frunze si fructe de Garcinia cambodgia care, impreuna cu alte plante ayurvedice, ajuta organismul sa slabeasca in mod natural si sa ramana sanatos.

Produsul contine principii alimentare din plante medicinale cu rol de temperare a poftei de mancare, impiedica transformarea glucidelor in grasimi si accelereaza reactiile de oxidare a zaharului.

Stimuland arderea completa a grasimilor si regland metabolismul, suplimentul alimentar SLEMOL previne obezitatea si tulburarile asociate ei si imbunatateste astfel starea de sanatate generala. Reduce nivelul sanguin al LDL, diminuand fractiunea colesterolului responsabil de accidentele cardiovasculare.

Terapia cu SLEMOL trebuie insotita insa de un mod corect de alimentatie, care sa presupuna un program de hranire regulat. Astfel, daca vom lua masa in fiecare zi la aceleasi ore, organismul nostru se va adapta acestui ritm, declansand secretia sucurilor gastrice si facilitand procesul digestiei.

Pentru o mai buna eliminare a toxinelor acumulate in corp in cazurile de obezitate se recomanda si asocierea unui tratament intens depurativ, care sa elimine toxinele atat din sange, cat si din tubul digestiv.

Pentru purificarea sangelui se recomanda suplimentul alimentar MARGUSA, marca Ayurmed, compus din pulbere de Margusa/Neem/Azadirachta indica si pulbere de Yashti madhu/Lemn dulce/Glycyrrhiza glabra.

La nivelul structurii fizice acest produs are efect antiinflamator general, antiinfectios si antiparazitar.

Purifica sangele si principalele organe de depozit ale lui, ficatul si splina, mentinendu-le astfel functionarea normala.

Purificarea sangelui are drept consecinta si curatarea pielii de toate eruptiile determinate de toxinele din corp, reduce inflamatiile si durerile articulare, are efect imunostimulent si antioxidant.

Poate fi administrat atat adultilor cat si copiilor in doze corespunzatoare.

Pentru purificarea tubului digestiv se recomanda suplimentul alimentar TRIFYLA, marca Ayurmed, o combinatie clasica indiana din pulberile fructelor a 3 arbori foarte folositi pentru proprietatile lor terapeutice: Amalaki/ Emblica officinalis, Haritaki/Terminalia chebula, Bibhitaki/Terminalia belerica.

Particularitatea acestui remediu consta in aceea ca el echilibreaza toate cele 3 Dosha-uri care au sediile principale la nivelul tubului digestiv.

Efectele utilizarii lui sunt: reglarea tranzitului intestinal si astfel eliminarea prin scaun a reziduurilor toxice acumulate in tubul digestiv, indepartarea efectelor neplacute ale tulburarilor de tranzit intestinal (balonare, constipatie, diaree), protejarea mucoasei tubului digestiv de agresiuni bacteriene, virale si parazitare, mentinerea echilibrului florei bacteriene intestinale, stimularea focului digestiv si a puterii de asimilare a principiilor nutritive din alimente. Poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor.