Ce trebuie sa stii atunci cand practici un sport. 4 leziuni intalnite de sportivi la nivelul genunchiului

Stiati ca 10% din totalul accidentarilor din tarile dezvoltate sunt accidentarile sportive, iar in fiecare an circa 20 de milioane de pacienti se prezinta la specialistul ortoped acuzand diverse probleme la nivelul genunchiului?

Sportul este o componenta ce nu trebuie sa lipseasca din viata noastra, mai ales acum, o data cu venirea primaverii, cand trebuie sa ne reactivam organismul si sa facem putina miscare. Activitatea fizica in acest anotimp este un adevarat tratament, cu conditia sa va pregatiti pentru aceasta si sa aveti grija la posibilele accidente pe care le puteti suferi.

Cea mai comuna accidentare o reprezinta leziunile la nivelul genunchiului, iar pentru a evita o astfel de situatie, e important sa detinem cateva informatii de baza si sa fim pregatiti sa le facem fata.

Anatomia si functiile genunchiului

Genunchiul este cea mai mare articulatie din corpul uman, si una din cele mai predispuse la leziuni.

Ea este formata din partea inferioara a femurului, care se roteste pe capatul superior al tibiei, si rotula (patela).

O serie de ligamente mari contribuie la controlul miscarii prin legatura pe care o realizeaza intre oase si la protejarea articulatiei impotriva miscarilor anormale.

O alta structura importanta la nivelul genunchiului este meniscul, o „pana” de cartilaj moale situata intre femur si tibie, care serveste drept amortizor al genunchiului, protejand cartilajul articular si facilitand absorbtia socurilor in timpul miscarii.

Leziuni frecvente ale genunchiului

Sportul este esential pentru un stil de viata sanatos, dar ne supune si unor riscuri. Daca practicati un sport de performanta aveti cu siguranta si o lista lunga de accidentari. in timpul sportului poate fi lezat oricare dintre cele 4 mari ligamentele ale genunchiului insa cel mai adesea sunt afectate meniscul si ligamentul incrucisat anterior (LIA).

Ruptura de menisc. Meniscul este un cartilaj dur, de consistenta asemanatoare unui „cauciuc”, care actioneaza drept amortizor pentru absorbtia socurilor. La atleti, rupturile de menisc pot interveni in timpul miscarilor de intoarcere, saritura, pivotare sau in timpul atacului.
Leziunea LIA. Schimbarea rapida a directiei, incetinirea brusca in timpul alergarii si aterizarea in urma unei sarituri pot cauza rupturi ale ligamentului incrucisat anterior. Atletii care practica sporturi precum schiatul sau baschetul si atletii care poarta incaltaminte cu crampoane precum fotbalistii, sunt mai predispusi la leziuni ale ligamentului incrucisat anterior.

Leziunea LCM. Leziunile ligamentului colateral medial sunt de regula cauzate de o lovitura directa primita in partea exterioara a genunchiului. Aceste tipuri de leziuni intervin de regula la persoanele care practica sporturi de contact, precum jucatorii de fotbal.
Leziunea LIP. Ligamentul incrucisat posterior sufera adesea leziuni atunci cand atletii primesc lovituri puternice „in fata” genunchiului sau pur si simplu executa o manevra gresita pe ternul de joc.

Tratamentul leziunilor genunchiului
Exista o gama larga de metode de tratament a leziunilor genunchiului suferite de atleti, atat chirurgicale cat si nechirurgicale. Una dintre metodele nechirurgicale de tratament pentru entorsele usoare ale genunchiului este R.G.C.E. (repaus, gheata, compresie, elevare). Genunchiul trebuie pus in repaus fie prin imobilizarea acestuia fie prin deplasarea cu carje.

Gheata se aplica pentru a controla inflamarea (umflarea) genunchiului iar bandajul elastic de compresie se aplica ferm dar nu foarte strans pentru a nu cauza durere. Genunchiul trebuie de asemenea pozitionat mai sus de nivelul inimii. Metoda chirurgicala de tratament a leziunuilor genunchiului este cel mai adesea reprezentata de artroscopie.

Cel mai important lucru de retinut este insa faptul ca pacientul trebuie sa se adreseze imediat medicului ortoped, mai ales in cazul in care:

Dr. Apostolescu Robert Cristian
Medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti
www.doctorortoped.ro
www.facebook.com/Dr.Ortoped.Apostolescu.Robert.Cristian